Sari direct la conținut

​EXCLUSIV Documentul Black Cube in care Dan Adamescu apare "client"/ Ce se angajau spionii israelieni sa faca in Romania prin contract

HotNews.ro
Dan Adamescu, Foto: AGERPRES
Dan Adamescu, Foto: AGERPRES

Prima actiune Black Cube, din martie 2015, al carei beneficiar era Dan Adamescu, avea ca nume de proiect „Volcanic Eruption”. In planul de business se arata in mod neechivoc faptul ca „propunerea a fost special conceputa ca urmare a discutiilor referitoare la cazul penal in curs impotriva lui Dan Adamescu (numit in continuare „client”) de la The Nova Group (numit in continuare „TNG”). Pe baza acestor discutii, Black Cube a gandit o abordare care va asigura cele mai bune sanse pentru a atinge scopurile clientului”. HotNews.ro a dezvaluit in premiera pe 28 septembrie ca Dan Adamescu a fost beneficiarului primului contract cu Black Cube, din martie 2015, al doilea fiind incheiat in februarie 2016 de fostul ofiter SRI, Daniel Dragomir.

  • UPDATE 8.45: Familia Adamescu a transmis HotNews.ro punctul de vedere referitor la documentele publicate. Firma de PR More than Pub sustine ca Dan Adamescu nu a semnat vreun contract cu firma Black Cube si nici nu are vreo legatura cu acuzatiile privind presupusa spionare a procurorului sef al DNA. Potrivit firmei de PR, documentul citat de HotNews poarta titlul de proiect si pare a fi o oferta de servicii. “Nu a fost si nu este nevoie de angajarea unei firme de investigatie precum Black Cube pentru a relata motivarea politica, incalcarile drepturile omului si flagranta netemeinicie a urmaririi penale si a condamnarii lui Dan Adamescu, care continua in acest moment cu procesul meu de extradare. Dan Adamescu a fost declarat vinovat din prima zi de proces si arestat cu motivul ca este un om de afaceri influent. I s-a refuzat pe urma eliberarea pe motiv ca refuza sa-si admita vinovatia. Dovezile procurorilor constau in marturia unui singur martor care a organizat devalizarea firmei insolvente. Cerem statului roman oprirea imediata a tuturor actelor impotriva familiei Adamescu si firmelor din grupul The Nova Group (TNG). Amintim ca TNG a dat in judecata statul roman la Curtea Internationala de Arbitraj de la Washington pentru falimentul fortat al companiei Astra Asigurari regizat de KPMG la comanda ASF sub conducerea domnilor Dan Radu Rusanu si Misu Negritoiu.” declara Alexander Adamescu, intr-un punct de vedere transmis de firma de firma de PR More than Pub.

Care erau insa obiectivele lui Dan Adamescu, asa cum rezulta din contract?

„Obiectivul proiectului este de a convinge Agentia Anticoruptie din Romania (de aici incolo numita „DNA”) sa-si retraga acuzatiile la adresa clientului, intorcand astfel verdictul de vinovat, in ideea ca a fost pronuntat tinand cont de proceduri penale motivate politic, cu incalcarea drepturilor omului in cazul clientului, dar si neintemeiate”, se arata in documentele obtinute de HotNews.ro.

Potrivit planului Black Cube, actiunile de spionaj propuse vizau mai multe nume-cheie care dirijeaza investigatiile impotriva lui Dan Adamescu.

„Aceasta lucrare va include identificarea urmatorilor factori:

a) Intelegerea investigatiei, incluzand (dar fara a se limita la):

1) Identificarea indivizilor si entitatilor din spatele campaniei si a investigatiei impotriva clientului

2)Identificarea motivelor si intereselor indivizilor si entitatilor care actioneaza impotriva clientului

3) Dezvaluirea intregului set de alegatii impotriva clientului

b) Combaterea investigatiei, incluzand (dar fara a se limita la):

1) Identificarea indivizilor-cheie care dirijeaza investigatia

2) Obtinerea de parghii asupra respectivilor indivizi, cu scopul exercitarii de presiuni pentru incetarea investigatiei

9. Ulterior, Black Cube va intocmi un raport spre a fi prezentat contactelor din interiorul DNA si al altor agentii relevante din Romania si de a incerca negocierea inlaturarii acuzatiilor impotriva clientului.

10. In completare, Black Cube va intocmi profilele tuturor jucatorilor-cheie cu scopul de a identifica orice alta informatie sensibila ce ar putea fi folosita, coroborat cu punctele mentionate mai sus, cu scopul de a negocia cu anchetatorii si de a-i convinge sa puna capat actiunilor impotriva clientului.”

Potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro, planul s-a si concretizat prin cel putin un raport transmis clientului Dan Adamescu. Potrivit contractului propus de Black Cube, raportul final urma sa fie livrat in cel mult doua luni de la semnarea contractului. Dan Adamescu urma sa plateasca 85 de mii de lire pe luna reprezentand bazele de date, licentele software, costuri de calatorie, computere si accesorii speciale, cheltuieli de buzunar). In cazul in care investigatiile impotriva clientului Dan Adamescu s-ar fi oprit, Black Cube ar fi incasat un onorariu de succes in valoare de 600 de mii de lire.

Oferta a fost facuta de Black Cube Strategy UK Ltd, firma de consultanta strategica si business inteligence cu sediul la Londra. Compania detine brandul Black Cube din Israel, Marea Britanie si Statele Unite. Black Cube se prezinta drept un „grup select de veternati din unitatile de elita ale comunitatii de informatii din Israel, in combinatie cu experti financiari si in drept”.

HotNews.ro a dezvaluit in premiera, miercuri, 28 septembrie, faptul ca Black Cube a incheiat doua contracte distincte in Romania, unul in martie 2015 avandu-l drept beneficiar pe omul de afaceri Dan Adamescu iar al doilea in februarie 2016, cu fostul ofiter SRI Daniel Dragomir. Familia Adamescu a negat ca a avut vreun contract sau „vreo legatura de orice natura cu Black Cube”.

Va prezentam integral comunicatul transmis saptamana trecuta de Mihaela Petrovan, general manager al companiei More than Pub:

  • „Absolut toate detaliile din articolul ‘Afacerea Black Cube. Doua contracte distincte’ publicat astazi, 28 Sept ora 14:02, pe hotnews.ro sunt false si incrimineaza gratuit, fara nicio sustinere faptica, persoana domnului Dan Adamescu, care nu a avut niciodata un contract semnat sau vreo legatura de orice natura cu Black Cube. Persecutia inceputa sub regimul Victor Ponta, mediatizata personal de catre Sebastian Ghita, persista si – desi nu mai sunt la putere – e continuata de alti jucatori si alte organe ale statului cu interese politico-economice. Familia Adamescu va continua sa faca uz de toate mijloacele legale posibile pentru a-si face dreptate, a spune adevarul si a pune capat acestei nedreptati.”

Obiectivul contractului cu Black Cube n-a fost insa atins, deoarece Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv pe 27 mai 2016 pe omul de afaceri Dan Adamescu la 4 ani si 4 luni inchisoare cu executare. Potrivit DNA, in cursul lunilor iunie si decembrie 2013, Bogdan Alexander Adamescu, impreuna cu tatal sau, a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei, magistratilor Stanciu Ion si Roventa Elena, judecatori la Tribunalul Bucuresti Sectia a VII-a Civila, pentru ca in schimb acestia sa dispuna, in dosare privind procedura insolventei, solutii favorabile unora dintre societatile la care actionar era Dan Adamescu.

DIICOT a anuntat oficial, in data de 3 aprilie, ca doi angajati ai firmei israeliene Black Cube au fost retinuti si arestati preventiv sub acuzatia ca au incercat sa o spioneze pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.

Weiner Ron si Geclowicz David, cei doi angajati ai firmei israeliene arestati preventiv in dosarul de hartuire a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, au efectuat multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator, precum si atacuri de tip phishing in vederea sustragerii de informatii din conturi de e-mail, informeaza DIICOT.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro