Exclusiv Raport al CA de la Electrica Furnizare, despre achizitiile neobisnuite de certificate verzi: Exista o suspiciune rezonabila ca tranzactiile au fost determinate de o intelegere anterioara, ceea ce este ilegal
Achizitiile ciudate de certificate verzi facute de Electrica Furnizare au starnit discutii pe piata cu privire la aspectele etice ale tranzactiilor, se arata intr-un raport din luna iunie realizat de Consiliului de Administratie al companiei, document obtinut de HotNews.ro. Documentul mai ridica si problema legalitatii tranzactiilor.
„Exista o suspiciune rezonabila ca tranzactiile au fost determinate de o intelegere anterioara si realizate mai tarziu pe piata certificatelor verzi de pe OPCOM, ceea ce este ilegal„, se arata in document. Potrivit acestuia, directoratul nu a informat Cosiliul de Administratie in niciun fel asupra acestor tranzactii. In raport se mai arata ca in cadrul companiei se afla familii intregi la conducerea Electrica Furnizare: familia Patrascoiu, familia Beu si familia Nita. Reamintim ca HotNews.ro a aratat ca Electrica Furnizare a efectuat in lunile aprilie-mai 2016 mai multe tranzactii, cumparand 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 50 de milioane de euro, de la firme apartinand unui singur grup: EDP Renewables. Aceste tranzactii au atras atentia prin volumul neobisnuit de mare si perioada lunga de livrare, pana in 2019, in conditiile in care piata se confrunta cu un excedent urias de certificate verzi.
„Pe piata, exista discutii cu privire la aspectele etice ale acestor tranzactii, din cauza volumului neobisnuit, perioada de livrare (pana in 2019), precum si din cauza modului prin care Electrica Furnizare si-a ales partenerii pentru tranzactionarea certificatelor verzi, raspunzand la ofertele de vanzare ale grupului EDP Renewables, in loc sa lanseze oferte pentru achizitionarea de certificate verzi pentru toti producatorii de pe piata„, se precizeaza in raport.
Acesta precizeaza ca tranzactiile incheiate de Electrica Furnizare pe perioade asa lungi de timp indica faptul ca Electrica Furnizare s-a grabit sa contracteze rapid certificatele verzi, fara a profita de oportunitatile ulterioare de scadere a pretului minim la certificate, determinate de modificari legislative prezumtive.
In raport se mai arata ca directorii Electrica Furnizare nu au informat Consiliul de Administratie cu privire la aceste tranzactii, desi au existat mai multe intalniri in acea perioada. In timpul unei sedinte a CA din 25 mai 2016, presedintele de atunci al Consiliului Ramiro Angelescu l-a intrebat pe directorul general al companiei, Mircea Patrascoiu, daca tranzactiile sunt reale. Intrebarea a ramas fara raspuns concret, mai scrie in raportul CA.
In aceste conditii, Consiliul de Administratie a precizat ca este necesar sa inceapa un audit pentru clarificarea lucrurilor.
In document sunt trecute toate tranzactiile cu certificate verzi facute in perioada aprilie-mai 2016. Astfel, in aceste luni, Electrica Furnizare a achizitionat 1,6 milioane de certificate verzi de 47 de milioane de euro, cu perioada de livrare pana in 2019, de la 11 firme apartinand grupului portughez EDP Renewables. Au fost achizitionate de la acelasi grup in conditiile in care erau multe alte oferte la acelasi pret: 132.40 lei/certificat.
„Este necesara o verificare minutioasa a tranzactiilor descrise mai sus, pentru ca exista o suspiciune rezonabila ca ele nu au fost facute in interesul Electrica Furnizare SA”. De asemenea, sa se ia in considerare riscul la care este supusa companie atunci cand tranzactii de milioane de euro se afla la mana a catorva familii, fara sa existe parghii de control adecvate”, se mai arata in document.
- Familiile care controleaza Electrica Furnizare
Potrivit documentului, societatea este condusa la varf de mai multe familii:
- Familia Patrascoiu formata din Mircea Patrascoiu, director general, si sotia sa Marilena Patrascoiu, sef departament de management, sub controlul direct al sotului sau.
- Familia Beu formata din Mihai Beu, director comercial, responsabil de achizitiile de energie electrica si certificate verzi, si sotia sa Corina Beu, sef departament pentru vanzarile catre clientii furnizorului de ultima instanta, sub controlul direct al sotului sau.
- Familia Nita formata din Cristina Nita, sef departament achizitie energie, si sotul sau Gabriel Nita, sef departament marketing, ambele departamente sub controlul lui Mihai Beu.
Raportul a fost semnat de presedintele CA de atunci Ramiro Angelescu. Ulterior, a fost schimbat din functie.
- Intrebarile la care secretarul de stat in Ministerul Energiei, Cristian Busu, nu a raspuns
Imediat dupa aparitia informatiilor legate de tranzactiile facute de Electrica Furnizare, Cristian Busu, secretar de stat in Ministerul Energiei, a anuntat ca
Ministerul Energiei a cerut doua controale la Electrica Furnizare si ca si asteapta finalizarea controalelor intr-o saptamana. De atunci au trecut doua saptamani. Pe 25 iulie, HotNews.ro a transmis catre secretarul de stat mai multe intrebari legate de tranzactii, insa pana in acest moment nu a primit raspunsurile. HotNews.ro intreba daca a primit raportul Consiliului de Administratie legat de tranzactii si daca da, de ce nu a dispus masuri imediate. De asemenea, a intrebat daca a avut loc o discutie in Consiliul de Administratie al Electrica, solicitand o inregistare a acestei discutii. In plus, a mai intrebat de ce se afla familii intregi la conducerea Electrica Furnizare. O alta intrebare era in ce masura acesta a promovat-o pe Elena Stancu, fina directorului general al Electrica Furnizare, Mircea Patrascoiu, in functia de director Operatiuni in cadrul Electrica.
„Noi am primit o sesizare, in care se spunea ca la Electrica Furnizare a avut loc o tranzactie. Noi am luat act de aceasta sesizare. La sfarsitul lunii trecute (n.red. iunie) am solicitat realizarea unui raport comprehensiv in ceea ce priveste toate elementele sesizate cu privire la activitatea filialei Electrica Furnizare. Acum, dupa ce lucrurile au luat o alta turnura, am constatat ca nu doar un audit intern este necesar, trebuie sa existe si un control de afara. Deci pe acest subiect, pe doua planuri, le-am dat termen sfarsitul saptamanii ca sa avem totul pe masa, ca sa putem fi transparenti„, a spus Busu pe 25 iulie pentru Agerpres.
Trebuie precizat ca secretarul de stat Cristian Busu este presedintele Consiliului de Administratie al Electrica. Actionarul majoritar al Electrica Furnizare (78%) este Electrica SA, actionar minoritar, cu 22%, fiind Fondul Proprietatea. La randul sau, Electrica SA este companie cu capital majoritar privat, in urma listarii din 2014, insa cel mai mare actionar, cu o participatie de 48,7% este de Ministerul Energiei.
Tranzactiile au fost efectuate prin intermediul bursei OPCOM, insa este greu de explicat cum a ajuns Electrica Furnizare sa raspunda la atatea oferte lansate de catre firmele EDP Renewables, mai ales ca si alte licitatii, pretul cerut era acelasi: 132 lei pe certificat.
Apoi este inexplicabil cum au fost incheiate contracte pe o perioada atat de lunga in conditiile in care Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE)anunta reducerea cotei obligatorii de certificate verzi pentru 2017: de la 12,15% cat este pentru 2016 la 8,3%. Practic, este redusa cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie (E-SRE) care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi. De asemenea, piata se confrunta cu un mare excedent de certificate verzi, motiv pentru care se si merge pe pretul minim in tranzactii: 132,40 lei/certificat. Practic, sunt milioane de certificate verzi nevandute, fapt care nemultumeste profund producatorii din zona energiei regenerabile. In prezent, ar fi un excedent de 6 milioane de certificate verzi. Pentru 2015 si 2016 au fost emise circa 15 milioane de certificate verzi.
Citeste si:
- Tranzactie neobisnuita a Electrica Furnizare: A cumparat un volum urias de certificate verzi, de la un singur grup de firme, cu livrare pana in 2019, de pe o piata aflata in suferinta
- Ministrul Energiei, despre tranzactiile neobisnuite facute de Electrica Furnizare pe piata certificatelor verzi: Daca exista ceva in neregula, institutiile statului pot sa isi faca datoria
- Secretar de stat in Ministerul Energiei: Vor cadea foarte multe capete daca vom gasi nereguli la Electrica Furnizare