Există premisele ca mii de angajați din sănătate să beneficieze de creșteri salariale prin corectarea erorilor din legea salarizării unitare
Legea salarizării unitare 153/2017, o lege perfectă în accepțiunea celor care au scris-o, ar fi trebuit să impună principiul unității salariale a funcțiilor în cadrul tuturor familiilor ocupaționale, dar s-a dovedit, în scurt timp, a fi o lege injustă pentru mai multe categorii profesionale din sistemul de sănătate și învățământul medical superior. În cazul biologilor, farmaciștilor și biochimiștilor nu s-a ținut cont de nivelul studiilor raportat la cel al altor categorii profesionale din sănătate, cum ar fi medicii. Mai grav, biologilor și biochimiștilor din sistemul sanitar le-au fost atribuiți coeficienți de salarizare vădit greșiți în grilele de salarizare, identici sau sub cei ai biologilor sau biochimiștilor din alte sectoare de activitate. S-a pus echivalență unde nu există echivalență. O eroare regretabilă.
Biologii și biochimiștii din sistemul sanitar și învățământul medical superior au cel puțin 9 ani de studii universitare, postuniversitare și vocaționale. Aceștia sunt recunoscuți ca fiind medicali în statele din Uniunea Europeană. În România, ca de obicei, trebuia să existe o excepție, cu toate că sunt recunoscuți în COR, REVISA-lul laboratoarelor private și în normele CO-CA (contract-cadru) încheiat cu CAS, aceștia nu figurează totuși în grilele de salarizare ca fiind medicali.
Toate discuțiile cu Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Justiție Sociale legate de salarii s-au abstractizat în cifre cunoscute doar de specialiști, 2,44, 3,17 sau 3,75, care reprezintă coeficienții de salarizare. Cifre reci și seci, tipice unui cod binar de limbaj de codificare a datelor, un cod “rece” matematic, reflectat exact de caracterul discuțiilor asupra coeficienților de salarizare ce s-au purtat cinic și sarcastic, sub imperiul autosuficienței. Dacă acești coeficienți de salarizare ar fi fost calculați însă de un algoritm de Inteligență Artificială (AI), cu siguranță erorile apărute în legea salarizării unitare nu s-ar fi materializat.
În mod inevitabil, biologii, farmaciștii, biochimiștii și chimiștii au organizat în acest an mai multe proteste, unele organizate independent de organizația profesională care îi reprezintă. Erorile apărute în legea salarizării unitare nu pot absolvi de vină organizațiile profesionale, cum ar fi OBBCSSR-ul (Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul Sanitar din România), deoarece confuziile create referitoare la echivalarea coeficienților de salarizare dintre biologii din sistemul sanitar și cei din alte sectoare de activitate au fost generate și de lipsa de reacție a acestei organizații în situații esențiale, relevată de incapacitatea sa de a obține în 15 ani titulatura de medical.
După foarte mult efort, “erorile grave” sau “dezavantajele aplicării legii salarizării”, așa cum au fost prezentate în presa online națională, au fost acceptate de factorii decizie. Ministrul sănătății, doamna Sorina Pintea, a înțeles că legea conține erori care trebuie urgent corectate în cazul biologilor, farmaciștilor și chimiștilor. În acest moment, se află la Camera Deputaților proiectul de lege, PLx 422/2018 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2018 pentru modificarea și completarea legii-cadru 153/2017. Acesta își urmează parcursul legislativ normal și va ajunge în final în Comisia de Muncă din Camera Deputaților, acolo unde în trecut toate propunerile s-au lovit de un vid de consonanță din partea președintelui acestei comisii. Nu poate fi invocat iarăși dictonul, “nu sunt bani”, deoarece impactul bugetar pentru aceste creșteri este mic ținând cont că este vorba de aproximativ 2300 de biologi, farmaciști, biochimiști și chimiști. La ora când am scris acest articol, deja a fost primit avizul favorabil din partea Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci.
Ministerul Muncii și Justiție Sociale, membrii Comisiei de Muncă, președintele acestei comisii, trebuie să elimine complet, în sfârșit, erorile prin acceptarea unui coeficient de salarizare de 3,17, și nu așa cum a propus Ministerul Sănătății un coeficient de 2,44, adică un fel de compensație parțială. Imperativă este aplicarea acestor creșteri pentru personalul din toate tipurile de unități sanitare și învățământul medical superior.
Citeste intrg articolul si coemnteaza pe contributors.ro