Sari direct la conținut

Experiment HotNews.ro: Omul versus ChatGPT sau de ce să nu te bazezi pe AI când cauți recomandări de ieșit în oraș

HotNews.ro
Străzi deschise, București, Calea Victoriei, Foto: INQUAM Photos/George Calin
Străzi deschise, București, Calea Victoriei, Foto: INQUAM Photos/George Calin

Pentru că a tot primit, cu succes, sarcini din cele mai diverse în ultimele luni, ne-am gândit și noi să folosim programul de inteligență artificială ChatGPT pentru rubrica din această săptămână „Weekend trending în București”.

Oare cum ar fi dacă celebrul ChatGPT ar putea să facă măcar o parte din jobul meu? Cu acest gând în minte (și cu oarecare îngrijorare în suflet) m-am gândit să testez aplicația care stârnit atâtea controverse în ultima perioadă pentru a face recomandările de ieșit în oraș din cadrul rubricii „Weekend trending în București”.

Bineînțeles că am început prin a întreba programul unde pot să beau o cafea bună, de specialitate, și, ca să fiu cât mai specific, am ales la întâmplare o zonă populară din oraș și care nu duce lipsă de localuri. Este vorba despre Calea Victoriei.

Recomandările primite n-au fost chiar ok și deloc pe Calea Victoriei. Iată unde m-a trimis chatGPT:

Steam Coffee Shop – o cafenea cochetă și confortabilă care servește cafea proaspăt prăjită și brioșe delicioase. Este situată pe strada Nicolae Filipescu, la câteva minute de mers pe jos de Calea Victoriei.”

Dacă mergi pe strada Nicolae Filipescu nu o să găsești nicio cafenea Steam, pentru că în București există doar două, la adresele Piața Charles de Gaulle 13, Visarion 2 – ambele foarte bune, dar nu pe Calea Victoriei.

Origo Coffee Shop – O cafenea populară care oferă o gamă largă de cafele proaspăt prăjite și o atmosferă relaxantă. Este situată pe Strada Lipscani, în apropierea Căii Victoriei,” spune ChatGPT, nimerind-o de această dată, chiar dacă, din nou, recomandarea nu este pe Calea Victoriei, ci pe lângă.

Beans&Dots – O cafenea modernă, plină de viață, care oferă cafea excelentă și opțiuni de mâncare delicioase. Este situată pe Strada General Constantin Coandă, în apropierea Căii Victoriei.”

Din nou, o informație falsă. Una dintre cafenelele Beans&Dots există în apropiere de Calea Victoriei, la vreo șapte minute de mers pe jos, dar în niciun caz pe Constantin Coandă, ci pe strada Ion Brezoianu 23-25.

La Centrul Vechi toată lumea se (cam) pricepe, inclusiv AI

Centrul Vechi. FOTO: HotNews.ro/ Victor Cozmei

Am zis să fiu un pic mai îngăduitor cu inteligența artificială atunci când vine vorba de luat masa în oraș și i-am cerut să-mi recomande restaurante deosebite din Centrul Vechi. A nimeri două din trei, mai ales dacă recomandările ChatGPT au fost făcute „cu gândul” la turiștii veniți să încerce ceva tradițional și clasic.

„Centrul Vechi din București este cunoscut pentru o varietate de restaurante cu specific local și internațional.

Iată trei sugestii pentru restaurante deosebite din centrul vechi: Caru’ cu Bere – un restaurant cu o istorie de peste 140 de ani, care servește mâncăruri tradiționale românești și are o atmosferă autentică și vibrantă. Este situat pe Strada Stavropoleos, în inima centrului vechi.

Hanu’ lui Manuc – un restaurant și hotel istoric, construit în secolul al XVIII-lea, care oferă o varietate de mâncăruri tradiționale românești și orientale. Este situat pe Strada Franceză, la câțiva pași de Piața Unirii.

Vatra – un restaurant cu specific românesc, care pune accent pe ingrediente locale și preparate tradiționale gătite la jar și la grătar. Este situat pe Strada Lipscani, la câteva minute de mers pe jos de Piața Unirii.”

La ultimul a avut din nou o problemă cu localizarea. Restaurantul Vatra este situat în apropiere de Cișmigiu, la adresa Ion Brezoianu 19, un pic în ofsaidul a ceea ce noi numim „Centrul Vechi”.

Cartierul Cotroceni- o mare necunoscută pentru ChatGPT

După atâta mâncare tradițională, am zis că poate ar merge o bere cu prietenii printr-un cartier din București care în această perioadă arată superb: Cotroceni. Așadar am cerut chatGPT să-mi spună unde pot să ies cu prietenii la o bere aici.

„În cartierul Cotroceni din București există o varietate de opțiuni pentru a ieși cu prietenii la o bere. Iată câteva sugestii: Fabrica de Bere Bună – un loc popular pentru bere artizanală, care oferă o gamă largă de sortimente de bere și un meniu variat de mâncăruri. Este situată pe Strada Turda, aproape de Parcul Carol.”

Fabrica de Bere Bună e un loc popular pentru iubitorii de bere artizanală, dar n-are nicio treabă cu cartierul Cotroceni și nici cu adresa sugerată de IA, acesta aflându-se pe Calea Victoriei 91-93.

Apoi, chatGPT s-a gândit să mă bage total în ceață și să-mi sugereze că Berăria H ar fi în Cotroceni, pe strada Dr. Staicovici:

„Berăria H – Un local care oferă o selecție impresionantă de beri și o varietate de preparate culinare. Este situată pe Strada Dr. Staicovici, la câteva minute de mers pe jos de Parcul Botanic.”

Poate chatGPT a avut o zi proastă, dar Berăria H e tocmai în celălalt capăt al Bucureștiului, în parcul Herăstrău. Cu toate acestea trebuie să recunosc că pe strada Dr. Staicovici există un loc speakeasy în care am băut multe beri, dar care se cheamă OTA.

A treia recomandare de ieșit la bere în Cotroceni a fost „Grădina Eden – un loc pitoresc în mijlocul naturii, care oferă o selecție de beri și mâncăruri delicioase, într-o atmosferă liniștită și relaxantă. Este situată pe Strada Vasile Lascăr, aproape de Parcul Tineretului.”

Din nou, Eden e o opțiune bună de ieșit la bere cu prieteni, dar nu e în Cotroceni și nici în apropiere de Parcul Tineretului și în niciun caz pe Vasile Lascăr, ci pe strada C. A. Rosetti 37. Unde mai pui că nu se mai cheamă Grădina Eden, ci Sera Eden.

Domeniul unde ChatGPT m-a surprins în mod plăcut

Screenshot via ChatGPT

Pentru că se anunță un weekend cu vreme frumoasă, l-am rugat pe ChatGPT să-mi facă și o listă cu terase și grădini de vară frumoase din oraș, iar aici am fost plăcut surprins pentru că mi-a recomandat cinci locuri care-mi plac și pe care le-aș recomanda și eu, la rândul meu: Grădina Floreasca, Acuarela, Shift Pub, Simbio, Grădina Verona.

Am zis să plusez și să mai întreb și unde a-și putea mânca un burger bun sau o pizza bună, unele dintre preparatele populare în rândul bucureștenilor atunci când își doresc să ia masa în oraș.

De această dată, din cele patru recomandări oferite ca răspuns pentru localurile cu burgeri buni, două nu există: Grill Bistro (Dorobanți) și Buena Vista Social Club (Centrul Vechi).

Caru’ cu Bere a fost un alt loc recomandat, care nu e renumit deloc pentru burgeri – asta deși are în meniu un burger cu steak de vită Wagyu, care costă 86 de lei.

Singura opțiune viabilă a fost Burger Van, deși a venit la pachet cu e descriere defectuoasă:

„O terasă în aer liber situată în zona Piața Victoriei, Burger Van este cunoscută pentru burgerii lor delicioși și pentru sosurile lor făcute în casă. Poți alege dintr-o varietate de opțiuni, cum ar fi burgerul cu chiflă neagră, burgerul cu carne de vită Angus sau burgerul vegetarian.”

Burger Van nu este o terasă în zona Piața Victoriei, dar e drept că are un food truck pe terasa Mercato Kultur, care se află la Aviatorilor, oarecum aproape de Piața Victoriei.

În ceea ce privește sugestiile pentru pizza, ChatGPT mi-a oferit tot patru „dintre cele mai populare locații pentru pizza în București”, pe care eu nu le-aș include în lista mea personală: Pizzicato, Pizza Colosseum, La Strada (o pizzerie de pe lângă Parcul IOR), Pizzeria Piccolo Mondo.

Screenshot via ChatGPT

Pe final am vrut să aflu și dacă ChatGPT mă poate ajuta să mănânc cu 10 lei în oraș. Și, da, conform inteligenței artificiale în București există „multe locuri unde puteți cumpăra o shaorma delicioasă cu mai puțin de 10 lei”.

De asemenea, „puteți găsi multe prăvălii care vând covrigi proaspeți cu mai puțin de 10 lei” și „cartofii prăjiți sunt o altă gustare delicioasă și ieftină pe care o puteți găsi la multe chioșcuri din oraș”.

ChatGPT mai sugerează și „pâine cu unt și brânză” – „Dacă sunteți în căutarea unui mic dejun rapid și ieftin, puteți cumpăra o pâine proaspătă cu unt și brânză la multe brutării din oraș”. Mersi, ChatGPT!

Adevărul e că există opțiuni mult mai ok de a mânca în oraș cu 10 lei, bineînțeles, nu o masă copioasă. Însă, în aproape toate lanțurile de restaurante fast-food există produse care costă în jurul acestei sume.

De exemplu, la McDonalds poți mânca doi hamburgeri cu 11,4 lei. La KFC ai chili cheese nuggets cu 10 lei sau un Twister Vegetarian cu 10,5 lei. La Taco Bell ai Crunchy Taco Supreme cu 8,9 lei. Mă așteptam ca ChatGPT să mă îndrepte mai ales în această direcție.

Ca o concluzie în urma acestui experiment, sunt sigur că ChatGPT va ajunge destul de repede să ofere recomandări mai relevante decât Tripadvisor, dar în momentul de față nu mi-aș lua recomandările de ieșit în oraș de la boți sau sisteme de inteligență artificială.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro