Sari direct la conținut

Experti in energie: Rusiei ii va fi greu sa reduca productia de petrol

HotNews.ro

Rusiei ii va fi greu sa asigure reducerea de petrol impreuna cu OPEC din cauza restrictiilor juridice si climatice, sunt de parere experti consultati de agentia RIA Novosti. Acestia au amendat astfel declaratia presedintelui Dmitri Medvedev, care nu a exclus posibilitatea aderarii tarii la cartelul exportatorilor de titei.

Astfel, Dmitri Liutiagin, de la compania de investitii Veles Kapital, aminteste ca petrolistii trebuie sa respecte conditiile acordului de licenta, care prevede un volum minim de extractive. In plus, aceste cote sunt consfintite in strategia energetica a tarii pana in 2020, document care constituie unul din elementele luate in calcul la intocmirea bugetelor.

“Rusia poate anunta o coordonare a actiunilor sale cu OPEC, dar reducerea productiei este posibila numai anul viitor”, a precizat el, adaugand ca in intervalul ianuarie-octombrie 2008, Rusia a realizat 460 milioane tone titei, cu 0,6% mai putin decat in aceeasi perioada din 2007.

In opinia expertului citat de RIA Novosti, Rusia va putea proceda la o reducere a productiei in cadrul OPEC numai dupa construirea de rezervoare pentru stocarea aurului negru. Liutiaghin a estimat ponderea Rusiei si OPEC in productia mondiala la 48%.

La randul sau, Vladimir Vedeneev, analist la Banca Moscovei, este de parere ca OPEC este interesata de participarea Rusiei la cartel, pentru ca Rusia este un jucator important de pe piata, cu exporturi de 4,5 milioane barili pe zi, sau aproape 5% din productia mondiala. Dar, subliniaza expertul, Rusie este limitata in posibilitatile ei de reducere a productiei de conditiile climatice si juridice.

Pentru ca, explica specialistul, daca in Arabia Saudita o instalatie de forare se repune cu usurinta in functiune dupa oprire, in „conditiile climatice vitrege din vestul Siberiei asta inseamna o distractie destul de costisitoare”. Vedeneev a mai adaugat ca in tarile OPEC principalul volum al productiei este asigurat de companiile de stat care actioneaza subordonandu-se deciziilor guvernamentale.

In timp ce in Rusia, desi cea mai mare companie petroliera, Rosneft, este de stat, o mare parte din titei este realizat de intreprinderile particulare. „Numai pe seama Rosneft, Rusia nu va putea reduce productia. Va fi ceva ineficient atat pentru companie, cat ca putere de influenta asupra pretului”, a spus expertul.

In alta ordine de idei, Roger Howard, autorul lucrarii „Vanatorii de petrol”, sustine ca reducerea ritmului de productie si nevoia de investitii straine si tehnologie vor fi principalele motive ale incalzirii relatiilor dintre Rusia si Occident.

„Epoca petrolului extras pe bani putini a trecut. Fara mijjloace occidentale si fara expertiza din afara pentru exploatarea petrolului in offshore, precum si pentru prelungirea vietii zacamintelor aflate in lucru, cotele de productie se vor reduce dramatic. Economia rusa, care se bazeaza pe petrol, va deveni principalul factor de pace al Rusiei”, a estimat analistul, citat de RIA Novosti.

„Masa s-a rasturant”, iar exportatorii sunt acum obligati sa caute intelegere printre potentialii cumparatori si investitori, este de parere Howard, un specialist al conflictelor petroliere. Potrivit calculelor sale, Rusia va avea nevoie, in urmatoarele doua decenii, de un trilion de dolari pentru pastrarea actualului ritm al productiei.

Expertul a respins ipoteza potrivit careia controlul asupra fluxurilor de petrol si gaze naturale din Caucaz ar fi fost una dintre cauzele conflictului militar cu Georgia, din august anul curent. Howard crede ca „principalii jucatori straini pe piata rusa vor fi companiile occidentale, care au atat resurse, cat si tehnologii, precum Shell, BP si Exxon. Desi nu exclusi ca, in noile conditii, sa apara si companii de service mai mici si mai flexibile, de genul Unocal sau Schlumberger”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro