Sari direct la conținut

Experti la Brookings Institution: Obama nu e nici comunist, nici fascist. E un democrat autentic si un presedinte pragmatic

HotNews.ro

4 noiembrie 2008. Senatorul de Illinois Barack Obama il invinge pe republicanul John McCain in scrutinul pentru Casa Alba si devine primul presedinte afro-american din istoria Statelor Unite. La un an de la Election Day, HotNews.ro a stat de vorba cu analisti si bloggeri americani, atat democrati, cat si republicani, pentru a vedea ce s-a intamplat in anul care a trecut de la victoria lui Obama.

„Acuzatiile de comunism si fascism la adresa lui Barack Obama sunt ridicole”, sustine Thomas Mann, expert in cadrul institutului Brookings, un think tank american. Expertul crede ca „Obama este un democrat autentic”, care a reusit sa evite „un dezastru financiar si o recesiune globala prin actiuni coordonate luate impreuna cu alte state dezvoltate, care au stabilizat sistemul financiar si au stimulat economia”. Un alt specialist din cadrul aceluiasi institut, Darrell West, e de parere ca „Obama este un presedinte pragmatic, care nu a urmarit o agenda ultra-liberala”.

Citeste mai jos opiniile celor doi experti despre cele intamplate in anul scurs de la alegerea lui Obama in functia de presedinte al Statelor Unite.

despre victoria lui Barack Obama la alegerile din 4 noiembrie 2008

Thomas Mann: A fost o victorie mare pentru Obama si pentru Partidul Democrat, bazata in mare parte pe o perceptie negativa a presedintelui Bush si a Partidului Republican.

Darrell M. West: Au fost niste alegeri istorice deoarece au promovat un lider care a schimbat atitudinea si substanta scenei politice americane. Atat americanii cat si oamenii de pe intreg globul erau nemultumiti de directia in care se indrepta politica Statelor Unite, iar presedintele Obama a muncit din greu sa impuna un nou curs.

despre agenda prezidentiala

T.M.: Obama a avut succes intr-un mod surprinzator si semnificativ insa rezultatul reformei medicale va determina intr-un final daca este de succes.

D.W.: Presedintele Obama s-a descurcat bine. A ajuns la Casa Alba intr-un moment de mare criza. Multi prevedeau ca avem de-a face cu a doua Depresiune. Obama a reusit sa refaca increderea publicului si sa puna capat recesiunii in Statele Unite.

America se confrunta inca cu multe provocari in jurul lumii, insa tocmai am pus capat unei crize economice globale.

despre acuzatiile ca agenda sa a fost prea ambitioasa

T.M.: Nu cred ca agenda sa a fost prea ambitioasa. Cred ca ar fi fost o greseala sa renunte la reforma sistemului de sanatate si la cea financiara. Acest ultim efort precum si politicile legate de schimbarile climatice vor fi dezbatute si in anul urmator insa presedintele a avut dreptate cand a demarat procesul inca din acest an.

D.W.: Obama nu a avut alta sansa decat sa urmareasca o agenda ambitioasa. Administratia precedenta nu a reusit sa rezolve probleme fundamentale in plan intern si extern. Dupa ani intregi de deriva, Administratia actuala a trebuit sa ia decizii indraznete in mai multe domenii. Lipsa de actiune, inertia nu au fost o optiune.

despre realizarile presedintelui Obama

scriitor, expert in stiinte politice, specializat in principal pe alegerile din SUA si reforma fondurilor electorale. Nascut in Milwauhee (Wisconsin), a ajuns in Washington in 1969, lucrand pentru senatorul Philip A. Hart si pentru congressmanul James G. O’Hara. Este membru al Consiliului consultativ al fundatiei Future of American Democracy. In prezent este W. Averell Harriman Chair si Senior Fellow in Governance Studies la The Brookings Institution. Intre 1987 si 1999 a fost Director of Governmental Studies la Brookings. Inainte de asta, Mann a indeplinit functia de director executiv la American Political Science Association.

Thomas E. Mann

T.M.: Cred ca aici putem mentiona evitarea unui dezastru financiar si a unei recesiuni globale prin actiuni coordonate luate impreuna cu alte state dezvoltate, care au stabilizat sistemul financiar si au stimulat economia.

D.W.: Cea mai importanta realizare a sa a fost pachetul de redresare economica. Daca Obama ar fi esuat si n-ar fi reusit sa puna capat recesiunii, ar fi fost imposibil sa ia in considerare reforma sistemului de sanatate, schimbarile climatice sau agenda externa. O economie sanatoasa este fundamentala pentru toti oamenii si trebuie mai intai sa indrepti vaporul daca vrei sa navighezi spre alte chestiuni.

despre neimplinirile actualei Administratii

T.M.: N-au existat dezamagiri mari, in afara de o neputinta de a reduce divizarea extrema a scenei politice. Sunt mai multe lucruri realizate incomplet insa n-au existat greseli semnificative.

D.W.: Cea mai mare greseala pe care a facut-o in aceasta vara a fost pierderea controlului asupra dezbaterii legata de reforma medicala. Esecul prezentarii detaliilor proiectului l-au facut vulnerabil la acuzatiile ca-i lipsesc calitatile de conducator si a permis republicanilor sa-l critice in legatura cu anumite caracteristi ale legislatiei din Congres. Legea este in prezent inapoi pe cursul ei firesc, insa Obama a pierdut timp pretios in timpul verii.

despre popularitatea sa

T.M.: Rata sa de popularitate a scazut din aprilie pana in august, dar, incepand de-atunci, s-a stabilizat. Acest lucru reflecta atat somajul ridicat cat si socul de durata provocat de costurile interventiei federale in economie.

D.W.: Cea mai mare problema pentru scaderea popularitatii sale o reprezinta somajul tot mai ridicat. Este un miracol ca inca se bucura de o rata favorabila cu putin peste 50%, daca ne gandim ca somajul se apropie de 10%. Cand somajul creste, intotdeauna popularitatea prezidentiala scade.

Rata sa de popularitate este inca mare daca ne gandim la starea precara a economiei. Aproape 55% dintre americani cred ca se descurca bine.

despre problema imigratiei ilegale

T.M.: Este o problema extrem de dificila care probabil ca nu-si va gasi rezolvare inainte ca economia sa iasa din cea mai mare criza dupa 1930.

D.W.: Presedintele Obama intentioneaza sa abordeze aceasta problema in 2010. O data ce problema reformei medicale va fi rezolvata, chestiunea imigratiei ilegale va fi una dintre prioritatile Administratiei sale.

despre dificultatile de a-si vedea aprobate legile in Congres

T.M.: Sistemul american are numeroase puncte unde se poate exprima veto-ul, incluzand si asa-numitul „filibuster” din Senat (n.red. forma de obstructionare a adoptarii unei legi), precum si partide politice mai putin disciplinate decat cele din sistemele parlamentare. Nu cred ca vreun analist serios s-a gandit vreodata ca Obama va reusi sa obtina orice vrea din Congres.

D.W.: Democratii pot adopta o anumita lege atunci cand raman uniti insa, mult prea des, ei sunt divizati, lucru care permite republicanilor sa le obstructioneze agenda.

despre posibila cooperare cu republicanii

T.M.: Republicanii s-au exclus ei insisi din jocul legislativ. Partidul Republican si-a castigat reputatia de „Partidul Nu”. Obama va continua sa faca propuneri republicanilor insa senatoarea Olympia Snowe este singurul membru al acestui partid care este angajat in negocieri reale cu presedintele si cu democratii.

D.W.: Obama a facut compromisuri insa majoritatea republicanilor continua sa refuze sa

scriitor si analist politic. In prezent este vice president and director of governance studies la Brookings Institution. A scris 16 carti pe teme de campanie si alegeri, mass media si politica tehnologica. A predat 26 de ani la Brown University si a fost directorul Taubman Center for Public Policy de la Brown University. Ultima sa carte este „Digital Medicine: Health Care in the Internet Era”, publicata in 2009.

Darrell M. West

lucreze cu el.

despre acuzatiile de comunism si fascism la adresa presedintelui

T.M.: Aceste acuzatii sunt ridicole. Obama este un democrat autentic, care conduce intr-un mod fidel si onest promisiunilor facute in campania electorala.

D.W.: Obama este un presedinte pragmatic, care nu a urmarit o agenda ultra-liberala. De exemplu, reforma medicala pe care o propune nu prevede un sistem bazat pe existenta unui singur platitor.

despre politica sa externa

T.M.: Nu au existat realizari importante pana in acest moment in afara de faptul ca a pus bazele unei atitudini mult mai constructive. Problema Afganistan/Pakistan pare sa fie cea mai mare provocare pentru el.

Cat priveste problema scutului antiracheta, trebuie spus ca el nu a abandonat acest proiect ci a optat pentru o alternativa mai pragmatica ce poate fi operationala mult mai devreme decat sistemul propus de Bush. Nu exista niciun pericol ca el sau Statele Unite au abandonat prietenii din estul Europei.

D.W.: Cea mai mare realizare a sa pe plan international o reprezinta inceputul retragerii trupelor din Irak. Peste un an, oamenii vor vedea acolo o mare diferenta.

Problema scutului: Obama nu va abandona Europa de Est in fata Rusiei. Presedintele este credincios ideii de a avea regiunea est-europeana libera si independenta.

In ceea ce priveste relatia cu Rusia, exista inca o mare doza de incertitudine. Obama doreste ca Rusia sa fie un jucator reponsabil pe scena internationala.

Brookings Institution este unul dintre cele mai vechi think tank-uri din America, fiind infiintat in 1916. Analizele sale acopera o varietate de domenii, de la stiinte politice ei economie, la politica externa si dezvoltare globala. Potrivit The Foreign Policy Think Tank Index, Brookings este „think tank-ul numarul 1 din SUA in 2009”. Presedintele actual este Strobe Talbott, fost subsecretar de stat in Administratia Bill Clinton.

Brookings Institution este unul dintre cele mai vechi think tank-uri din America, fiind infiintat in 1916. Analizele sale acopera o varietate de domenii, de la stiinte politice si economie, la politica externa si dezvoltare globala. Potrivit The Foreign Policy Think Tank Index, Brookings este „think tank-ul numarul 1 din SUA in 2009”. Presedintele actual este Strobe Talbott, fost subsecretar de stat in Administratia Bill Clinton.

Citeste aici mai multe despre Thomas E. Mann.

Citeste aici mai multe despre Darrell M.West.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro