Expertul ONU care susține că în Gaza au loc acte de genocid spune că primește amenințări
Expertul ONU care a declarat că există „motive rezonabile” pentru a crede că Israelul a comis mai multe „acte de genocid” în Gaza a declarat miercuri că a primit „amenințări”, dar a insistat că nu a vrut să demisioneze, potrivit AFP.
„Am fost mereu atacată încă de la începutul mandatului meu” în 2022, a declarat Francesca Albanese, raportor special al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate, într-o conferință de presă.
„Nu spun că este plăcut” și „primesc uneori amenințări, dar până acum nu au necesitat măsuri de precauție suplimentare”, a spus experta, al cărei ultim raport a fost publicat luni.
Israelul i-a interzis accesul în țară după ce a făcut remarci care, potrivit autorităților israeliene, au negat caracterul „antisemit” al atacului Hamas din 7 octombrie, iar ONG-urile pro-israeliene i-au cerut demisia.
Marți, un număr mare de țări, în special arabe și musulmane, dar și latino-americane, i-au acordat sprijinul, dar ea se află în centrul unei controverse, unii observatori considerând că declarațiile sale în fața presei sunt uneori prea dure.
Experta, care este mandatată de Consiliul pentru Drepturile Omului, dar care nu vorbește în numele organizației, a declarat că este supusă la „presiuni”, dar că acest lucru nu schimbă nimic în activitatea sa: „Mă exasperează, desigur, dar mă împinge și mai mult să nu cedez”.
„S-ar putea ca la un moment dat să decid să mă retrag pur și simplu pentru că am și o viață privată de care aș vrea să mă bucur, dar nu va fi pentru că am fost demonizată sau abuzată”, a declarat Albanese.
Cere prezența unei forțe de protecție internațională
Israelul a declarat că raportul său face parte dintr-o „campanie de subminare a însăși înființării statului evreu”, iar SUA au declarat că nu au „niciun motiv să creadă că Israelul a comis acte de genocid în Gaza”.
Miercuri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a subliniat că țara sa „se opune de mult timp” însăși existenței mandatului raportorului, despre care consideră că „nu este productiv”.
În ceea ce o privește pe doamna Albanese, „nu pot să nu amintesc comentariile antisemite pe care le-a făcut în trecut”, a spus el.
La Geneva, experta a subliniat că „nu pune la îndoială existența statului Israel”, dar că „face parte dintr-o mișcare care dorește să pună capăt apartheidului”, precizând că „condamnă” și Hamas.
Atacul fără precedent al mișcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian, la 7 octombrie, a declanșat ofensiva terestră și aeriană a Israelului în Fâșia Gaza asediată, unde populația este în pragul foametei, potrivit ONU.
Doamna Albanese solicită o „prezență protectoare internațională” și măsuri împotriva Israelului, inclusiv sancțiuni economice și un embargo asupra armelor.
Potrivit acesteia, „genocidul a fost deja comis”, dar „încă mai putem salva vieți și putem opri coborârea în abis”.
„Știm cine este principalul susținător politic și economic al Israelului. Toți ochii sunt ațintiți asupra Statelor Unite, dar există și alte state”, a spus ea, indicând că intenționează să examineze chestiunile legate de responsabilitate și complicitate într-un viitor raport.