Expozitia 'Cultura Cucuteni, valori regasite ale preistoriei europene', vernisata vineri, la Muzeul Municipiului Bucuresti
Expoziţia ‘Cultura Cucuteni, valori regăsite ale preistoriei europene’, care prezintă peste 100 de piese arheologice – vase, statuete şi obiecte de mobilier -, va fi vernisată vineri, la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Şuţu, fiind deschisă publicului până pe 25 august, informeaza Agerpres.
‘Piesele arheologice aparţinând Muzeului de Istorie a Moldovei din Iaşi au făcut parte din expoziţii externe, cea mai valoroasă dintre acestea fiind cea organizată în 2008, la Vatican’, a declarat dr. Lăcrămioara Stratulat, director general al Complexului Muzeal Naţional ‘Moldova’ Iaşi, într-o conferinţă de presă.
Ea a afirmat că expoziţia îşi propune să aducă în atenţia publicului una dintre cele mai fascinante civilizaţii preistorice ale Vechii Europe. Obiectivul său principal este facilitarea accesului la cultură şi stimularea interesului tinerilor pentru valorile preistoriei europene.
Subsecretarul de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului Augustin Ioan a arătat că prin asemenea evenimente culturale se încearcă educarea tinerilor şi aducerea lor cât mai aproape de cultură, de tradiţie, oferindu-le acestora şi alte moduri de a-şi petrece timpul liber.
‘Prin asemenea evenimente încercăm să le punem la dispoziţie şansa de a acumula un bagaj de cunoştinţe şi, de ce nu, deprinderi de a trece şi prin edificii de cultură, nu numai prin locuri care sunt zgomotoase’, a precizat Augustin Ioan.
El a spus că a aflat despre cultura Cucuteni că ‘rivalizează cu edificiile înălţate în Egiptul Antic, cu perioada sumeriană şi că se întinde pe o suprafaţă destul de mare, peste 350.000 de kilometri pătraţi’.
Preşedintele Fundaţiei ‘Cucuteni pentru Mileniul III’, Romeo Dumitrescu, a declarat, de asemenea, că expoziţia îşi doreşte să educe în special tinerii care ‘de multe ori nu ştiu ce s-a întâmplat în perioada comunismului’, cu atât mai puţin ce s-a întâmplat în urmă cu 6.000 de ani.
‘Suntem mândri că avem o asemenea cultură care ne-ar putea duce direct pe scena arheologiei mondiale’, a spus Romeo Dumitrescu.
În cadrul proiectului va fi organizat, sâmbătă, la ora 11,00, un workshop interactiv, care doreşte să aducă în atenţia publicului marile enigme ale fascinantei civilizaţii preistorice Cucuteni-Tripolie.
Expoziţia va fi deschisă publicului pentru vizitare zilnic, între orele 10,00 – 18,00, accesul fiind gratuit.
Primii vizitatori ai expoziţiei vor primi gratuit, din partea organizatorilor, catalogul bilingv româno-englez cu toate piesele culturii Cucuteni aflate în patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei din Iaşi, arata sursa citata.