Sari direct la conținut

Fabrica de creta de la Basarabi continua sa exploateze poluarea

Replica de Constanta

Fabrica de creta din Basarabi a ajuns, de nenumarate ori in ultimii ani, in atentia opiniei publice, ca urmare a neregulilor constatate in activitatea de exploatare a zacamantului de creta.

De altfel, „Replica” a detaliat, in numerele anterioare, modul in care reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au „acoperit” privatizarea cu iz ilegal al carui obiect l-a constituit fabrica, dar si asa zisul interes al responsabililor societatii pentru respectarea normativelor de mediu.

La ora actuala, localnicii din Basarabi traiesc sub teroarea poluarii. Si asta pentru ca, in ciuda amenzilor primite de-a lungul timpului de la inspectorii Garzii de Mediu, angajatii societatii uita, in mod convenabil, sa se preocupe si de bunastarea mediului inconjurator.

Pentru localnicii a caror imobile sunt situate la periferia orasului Barasabi, exploatarea zacamantului de creta (unul dintre cele doua zacaminte de carbonat de calciu din Europa) nu reprezinta bunastare, ci un prilej de chin si nervi. Inca de la primele ore ale diminetii, adica de la 5.30, balastierele care transporta creta din mina la sediul fabricii, pentru prelucrare, incep sa circule.

Odata cu ele incepe insa si calvarul oamenilor. „Am ajuns sa traim in praf si intr-un zgomot de nedescris. Angajatii firmei ar trebui sa ude pamantul, de cateva ori, pentru a nu se ridica praful, dar pe nimeni nu mai intereseaza.

Vin si ei de dimineata, trec o singura data cu „stropitoarea”, dar in doar jumatate de ora efectul se trece si in restul zilei noi inhalam tot praful lor. Si daca ar avea de stropit cine stie cati kilometri, poate am intelege, dar este vorba de doar 500 de metri, din apropierea locuintelor”, ne-a declarat, revoltat, unul dintre localnici.

De altfel, oamenii se plang ca nu mai pot sa faca nimic prin gospodarii, din cauza aceluiasi praf. „Nu pot sa stau prea mult timp nici in gradina, pentru ca nu pot sa respir. Ca sa nu mai spun ca degeaba imi intind rufele la uscat, pentru ca le iau murdare de pe sarma”, a adaugat localnicul. Reprezentantii Garzii de Mediu cunosc aceasta situatie, care dureaza de ani intregi.

„Cei care transporta materia prima ar trebui sa ia masuri de udare a terenului, pentru a nu se ridica praful in aer”, ne-a declarat comisarul sef Vasile Petro.

De altfel, drept dovada ca autoritatile sunt la curent cu poluarea de care se fac responsabili reprezentantii firmei Tempo Invest, cei care exploateaza la ora actuala zacamantul de creta sta si studiul de impact intocmit, in 2006, de specialistii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM).

Astfel, potrivit datelor prezentate de APM, in zona respectiva este poluat aerul, ca urmare „a aprovizionarii cu materie prima, a procesului tehnologic de prelucrare, a operatiunilor de incarcare a produsului finit si a mijloacelor de transport auto”.

Reprezentantii APM mai spun ca principalii poluanti emisi sunt particulele in suspensie, monoxidul de carbon, oxizii de azot, hidrocarburile, oxizii de sulf, etc. Drept pentru care, chiar si anul trecut, reprezentantii Garzii de Mediu au facut mai multe controale la firma respectiva, prilej cu care au fost date mai multe sanctiuni.

Pe de alta parte, reprezentantii Garzii sustin ca au gasit bunavointa, din partea conducerii firmei, care a investit in tehnologie pentru prevenirea emisiilor. „In ultima perioada nu am mai controlat si aceste aspecte, intrucat am fost solicitati pe litoral, dar vom verifica cat de curand daca cele sesizate se adeveresc”, a adaugat comisarul sef Vasile Petro.

Cat priveste conducerea firmei Tempo Invest, acestia nu au putut fi contactati, directorul general Dorin Capalnasiu, singurul, se pare, care poate da relatii presei, fiind plecat intr-o delegatie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro