Faci bani pe Facebook, Instagram, TikTok sau alte rețele de socializare? Ce trebuie să știi / În cazul copiilor, situația e ceva mai complexă
Avem mulți influenceri în România, dar nu toți știu că trebuie să plătească taxe pentru veniturile pe care le realizează prin rețelele de socializare. ANAF a organizat un webinar în care a răspuns unor întrebări importante pentru aceștia.
1. În primul rând trebuie să știi că dacă activitatea ta are caracter de continuitate, ești obligat să te înregistrezi ca PFA (persoană fizică autorizată).
Ce înseamnă continuitate în ochii ANAF?
Nu există o definiție clară, dar reprezentanții ANAF spun că dacă faci mai multe luni dintr-un an bani cu ajutorul acestor platforme, atunci ar trebui să te faci PFA, deoarece se consideră că faci activitate continuă.
2. Având în vedere răspunsul de mai sus, activitatea ocazională este dacă câștigi o dată sau de două ori pe an sume prin intermediul platformelor de socializare.
În acest caz ești obligat să depui Declarația unică până la 25 mai, fără să mai fie nevoie să-ți faci și PFA.
3. Dacă activitatea este continuă (cum am menționat la punctul 1), atunci trebuie să știi că în 30 de zile de la înființarea PFA ești obligat să transmiți la ANAF, indicat prin Spațiul Privat Virtual (SPV), o Declarație unică cu estimări.
Dacă nu o depui, vei primi un avertisment din partea ANAF, „dacă nu ai în istoric nicio altă abatere”.
Amenda este între 50-500 lei dacă nu depui Declarația și ai mai avut abateri.
4. Unele persoane care își fac PFA probabil se întreabă dacă sunt obligate să achiziționeze de la ANAF și Registrul unic de control.
Ei bine, acel „caiet” nu este obligatoriu, lucru confirmat și de reprezentanții ANAF, dar este totuși bine să-l ai.
6. În ce situație plătești și TVA
Conform prezentării ANAF, dacă ai venituri din rețelele de socializare nu ești scutit de TVA. Nu ești obligat să te înregistrezi dacă ai venituri sub 300.000 lei.
Ei bine, dacă depășești cei 300.000 lei, atunci va trebui să plătești și TVA de 19%.
7. Ce formular depui pentru TVA
La depășirea acelui plafon de 300.000 lei ești obligat să depui formularul 300 Decont de TVA. Dacă ai și operațiuni intracomunitare, atunci mai este un formular: 390 Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare.
8. Trebuie declarate și veniturile „cadouri” de pe plaforme gen TikTok
TikTok are o caracteristică plaformelor de videochat: anumite cadouri virtuale care se pot transforma în bani. Și acele venituri sunt impozabile.
9. Dacă ești salariat, dar ai și venituri separate din rețelele de socializare, mai declari și plătești veniturile?
Răspunsul este: da, chiar și CAS și CASS în funcție de plafoanele pe care le vom menționa la final.
10. La ce salariu minim te raportezi când completezi Declarația unică, inclusiv cea estimativă
Pentru că avem două salarii minime în acest an, nu se va lua în considerare al doilea (cel de la 1 octombrie), ci primul: 3.000 lei brut. Practic, plafoanele sunt în funcție de această sumă (vezi mai jos).
11. Dacă ești părinte și ai un copil influencer care are venituri din rețelele de socializare, Declarația unică trebuie depusă în numele acestuia, iar conform reprezentanților ANAF, cu semnatură electronică prin SPV.
„Minorul nu poate să-și facă SPV decât prin împuternicit, prin certificat digital, prin tutore. Ca părinte, vă luați semnătură electronică și depuneți Declarația prin SPV”, au spus reprezentanții ANAF.
Când vine vorba despre înregistrarea la ONRC, dacă activitatea are caracter de continuitate, reprezentantele ANAF au spus că ar trebui făcută o solicitare oficială în acest sens în formularul de contact de pe site-ul ANAF și să se trimită o solicitare și la ONRC. Practic, nu au putut oferi informații, speța fiind complexă.
12. Ce plafoane trebuie să ai în vedere pentru plata contribuțiilor și cât ai de plătit
Pentru veniturile din 2023, ce se declară și plătesc taxele în 2024 sunt 3 plafoane pentru plata contribuțiilor, de 6, 12 și 24 de salarii minime.
Așadar, plafoanele arată așa:
- Dacă ai venituri între 18.000 – 36.000 lei/an, atunci CAS este zero (e opțional), dar trebuie să plătești CASS de 1.800 lei.
- Dacă ai venituri între 36.000 – 72.000 lei/an, atunci CAS este 9.000 lei, iar CASS de 3.600 lei
- Dacă ai venituri mai mari de 72.000 lei/an, atunci CAS este 18.000 lei, iar CASS 7.200 lei
(Evident, la ce este sub 6 salarii minime se plătește doar impozitul pe venit).
Impozitul pe venit: 10%.