Sari direct la conținut

Fauci: Nu este nevoie de vaccinuri speciale pentru varianta Omicron

HotNews.ro
Anthony Fauci, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Anthony Fauci, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, spune că în momentul de față nu este nevoie de „vaccinuri specifice unor variante” pentru combaterea variantei Omicron a coronavirusului, relatează Business Insider.

Fauci, unul dintre consilierii Casei Albe pentru combaterea pandemiei de COVID-19, a făcut declarația în cadrul unei conferințe de presă susținută miercuri.

„În acest moment nu există nevoia unor doze booster specifice unor variante”, a afirmat acesta.

Jeff Zients, coordonatorul Casei Albe pentru gestionarea pandemiei, i-a îndemnat pe americani în cadrul aceleiași conferință de presă să se vaccineze cu doza booster a unui vaccin anti-Covid.

„Este critic să vă vaccinați astăzi dacă sunteți eligibili pentru doza booster”, a subliniat acesta.

Varianta Omicron s-a răspândit în cel puțin 36 de state americane și a afectat peste 75 de țări, Organizația Mondială a Sănătății avertizând marți că aceasta se răspândește într-un ritm fără precedent.

Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor a declarat săptămâna trecută că majoritatea cazurilor de infectare cu varianta Omicron prezintă simptome ușoare, precum tusea și oboseala.

Primele date despre varianta Omicron

Primul deces cauzat de varianta Omicron a SARS-CoV-2 a fost raportat luni de Marea Britanie, la peste 20 de zile după raportarea descoperirii acesteia.

Un studiu bazat pe date din lumea reală realizat în Marea Britanie și publicat săptămâna trecută a descoperit că vaccinarea cu schema inițială de două doze a vaccinului Pfizer a avut o eficacitate de 70% în prevenirea spitalizării și de 33% contra infectării.

Un studiu realizat în Africa de Sud, țară în care varianta Omicron a devenit dominantă, a descoperit de asemenea că dozele booster ale vaccinurilor anti-Covid „vor ajuta” la prevenirea spitalizărilor.

Însă rezultatele unui studiu de laborator publicate marți arată că vaccinul anti-Covid al companiei Johnson and Johnson, singurul autorizat pentru administrare într-o singură doză, nu a produs „o neutralizare detectabilă” a variantei Omicron.

Cu toate acestea, compania farmaceutică americană s-a declarat „încrezătoare în răspunsurile imune umorale” provocate de vaccinul său.

Moderna a anunțat la începutul lunii decembrie că lucrează la o doză booster specială pentru varianta Omicron dar că aceasta nu va fi gata înainte de luna martie.

Alți producători de vaccinuri au afirmat la rândul lor că studiază eficacitatea vaccinurilor pe care le-au dezvoltat față de varianta Omicron și că analizează oportunitatea dezvoltării unor doze booster specifice.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro