Felicitari mortilor
Datele preliminare lasa in urma cadavre politice proaspete. Nici o lacrima dupa Vadim Tudor si PRM, facuti cenusa si neant, nici un suspin dupa candidatii PNL si partidul galben cu febra. Nici o tresarire pentru Ludovic Orban si figura lui impietrita. Nici un regret dupa candidatul la esafod Mircea Geoana. Nici un gand pentru eternii perdanti ai politicii romanesti dar care zumzaie suparator in spatiul public. Toti platesc pretul duplicitatii si imoralitatii politice impinse la extrem.
Un gand rau pentru Gusa si pentru cele sase procente adunate pe nemeritate gratie bunavointei de a fi gazduit non-stop pentru a spune prostii. De pe fata lui Oprescu, l-ati vazut la tv, a pierit zambetul lui autosuficient si am vazut, parca, o grimasa de bucurie prost jucata.
Dar, despre morti numai de bine. La Antena 3. Seara de priveghi, fete lungi si triste. Au inaugurat totusi o atitudine noua in presa romaneasca: felicitarile de inmormantare. Bravo, maestre, ai murit! Felicitari, ati disparut! Sunteti foarte tari, distrusilor!
Si a mai murit cineva: alegatorul din Capitala. Dezastrul de participare indica cel mai serios avertisment aratat celor care au defilat cu candidati scosi cu forcepsul sau cu independenti inventati. Bucurestenii par sa fi refuzat mascarada.
S-a scumpit votul
Votul la tara a fost peste votul orasenilor cu 20%. Satele si comunele au devenit si ele interesante din cel putin doua motive: fondurile europene si mizele imobiliare. Administratiile locale nu mai sunt chiar atat de sarace iar cele din apropierea marilor orase gestioneaza deja visterii de milioane de euro.
Asa s-ar putea explica fenomenul mobilizarii surprinzatoare din mediul rural si cazul Stefanesti, unde ONG-urile sustin ca votul s-a cumparat cu cateva sute de euro. In timp ce taranii au facut pasul spre politica (adusi cu autobuzul, platiti cash sau mituiti cu conserve), orasenii s-au cam plictisit.
Spiritul civic s-a blegit la bloc si umbla deghizat prin fundul gradinii. Dupa toate indiciile, PD-L tinde sa ia locul PSD si sa devina partidul administratiei locale. Va fi viitorul partid de mase, cu discurs neopopulist axat pe solutii si talente gospodaresti, dar dispus, cum a aratat-o deja, sa coboare standardele politice si sa adaposteasca noii baroni locali.
Lupta deschisa in Bucuresti
La Bucuresti, situatia pare extrem de complicata. La Consiliul General PD-L are 39% iar PSD si PNL fac 40%. Intre ei s-a strecurat la limita, cel putin asa o indica primele date, partidul lui Gigi Becali. Daca rezultatele finale vor arata ca PNG a intrat, intr-adevar in Consiliul General, atunci cele doua blocuri politice vor trebui sa negocieze cu Becali.
Ar mai fi varianta racolarilor reciproce astfel incat PD-L sau PSD-PNL sa formeze o majoritate fragila. Insa compromisul cu PNG pare inevitabil si pentru unii si pentru ceilalti. Dar cred ca ne vom lamuri peste doua saptamani, cand si mai putini bucuresteni decat au iesit astazi, 1 iunie, la vot vor da verdictul: Blaga sau Oprescu. Apele Dambovitei s-au limpezit doar in doua sectoare, asa ca lupta ramane deschisa. Interesant discursul independentului Oprescu: pana mai ieri injura de mama focului toate partidele si afacerile lor veroase iar astazi le curteaza (il lauda pe Orban cu ochii cat cepele pe voturile liberalilor) iar PSD ii ofera bucuros tot sprijinul sau.
Care uninominal?
Despre efectele votului uninominal nu stim inca mare lucru, dar se prefigureaza un vot pur politic. Altfel spus, uninominalul la alegerea presedintilor de Consilii Judetene pare sa fie puternic influentat de optiuinile politice ale alegatorilor. De pilda, candidatii puternici la primaria marilor orase au tras dupa ei candidatii la CJ. Se pare ca Romania s-a ales cu o noua forma fara fond, dar suna bine sa ne pacalim ca ne alegem sefii de judet in mod direct. O complicatie electorala perfect inutila.
Privite in context, alegerile din Romania se inscriu in tendintele inregistrate deja iin restul Europei: consolidarea dreptei si declinul stangii. Socialistii au pierdut teren in Ungaria in 2006 iar in Bulgaria alegerile locale au intarit pozitia unui partid de centru dreapta. In Europa, reculul stangii, cu exceptia Spaniei, face loc partidelor de dreapta cu tot arsenalul lor retoric neopopulist.
Am retinut din comentarii
Ducu: Numai la noi obsesia asta cu prezenta la vot, de parca reprezinta ceva. Daca voi asteptati ceva de la politicieni pentru a va indeplinii dreptul si responsabilitatea civica de a vota, atunci mai stati pe tusa inca 50 de ani. Cand o sa abandonati aceasta mentalitate prin care credeti ca pedepsiti politicianul, atunci chiar o sa facem un pas inainte in democratie.
RIP: „Distrusii” astia au aratat intotdeauna ca au o capacitate exersata de a tresari de jos. Au aratat-o si dupa revolutie cand alternativa la ei a fost tot ei. Au aratat-o si in perioada Constantinescu care a culminat prin tandemul Iliescu-Vadim in turu 2.
Sadwank: Si da, fetele antenistilor erau triste: Gidea, Cuitacu, o duduie, Cristoiu, Stan si inca unul stateau inghesuiti unul in altul, priveau in jos si asteptau ca unul din ei sa reinceapa demolarea lu’ Basescu.
David: Inteleg pe multi din Bucuresti de ce nu se mai duc la vot. Acest lucru e posibil din cauza faptului ca tot fete invechite ies in fata care spun an de an ca fac, ca rezolva si suntem inca in urma.