Femeile se lupta inca greu cu barbatii pentru posturi de conducere
Femeile sunt in continuare discriminate cand se pune problema sa faca parte din conducerea unor mari companii din lume. Egalitatea intre sexe in acest caz ramane un subiect sensibil care nu a evoluat prea mult in ultimii ani.
Astfel, femeile reprezentau anul trecut doar 11,2% din consiliile de administratie ale primelor 200 de companii din lume, cu mai putin de un procent in plus fata de situatie inregistrata acum doi ani.
Datele apartin unui studiu al organizatiei Corporate Women Directors International (CWDI), un grup non-profit, care sprijina participarea femeilor in consiliile de administratie ale companiilor din toata lumea.
Daca luam in considerare doar primele 100 de companii din lume, procentul femeilor prezente in conducerea firmelor scade chiar la 6,6%, ceea ce inseamna ca ele ocupa doar 73 de posturi din cele 1 113 existente, mai arata studiul publicat vineri.
Mai precis, 57% din cele mai mari companii ale lumii nu au nicio femeie intr-un post de conducere.
SUA – cele mai multe femei sefe
Dupa cum arata acum, situatia ar putea ramane la fel si in urmatorii zece ani, in ceea ce priveste accesul femeilor in consiliile de administratie ale companiilor, considera Irene Natividad, copresedinte CWDI, citata de AFP.
„Daca 80% dintre deciziile de cumparare apartin femeilor, inclusiv in ceea ce priveste masinile, calculatoarele, achizitionate chiar de companiile unde lucreza, de ce nu ar putea fi mai multe femei in cadrul conducerii acestor firme”, adauga acesta.
Potrivit datelor studiului, in Statele Unite femeile au cel mai bine acces in posturile de conducere de la marile societati, proportia lor in raport cu barbatii atingand 30% in companii precum ATT, Johnson and Johnson sau Merrill Lynch.
Si in firme ca Hewlett-Packard, Bank of America sau servicul postal american UPS, femeile sunt bine reprezentate in posturi de conducere.
Pe locul al doilea in clasament este Marea Britanie, cu 13,9% femei in posturi de decizie, apoi Olanda – 12,2%, Germania – 10,9%, Suedia – 9,5% si apoi Franta cu 7,6%.
Italia si Japonia permit cel mai greu accesul femeilor in consiliile de administratie ale marilor companii, concluzioneaza studiul.