Sari direct la conținut

Fenomenul „fugarilor” este în creștere și costisitor. Ciolacu: Vrem să plătească în plus costurile statului cu aducerea lor în țară

HotNews.ro
Cătălin Cherecheș a fost predat autorităților române, Foto: Inquam Photos / Cornel Putan
Cătălin Cherecheș a fost predat autorităților române, Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

​Fenomenul „fugarilor” este în creștere și doar anul trecut statul a cheltuit peste 10 milioane de lei cu operațiunile de aducere a acestora în țară, motiv pentru care Guvernul adoptă joi noi măsuri. „Vrem să îi punem și să plătească în plus, cum e firesc. Adică să suporte costurile operațiunilor derulate de stat pentru a-i găsi și aduce în țară”, a declarat joi premierul Marcel Ciolacu.

Premierul a anunțat că Guvernul are pe agendă joi noi prevederi capabile să descurajeze fenomenul condamnaților care părăsesc țara înaintea sentinței finale.

„Vedem deja că, în ultima vreme, tot mai mulți fugari celebri au fost aduși înapoi, primind acum și un spor de pedeapsă. Prin proiectul dezbătut azi, vrem să îi punem și să plătească în plus, cum e firesc. Adică să suporte costurile operațiunilor derulate de stat pentru a-i găsi și aduce în țară”, a spus Ciolacu.

Fenomenul „fugarilor” este în creștere în România

În spatiul public, expresia de „fugar” se referă la persoane date în urmărire internațională, cu precădere, după ce împotriva acestora a început urmărirea penală sau după ce a fost pronunțată o condamnare, care este sau nu definitivă, iar aducerea în țară a acestora este costisitor pentru stat, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Fenomenul „fugarilor” este în creștere în ultimii ani, așa cum rezultă din următoarele date:

  • în anul 2020 a fost dispusă urmărirea internațională pentru 1.260 de persoane;
  • în anul 2021 a fost dispusă urmărirea internațională pentru 1.420 de persoane;
  • în anul 2022 a fost dispusă urmărirea internațională pentru 1.574 de persoane;
  • în anul 2023 a fost dispusă urmărirea internațională pentru 1.530 de persoane.

Ce costuri are statul cu aducerea în țară a fugarilor: Peste 10 milioane lei doar anul trecut

Pentru predarea/preluarea acestor fugari și punerea în executare a hotărârilor judecătorești, doar anul trecut au fost organizate un număr de 587 de misiuni ale Ministerului Afacerilor Interne, instituția competentă pentru aducerea în țară a acestora.

Persoanele solicitate sunt aduse în țară pe cale aeriană sau terestră.

În acest context, doar în anul 2023, a fost cheltuită, de la bugetul de stat al României, o sumă aproximativă de 10.025.000 lei.

În cadrul unei astfel de misiuni aeriene, sunt implicați cel puțin 2 ofițeri de poliție din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar aceste costuri reprezintă: biletele de avion (spre exemplu, pentru o misiune simplă sunt achiziționate un număr de 3 bilete de avion), diurna legală aferentă, cazarea cadrelor de poliție învestite cu preluarea persoanei căutate şi transportul local efectuat de la aeroport la locul de cazare şi/sau predarea persoanei/persoanelor solicitate.

Nu mai puțin, sunt situații când se solicită de către statul străin, Ministerului Justiției informații suplimentare pentru predarea/preluarea acestor persoane căutate. Pentru îndeplinirea acestor solicitări, sunt realizate traduceri pentru livrarea cu celeritate a acestor date și informații.

Cum vor suporta fugarii costurile statului cu aducerea în țară

Drept urmare, prin proiectul de lege se propune ca aceste cheltuieli ale statului să fie suportate de către fugarii aduși în țară.

  • „Cheltuielile care revin statului român, în cazul în care persoana solicitată, persoana extrădată sau persoana extrădabilă, după caz, s-a sustras urmăririi penale sau judecății, vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare, de către instanța de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală.”
  • „Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în țară a persoanei solicitate, a persoanei extrădate sau extrădabile, după caz, care s-a sustras executării pedepsei, autoritățile române au drept de regres, la instanța civilă competentă.
  • Această cauză se judecă cu celeritate și este scutită de taxă de timbru”, se arată în proiect.

VEZI PROIECUL DE LEGE ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE

Fostul primar Cătălin Cherecheș a fost dus la Penitenciarul Rahova

Cel mai recent caz de fugar este cel al fostului primar din Baia Mare Cătălin Cherecheş, care a fost extrădat marți din Germania pentru a executa în România pedeapsa de cinci ani de închisoare pentru luare de mită. Acesta a ajuns, miercuri, la Penitenciarul Rahova, potrivit News.ro.

În noiembrie anul trecut, fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș a reușit să fugă din țară, prin Vama Petea, cu câteva ore înainte de a fi condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, el folosind cartea de identitate a unui văr.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro