Sari direct la conținut

Fenomenul prețurilor negative la electricitate. Care este situația în România / Cum este influențată piața de producțiile record de energie regenerabilă

HotNews.ro
Prețul la electricitate, Foto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Prețul la electricitate, Foto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Aproape toate țările europene au înregistrat, în prima săptămână a lunii aprilie, prețuri negative la energie electrică. Există o singură piață pe care nu s-a tranzacționat energie la preț negativ, însă a fost foarte aproape de nivelul zero euro. Și România a ajuns, în această perioadă, să experimenteze prețuri orare negative la niveluri record. De exemplu, pe 6 aprilie, la ora 15.00, a fost vândută energie cu – 142 de lei/MWh (-28 euro).

Practic, pe piețele spot, unde este tranzacționată energie electrică astăzi, cu livrare în ziua următoare, sunt înregistrate, în anumite intervale orare, la mijlocul zilei, prețuri sub zero.

Aceasta înseamnă că cel care vinde energia îl plătește pe cel care cumpără, când există producție mare și cerere scăzută. Unii producători preferă prețurile negative pentru anumite cantități livrate în sistem decât să închidă unitățile de producere.

Se ajunge în asemenea situații, mai ales în condițiile în care sunt instalate tot mai multe capacități de producere a energiei eoliene și fotovoltaice, dar nu și capacități de stocare.

O singură piață nu a avut preț negativ

Pe fondul unor producții record de energie regenerabilă, sunt piețe pe care s-au înregistrat prețuri negative pentru prima oară, arată o analiză realizată de compania de consultanță spaniolă AleaSoft Energy Forecasting, potrivit PV Magazine.

Astfel, piețele spaniole și portugheze au înregistrat prețuri negative pentru prima dată în istoria lor pe 1 aprilie, respectiv 5 aprilie și din nou în orele din 6, 7 și 8 aprilie.

Pe 7 aprilie, piața din țările nordice a înregistrat prețuri orare negative pentru prima dată din octombrie 2023.

De asemenea, piața olandeză a atins cel mai scăzut preț orar pe 6 aprilie între orele 14:00 și 15:00. În Franța, piața a atins un preț negativ de 0,71 euro / MWh pe 6 aprilie, cel mai scăzut preț de la începutul lunii iulie a anului trecut și singurul preț negativ înregistrat de atunci.

Singura piață care nu a înregistrat un preț negativ, în prima săptămână din aprilie, a fost Italia. Însă a înregistrat un preț de 0,10 euro / MWh, între orele 13:00 și 14:00, pe 7 aprilie.

Prețuri medii tot mai reduse și producții record de energie regenerabilă

În prima săptămână din aprilie, mediile săptămânale ale prețului energiei electrice au fost sub 50 euro/MWh în majoritatea piețelor analizate ale AleaSoft.

În aceeași situație se află și piața din România, cu o medie săptămânală de circa 37 euro/MWh.

Au fost mai mari doar pe piețele britanice (50,63 euro/MWh) și italiană (75,78 euro/MWh).

Piețele portugheze și spaniole au înregistrat cele mai scăzute medii săptămânale pentru a noua săptămână consecutiv, la 3,87 euro/MWh și, respectiv, 4,41 euro/MWh.

Pentru comparație, în perioada crizei energetice, prețurile pe piață erau de 550-600 euro / MWh.

Cauzele scăderii masive a prețurilor la energia electrică:

  • Reducerea prețurilor medii la gaze și a certificatelor de CO2
  • Scăderea cererii de energie electrică
  • Creșterea producției de energie fotovoltaică
  • Creșterea temperaturilor medii

În prima săptămână a lunii aprilie, producția de energie solară a crescut cu 76% pe piața italiană, cu 60% pe piața spaniolă, cu 35% pe piața portugheză și cu 25% pe piața franceză. Excepție a fost piața germană, care a scăzut cu 1,4% în întreaga săptămână, inversând tendința ascendentă din ultimele două săptămâni.

În România, producția de energie fotovoltaică ajunge să dețină ponderi tot mai mari în piață, cu cote de circa 20%, după energia hidro și cea nucleară. Pentru comparație, energia pe cărbune a căzut pe locul 5, după cea eoliană, având o pondere de doar 8%.

În a doua săptămână a lunii aprilie, AleaSoft estimează că producția de energie solară va crește în Germania și Spania, dar va scădea în Italia.

Citește și

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro