Festival de filme romanesti in 5 orase din Spania
Zilele Filmului Românesc, întâlnirea anuală a publicului spaniol cu cele mai noi și apreciate producții de film românesc, debutează la Barcelona în data de 22 martie, în organizarea Institutului Cultural Român de la Madrid și a Cinematecii din Barcelona. Ajuns la cea de-a șaptea ediție la Madrid, festivalul va fi itinerat anul acesta în alte cinci orașe spaniole: Barcelona, în perioada 22 martie – 20 aprilie, Valencia în aprilie, Cordoba și Granada, în mai, și Murcia, în iunie.
Ciclul de film va fi inaugurat cu pelicula Câini, în prezența realizatorului Bogdan Mirică, pe care criticii de film ai principalei reviste de specialitate din Spania, Caimán Cuadernos de Cine, îl consideră un regizor cu un „excelent simț filmic și o personalitate remarcabilă, demn de urmărit pe viitor”.
Festivalul include alte 6 lungmentraje, printre care și două adaptări ale nuvelei Moara cu noroc de Ioan Slavici: cel mai nou lungmetraj al regizorului Marian Crișan, Orizont, și clasica ecranizare a lui Victor Iliu, La “Moara cu norocˮ, film candidat la premiul Palme d’Or la ediția din 1957 a Festivalului de la Cannes.
Comedia Două lozuri, regizată de Paul Negoescu, inspirată de o altă operă literară clasică a literaturii române – Două loturi, de I. L. Caragiale –, continuă seria filmelor de ficțiune. Lungmetrajele Ilegitim (r: Adrian Sitaru), Premiul C.I. C.A.E. în secțiunea Forum a Berlinalei din acest an, și Dincolo de calea ferată, cel mai recent lungmetraj al regizorului Cătălin Mitulescu, vor avea premiera în Spania în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la Madrid.
Documentarul Cinema, mon amour, în regia lui Alexandru Belc, este un lungmetraj despre situația cinematografelor de artă din România și acei oameni care încearcă să salveze marele ecran.
Scurtmetrajele O noapte în Tokoriki (r. Roxana Stroe), O faptă bună (r: Andrei Gruzsniczki), Toate fluviile curg în mare (r: Alexandru Badea), Ma cheamă Costin (r: Radu Potcoavă) și 4:15 Sfârșitul lumii (r: Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga) vor completa panorama filmului românesc contemporan. Festivalul se desfășoară cu colaborarea Centrului Național al Cinematografiei, Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragialeˮ, HBO Europe, Libra Film Productions și a distribuitorului Ultraviolet Media.
Bogdan Mirică susține un masterclass la Școala Internațională de Film din Barcelona.
În domeniul cinematografiei, misiunea Institutului Cultural Român de la Madrid este aceea de a construi legături durabile între industria românească și cea din Spania. În acest sens, ICR Madrid organizează în data de 23 martie un masterclass cu regizorul Bogdan Mirică la principala școală de film din Catalonia, Școala Internațională de Film din Barcelona.