Festivalul Enescu: Maxim Quartet prezinta seria de concerte "Classic Remix"
Aţi ascultat vreodată o piesă interpretată la pian, flaut, contrabas şi … acordeon ? Unică în Europa, această deosebită asociere de instrumente, care creează împreună o sonoritate inedită, reprezintă cartea de vizită a ansamblului Maxim Quartet. Constituit în anul 2011, cvartetul reuneşte patru muzicieni români cu o frumoasă şi bogată carieră individuală în ţară şi străinătate: pian – Horia Maxim, flaut – Mihaela Anica, contrabas – Sãndel Smãrãndescu şi acordeon – Fernando Mihalache.
Melomanii din trei oraşe ale României: Ploieşti, Craiova şi Piteşti vor avea ocazia să se bucure de primul turneu susţinut în ţară de Maxim Quartet, în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional « George Enescu ». Prezenţa în festivalul românesc vine ca o frumoasă continuare a participării Maxim Quartet, la finalul lunii iunie, la una dintre dintre cele mai longevive manifestări de pe continent dedicate muzicii : Festivalul „Săptămânile Europene” – Passau, Germania (”Festspiele Europäische Wochen”). Reprezentând România, artiştii au cântat chiar în seara deschiderii festivalului, pe scena amplasată în faţa Primăriei Passau, bucurându-se de aprecierea unui public numeros.
Sugestiv intitulată CLASSIC REMIX, seria de evenimente susţinute de cei patru muzicieni propune publicului un program extrem de atractiv sub forma unei invitaţii imaginare la dans ! Recitalurile cuprind partituri cunoscute şi îndrăgite de public, ce ilustrează arta dansului, în diverse stiluri, de la ritmul elegant şi romantic al valsului până la accentele provocatoare ale tangoului şi rafinamentul fragmentelor de balet clasic.
Titlul turneului rezultă din repertoriul prezentat: lucrări celebre, prezentate însă într-o sonoritate modernă, adaptate pentru formula instrumentală a cvartetului. Mari compozitori vor fi reuniţi într-un singur concert: vor fi interpretate transcriptii si aranjamente dupã lucrãri de Franz Schubert, Piotr Ilici Ceaikovski, Alexander Glazunov, Franz Liszt, Igor Stravinski, Dan Dediu s.a.
Programul evenimentelor prezentate de Maxim Quartet în cadrul Festivalului Enescu este:
– Vineri, 20 septembrie 2013, ora 19.00 – PLOIEŞTI, Sala Filarmonicii “Paul Constantinescu”
– Sambata, 21 septembrie 2013, ora 19.00 – CRAIOVA, Sala Filarmonicii “Oltenia”
– Joi, 26 septembrie 2013, ora 19.00 – PITEŞTI, Casa de Cultură a Sindicatelor
HORIA MAXIM este un muzician cu o prezenţă constantă pe scena sălilor de concerte, abordând un repertoriu vast şi complex, atât ca solist concertist – colaborator al majorităţii orchestrelor simfonice din România – cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini (printre alţii, Ion Bogdan Ştefănescu, Johnny Răducanu, Richard Galliano şi Mario Caroli).
A susţinut recitaluri sau concerte în Germania, Franţa, Italia, Austria şi Japonia. Participă la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, printre care „Festivalul Enescu“, „Nuova Consonanza“ – Roma, „Bucharest Music Film Festival” și „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” – București. A înregistrat partituri celebre pentru coloana sonoră a unor filme produse în Franţa şi Statele Unite ale Americii (ex. „Youth Without Youth”, film produs şi regizat de Francis Ford Coppola – 2007).
MIHAELA ANICA este un muzician cu o susţinută activitate artistică, atât în Austria, ţara sa de adopţie, cât şi în Franţa şi Germania. Printre cele mai importante evenimente muzicale la care a luat parte se numără festivalurile „Allegro Vivo” – Austria, „Acanthes – Flute Atelier” – Franţa, „Festivalul Enescu”, precum şi recitalurile susţinute în seria de acţiuni culturale organizate de „KulturKontakt Austria”.
A câştigat importante distincţii şi burse de excelenţă: Werner Tripp Memorial Fund şi Tokyo Foundation. Între 2008-2010 a fost membru al prestigiosului ansamblu „Orchestre de Flutes Français” – Paris, a fost de asemenea colaborator al Filarmonicii „George Enescu” – Bucureşti şi este membru al trioului “Spirit of Vienna”.
Mihaela Anica a beneficiat de îndrumarea unor importanţi flautişti şi pedagogi europeni, printre cei mai cunoscuţi numărându-se Ion Bogdan Ştefănescu (Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti), Barbara Gisler-Haase (Universitatea de Muzică şi Artă Dramatică din Viena), Pierre-Yves Artaud (Ecole Normale de Musique de Paris) ş.a.
FERNANDO MIHALACHE este unul dintre puţinii acordeonişti români cu o prezenţă constantă pe multe scene din ţară şi străinătate, într-o varietate de genuri artistice, de la spectacole muzicale sau de jazz, la recitaluri camerale.
A colaborat cu instituţii de prestigiu ca Teatrul Naţional Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti sau Teatrul Naţional de Operetă şi a participat la festivaluri precum „Festivalul Enescu”, Festivalul „Jazz Blues&More”, Festivalul Internaţional de Jazz, „Bucharest Music Film Festival” şi la spectacole prezentate la Sala Radio şi Ateneul Român.
În cadrul „M.T. Band” (Germania) Fernando Mihalache se află în postura de instrumentist polivalent: keyboard, acordeon, nai. Alături de vibrafonistul Alexandru Anastasiu a pus bazele „Accord Vibes”, un proiect de anvergură (acordeon, vibrafon şi contrabas – Michael Acker), unic în România.
SĂNDEL SMĂRĂNDESCU a devenit membru al Filarmonicii ,,G. Enescu” în 1991, Bucureşti, şi în paralel, membru al orchestrei de cameră ,,Virtuozii din Bucureşti”, continuându-şi apoi cariera în Coreea de Sud, unde a ocupat poziţia de şef de partidă în orchestra filarmonicii din Suwon.
A revenit apoi la Filarmonica ,,G. Enescu” Bucureşti, unde a activat ca şef de partidă până în anul 2000, colaborând în acelaşi timp cu Orchestra Internaţională a Italiei.
În anul 2000 a devenit şef de partidă al Orchestrei Symphoniker din Osaka, Japonia, unde a cântat până în aprilie 2007, când, restabilit în România, şi-a continuat activitatea muzicală atât ca membru al Orchestrei Naţionale Radio cât şi ca membru al cvintetului ,,Traffic Strings”. A susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate, atât solo cât şi camerale, colaborând şi cu cvartetul Voces.
Ca o recunoaştere a realizărilor sale solistice, în 2003, artistul a fost distins în Japonia cu premiul Aoyama ,,Barock Saal” pentru cel mai bun recital – duo al anului 2002.