Sari direct la conținut

Finlanda își detaliază „proiectul de barieră” cu Rusia / 200 de kilometri de sârmă ghimpată

HotNews.ro
Punct de trecere a frontierei din Finlanda în Rusia, Foto: Alessandro RAMPAZZO / AFP / Profimedia
Punct de trecere a frontierei din Finlanda în Rusia, Foto: Alessandro RAMPAZZO / AFP / Profimedia

Polițiștii de frontieră finlandezi au prezentat vineri un plan detaliat de construire a unui gard pentru a consolida securitatea la granița cu Rusia, aflată sub presiune de la invazia din Ucraina, potrivit AFP.

Gardul de trei metri înălțime, care va fi acoperit cu sârmă ghimpată, va fi construit pe o porțiune de 200 de kilometri de drum, la un cost total de 380 de milioane de euro.

Zonele deosebit de sensibile vor fi echipate cu camere de vedere pentru timp de noapte, iluminat și difuzoare, a declarat Ismo Kurki, șeful proiectului privind paza de frontieră, în cadrul unei conferințe de presă.

Construcția, împărțită în trei etape, va începe în martie 2023 cu instalarea unei bariere pilot de trei kilometri la punctul de trecere a frontierei Imatra.

În funcție de rezultatele acestei etape, cea de-a doua etapă vizează construirea a încă 70 de kilometri de bariere în zonele din jurul punctelor de trecere a frontierei până la sfârșitul anului 2023.

Guvernul a alocat deja un buget suplimentar de 6 milioane de euro pentru faza pilot și 139 de milioane de euro pentru faza a doua.

Faza finală urmează să fie finalizată în 2025 sau 2026, potrivit generalului de brigadă Jari Tolppanen.

„Acesta este unul dintre cele mai mari proiecte întreprinse vreodată de către Poliția de Frontieră”, a declarat el reporterilor.

De teamă că Moscova s-ar putea folosi de migranți pentru a exercita presiuni politice, Finlanda, țară candidată la NATO, și-a modificat în iulie legea privind paza frontierelor pentru a facilita construirea unor bariere mai puternice.

Deși granița Finlandei cu Rusia a funcționat „bine” în trecut, războiul din Ucraina a schimbat „fundamental” situația de securitate.

„În această situație, avem toate motivele să ne reconsiderăm aranjamentele”, a declarat Tolppanen pentru AFP.

În prezent, frontierele Finlandei sunt protejate în principal de garduri ușoare din lemn, concepute în principal pentru a împiedica accesul animalelor.

Noile modificări permit închiderea punctelor de trecere a frontierei și adunarea solicitanților de azil în anumite puncte, în cazul unor tentative de intrare în Finlanda pe scară largă.

Pentru Tolppanen, acest lucru înseamnă că, „într-o situație extremă”, polițiștii de frontieră „vor fi responsabili de împiedicarea intrării în Finlanda”, o sarcină „nouă”.

Potrivit acestuia, barierele de frontieră sunt „indispensabile” pentru a opri intrarea ilegală pe scară largă de pe teritoriul rusesc.

De asemenea, Estonia, Letonia și Polonia au sporit sau intenționează să sporească securitatea la frontierele lor cu Rusia.

În septembrie, rușii au trecut în grupuri în Finlanda după ce președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea rezerviștilor pentru a lupta în Ucraina.

Apoi, Helsinki a restricționat drastic intrarea cetățenilor ruși pe teritoriul său.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro