Sari direct la conținut

Firmelor iesene le fug angajatii

Evenimentul

Mirajul unei slujbe mai bine platite si promisiunile primite de la concurenta i-a prins si pe ieseni. Spre deosebire de zonele mai bine dezvoltate ale tarii, isi gasesc mai greu de lucru. In ciuda acestui fapt, persoanele care au deja ceva experienta nu stau prea mult pe ginduri si isi parasesc vechiul loc de munca, in favoarea altuia.

Daca in primele sapte luni ale anului trecut la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi erau inregistrate 39.700 de noi contracte de munca, in aceeasi perioada a anului in curs numarul documentelor de acest tip a crescut la 45.500. „Din acestea, maxim o mie reprezinta locuri de munca nou create. Restul reflecta migratia fortei de munca.

Omul se muta de la o firma la alta”, este de parere George Tanasievici, purtatorul de cuvint al ITM Iasi. Mai mult, totalul contractelor de munca nou inregistrate se apropie vertiginos de cel inregistrat pe intreg anul 2006. La sfirsitul anului trecut, inspectorii de munca trageau linie dupa 69.000 de contracte de munca noi.

Banii duc la „tradare”

Principalul motiv care duce la migratia fortei de munca il reprezinta banii, crede reprezentantul firmei de recrutare si plasare forta de munca, Atest. „Angajatii ieseni pun pe primul loc salariul atunci cind decid sa plece la o alta firma.

In aceste conditii, angajatorii isi pot pastra personalul doar printr-o politica motivationala bine gindita si printr-un pachet salarial proportional cu performantele acestuia”, crede Daniela Duca, administratorul societatii comerciale Atest.

Tinerii, invatati cum sa se afirme

In societatea actuala, salariatii, in special tinerii, nu mai sint dispusi sa astepte ani intregi pentru a promova. Odata ce li se iveste ocazia sa obtina o functie de conducere, pleaca fara regrete la concurenta, spune Vasile Cocris, decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA) Iasi.

„Orice tinar care vrea sa promoveze trebuie sa aiba bagajele pregatite si sa fie dispus sa plece in orice oras, daca i se ofera ocazia. De altfel, tinerii care au apucat deja sa-si faca un pic de experienta si gasesc o oferta atragatoare, nu mai asteapta sa se pensioneze seful ca sa poata promova. Pleaca acolo unde li se ofera ocazia sa se afirme”, a afirmat Vasile Cocris.

Patronii si-ar putea pastra personalul doar daca isi vor schimba mentalitatea, completeaza acesta. „Angajatorii au un aer de superioritate de multe ori si au senzatia ca le pot pleca salariatii, pentru ca oricind ii pot inlocui. Nu e asa, pentru ca persoanele care vin dupa pot fi mai prost pregatite si, implicit, trebuie sa investesti ca sa le formezi.

Patronii trebuie sa faca tot posibilul sa-i fidelizeze pe angajati”, avertizeaza decanul FEAA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro