Fiscul cere urmarirea prin satelit a carutelor cu grau a taranilor
Pentru a pune capat evaziunii fiscale masive din industria de morarit si panificatie, autoritatile fiscale trec la masuri extreme. Astfel, de la inceputul anului viitor, orice incercare a morarilor de a insela statul ar putea fi supravegheata video, prin satelit.
Activitatea morarilor si a camioanelor care transporta grau ar putea fi supravegheata, de anul viitor, prin sisteme GPS, daca propunerea facuta ieri de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Daniel Chitoiu, va fi aprobata de Guvern. Astfel, inspectorii supraveghetori vor putea fi inlocuiti de sisteme de monitorizare prin GPS si de camere video.
Aparaturile vor permite supravegherea traseului autovehiculelor, astfel incat Fiscul va putea sa urmareasca transporturile de cereale, faina si alte produse. Intrebat daca astfel de sisteme vor fi montate si pe carute, avand in vedere ca agricultorii pot aduce graul la moara in acest tip de mijloc de transport, presedintele ANAF a admis o astfel de posibilitate.
Chitoiu nu a putut insa preciza o valoare estimativa a investitiei necesare pentru functionarea unui astfel de sistem de supraveghere. El a afirmat ca propunerea se refera atat la firmele din domeniul producerii si comercializarii alcoolului, cat si al celor din morarit si panificatie.
Seful Fiscului spune ca va inaspri conditiile de autorizare si supraveghere a firmelor din domeniul moraritului si panificatiei. Masurile au fost declansate de rezultatele „raidului“ de cinci zile pe care ANAF l-a dat in toata tara.
Astfel, inspectorii de la Fisc au descoperit ca, din cele 1.400 de firme din industria de panificatie verificate saptamana, peste 85% prezinta cazuri de evaziune fiscala sau nereguli care au fost sanctionate contraventional.
Amenzi de peste trei milioane de lei
Peste 60 de unitati de producere a painii au fost inchise si s-au dat amenzi de circa trei milioane de lei. Au fost confiscate peste 150.000 kilograme de cereale si 85 tone de faina, in timp ce Directia Antifrauda din cadrul ANAF a confiscat 37 tone de faina si peste 30 tone de grau.
Cel mai des intalnite nereguli au fost achizitia de grau pe baza de borderou de la persoane fictive, neinregistrarea operatiunilor efectuate, lipsa caselor de marcat in unitatile de vanzare cu amanuntul. Numai in perioada ianuarie-iulie, firmele care activeaza in industria de morarit si panificatie au inselat statul cu mai mult de 45 milioane de lei.
In 62 de cazuri verificate de comisarii Garzii Financiare se va sesiza Parchetul, pentru cercetarea agentilor economici pentru evaziune fiscala. In plus, opt firme verificate se vor alege cu plangere penala depusa de Departamentul Antifrauda.
de Steliana Bancu