Sari direct la conținut

Fitch a retrogradat ratingurile bancilor britanice Royal Bank of Scotland si Lloyds

HotNews.ro

Agentia de evaluare financiara Fitch a anuntat joi ca a retrogradat ratingurile bancilor britanice Royal Bank of Scotland si Lloyds, care in trecut au fost salvate de la faliment de catre stat, motivul fiind probabilitatea redusa ca cele doua institutii financiare sa primeasca ajutor guvernamental in viitor, potrivit AFP. Totodata, ratingul Barclays a fost plasat sub supraveghere, ceea ce inseamna ca ar putea fi retrogradat in urmatoarele luni.

„Fitch Ratings a decis sa coboare ratingul pentru plafonul de sprijin in cazul bancilor de importanta sistemica din Marea Britanie de la A la AA minus”, se arata intr-un comunicat al agentiei.

Astfel, ratingul RBS – care este detinuta in proportie de 83% de catre stat – si Lloyds – detinut in proportie de 41% de stat – au fost retrogradate cu doua trepte, de la A la AA minus.

Barclays, care nu a primit sprijin financiar din partea statului si beneficiaza de calificativul AA minus din partea Fitch, a fost plasata sub supraveghere, ceea ce inseamna ca ratingul sau ar putea fi retrogradat in urmatoarele luni.

In urma cu o saptamana, Moody’s a redus ratingul a 12 institutii financiare din Marea Britanie, precizand ca este putin probabil ca guvernul britanic sa le ofere sprijin financiar in cazul in care se vor confrunta cu probleme. Printre cele mai importante banci afectate de aceasta decizie au fost Lloyds si Royal Bank of Scotland, care au fost salvate de stat in timpul crizei financiare din 2008-2009.

Ratingurile Lloyds TSB Bank, Santander UK si Co-Operative Bank au fost retrogradate cu o treapta, in vreme ce calificativele RBS si Nationwide Building Society au fost reduse cu doua trepte. Ratingurile a sapte institutii de credit specializate pe sectorul imobiliar au fost reduse cu una cu pana la cinci trepte. Totodata, Moody’s a confirmat ratingul „A2” al Clydesdale Bank, cu perspectiva negativa.

Barclays, HSBC si Standard Chartered nu au fost vizate de decizia Moody’s.

Moody’s a aratat ca „reevaluarea sa presupune o scadere a posibilitatii ca guvernul britanic sa ofere in viitor sprijin pentru institutiile financiare”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro