Florin Georgescu (BNR): În loc să avem din ce în ce mai mulți oameni educați, informați, în societate, vedem o creștere a decalajului în ceea ce privește cunoștințele și informația
O mare parte din populație are cunoștințe insuficiente sau zero despre economie, a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR), într-un eveniment la sediul instituției.
“Acum circa 50 de ani Peter Drucker, guru în filozofia managementului, a lansat conceptul de economie a cunoașterii. Surpriza este că după 50 de ani încă simțim că sunt elemente lipsă în construcția economică și instituțională, care ar trebui să fie bazate pe cunoaștere. În loc să avem din ce în ce mai mulți oameni educați, informați, în societate, vedem o creștere a decalajului în ceea ce privește cunoștințele și informația. Parțial, asta vine din inegalitățile economice, o altă provocare în creștere, dar parțial din ignoranță”, a spus Georgescu.
Potrivit acestuia, în ciuda imensei cantități de informații care este accesibilă unui număr mare de oameni, observăm o lipsă a apetitului pentru cunoaștere, în mod surprinzător în rândul generației tinere.
Se pare că problema noastră reală nu este lipsa cunoașterii, ci lipsa de interes pentru asta. BNR a început acum 9 ani activitatea de educație financiară, iar anul trecut am creat un departament special pentru acest lucru. (…) Vedem că o mare parte din populație are cunoștințe insuficiente sau zero pentru economie și a riscurilor pentru viața economică. Doar 22% din populație are cunoștințe financiare. Asta înseamnă că restul respondenților au probleme în a înțelege pericolele inflației sau riscurile asociate cu creditul bancar. Pentru a avea politici de succes trebuie ca nu numai să integrăm mai multe cunoștințe în proiectarea politicilor, dar să convingem oamenii să integreze mai multe cunoștințe în deciziile financiare. Asta este de două ori mai greu de obținut”, a precizat oficialul BNR.