Sari direct la conținut

Florin Jianu, despre digitalizare: Ați observat că în România 7 oameni din 10 cară o hârtie? Dacă ne uităm pe stradă e cineva cu o hârtie

HotNews.ro
Florin Jianu, Foto: Hotnews
Florin Jianu, Foto: Hotnews

În România sunt legi care vizează mediul de afaceri care se aplică din anii ’60-’70 și niciun parlamentar nu se uită la un proces de simplificare a birocrației, susține Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

„Mi-aș dori să văd un parlamentar care la sfârșitul mandatului de 4 ani se va lăuda nu cu câte legi a reușit să treacă prin Parlament, ci cu câte legi a scos din aplicabilitate asupra mediului de afaceri. Sunt legi din anii ’60 – 70 care se aplică asupra mediului de afaceri. Nimeni nu se uită la acest proces de simplificare pentru că birocrația este pe locul I în ceea ce privește problematica mediului de afaceri. Un om pe stradă mi-a atras atenția. Ați observat că în România 7 oameni din 10 cară o hârtie? Dacă ne uităm pe stradă e cineva cu o hârtie. Fie a ridicat-o de undeva, fie se duce să o depună undeva. Mi-aș dori ca discuțiile publice să fie în această direcție (a digitalizării n.r.). Digitalizarea este o provocare și pentru mediul de afaceri. O să simplifice viața, o să ne eficientizeze munca și ar trebui să fie o politică națională în acest sens”, a spus Jianu.

Potrivit acestuia, numai 3 din 10 întreprinzători au în acest moment un site propriu.

„Pare paradoxal, dar în felul acesta arată economia reală a României. Lipsa forței de muncă o simțim din ce în ce mai acut. Din păcate, în politicile publice nu se face nimic în acest sens. Dezbaterile publice sunt în cu totul altă direcție, paralelă cu nevoile reale ale mediului de afaceri. Următoarea criză nu va fi financiară, desigur cu implicații în natura economică, ci va fi a forței de muncă. România se poate concentra pe deschiderea granițelor țării. Cea mai mare migrație la nivelul anului trecut, cei care au primit cea mai mare forță de muncă au fost polonezii, care au primit un milion de lucrători ucraineni pentru a rezolva lipsa acută a forței de muncă”, a mai arătat președintele CNIPMMR.

El este de părere că ar trebui să ne reîndreptăm spre aducerea moldovenilor din Republica Moldova, o politică care a fost destul de intensă în anii ‘90.

„Poate în an Centenar acest tip de unire din punct de vedere economic va face posibilă și o altă unire ulterioară”, a precizat Jianu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro