Florin Luca (CEC Bank): Statul ar trebui să devină acționar în mari companii și start-up-uri din industria IT. Cei bogați să aibă facilități fiscale deosebite dacă își țin averea în țară
Cea mai mare problemă a României în următorii ani va fi lipsa forței de muncă, având în vedere datele demografice, reiese din declarațiile economistului șef al CEC Bank, Florin Luca.
„5 milioane de români sunt în afara țării și cei mai mulți sunt în perioada activă. Nu se știe câți se vor mai întoarce să lucreze în economia românească. Nevoile economiei românești pe termen mediu și lung nu vor mai putea fi acoperite din păcate de resursele umane pe care le va da țara nostră în mod organic. Pentru a avea forța de muncă de care avem nevoie va trebui să accelerăm procesul de atragere a românilor din străinătate și să deschidem porțile imigrației cât mai repede. Nu văd alte soluții”, a spus Luca, la Forumul Economic Român, organizat de Finmedia.
El a precizat că există o lipsă a unui climat de încredere între antreprenori și bancheri.
„În mediul de afaceri din România nu există încredere și se creează decalaje între oferta de finanțare a băncilor și cererile efective ale clienților. (…) Sunt multe situații în care proiecte de investiții ce se amortizează în 10 ani sunt finanțate cu credite pe maturități de 3-5 ani sau chiar cu linii de credite pe termen de un an. Mulți antreprenori utilizează liniile de credit ale companiilor pentru a-și rezolva unele probleme patrimoniale”, a spus economistul șef al CEC Bank.
Aceasta, spune el, face ca România să se afle în fața unui mare pericol de blocaj financiar.
„Ultimele statistici arată că lipsa unei discipline financiare solide a făcut ca volumul creditelor comerciale de tip furnizor să se dubleze în ultimii ani la aproximativ 300 miliarde lei, în timp ce creditele bancare au căpătat o dinamică pozitivă abia în ultimele luni. Acum cei mai mari creditori din economie în mod paradoxal nu sunt băncile, ci companiile, marii furnizori de produse și servicii. Eu văd aici un pericol foarte mare pentru că sunt din ce în ce mai multe companii private și publice, dar și instituții publice ce nu-și respectă termenele de plată. Ne aflăm în fața unui cerc vicios și instituțiile satului trebuie să dea dovadă de intransigență, aici impunând printr-o lege foarte dură respectarea termenelor de plată așa cum se face în țările vestice ale UE”, a explicat Luca.
- Cred că statul ar trebui să își asume riscul de a deveni acționar în mari companii și start-up-uri din industria IT făcând apel la cei mai de succes antreprenori români din domeniu.
- Industria IT și digitală este singura industrie unde România va putea să aibă o magnitudine internațională mai mare decât și le pot permite economia, diplomația sau armata sa.
“Ce ar fi să facem un hub de domiciliere a conturilor marilor companii naționale, a conturilor principale de trezorerie cu ajutorul băncilor într-un județ defavorizat nu prea departe de București sau să oferim facilități fiscale deosebite oamenilor bogați ce-și domiciliază averea în România sau companiilor ce investesc în proiecte de învățământ, sănătate, infrastructură sau zone defavorizate. Astfel de tratamente există și în alte țări ale UE, precum Blegia, Olanda Luxemburg sau Irlanda și rezultatele sunt extraordinare”, a mai arătat reprezentantul CEC Bank.
- Marile investiții industriale, finanțarea proiectelor de infrastructură prin parteneriate public-private sau concesiuni necesită credite cu maturități de 15-20 ani, iar în Româna foarte puține bănci se angajează sau doresc să finanțeze astfel de proiecte pe perioade superioare la 10 ani, ceea ce nu se întâmplă în țările occidentale.
- Statul trebuie să intervină mai mult în calitate de pilot garant sau cofinanțator pentru incitarea băncilor la finanțarea unor proiecte de acest tip și a tuturor inițiativelor antreprenorial