Sari direct la conținut

FMI a aprobat a treia evaluare a acordului si pune la dispozitia Romaniei inca o transa de 480 milioane de euro

HotNews.ro

Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat, luni, a treia evaluare a acordului de tip preventiv. Institutia va pune la dispozitia Romaniei o noua transa, a patra, in valoare de circa 480 de milioane de euro, informeaza Mediafax.

La evaluarea precedenta a acordului, FMI a decis ca Romania poate sa traga o transa cu o valoare identica (480 milioane euro). Pana in prezent, fondurile puse la dispozitia autoritatilor romane, in caz de urgenta, insumeaza circa 1,5 miliarde euro.

In ultima scrisoare de intentie catre FMI, Guvernul a convenit ca:

– lista companiilor ale caror pierderi trebuie incluse anul viitor in deficitul bugetar sa fie din nou substantial extinsa, de la 10 la 27 de societati, dupa ce initial a fost restransa in proportie similara.

– pana la finele acestui an, sa trimita firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzactia nu a fost incheiata prin intermediul bursei de energie OPCOM.

– procedurile de listare a companiei Hidroelectrica prin vanzarea pe Bursa a 10% din actiuni vor fi incheiate pana la sfarsitul lunii octombrie a anului viitor, dupa ce in primele doua luni va fi angajata o banca de investitii care sa pregateasca operatiunea.

– vor continua concedierile la companiile feroviare, vor impune patru zile de concediu fara plata pentru angajatii societatii Interventii Feroviare, vor inchide liniile de cale ferata care nu pot fi vandute la licitatii si vor incheia contracte in parteneriat public-privat pentru spatiile comerciale CFR.

– se ia in calcul infiintarea unei societati imobiliare care sa preia in portofoliu bunurile imobiliare ale companiilor de stat din transporturi, operatiune argumentata de catre autoritati prin incercarea de a creste veniturile si de a imbunatati modul de gestionare a activelor din acest sector.

FMI a impus Guvernului ca pana la sfarsitul lunii aprilie a anului viitor sa gaseasca un investitor strategic care sa preia cel putin 20% din actiunile detinute la Posta Romana, in urma unei majorari a capitalului social, si sa inceapa procedurile de concediere colectiva a angajatilor din companie.

Fondul a cerut, de asemenea, ca obiectul principal de activitate al companiei de stat Electrica SA, detinuta de Ministerul Economiei, sa fie transferat catre Electrica Furnizare, firma care va fi privatizata pana la sfarsitul lunii octombrie 2012. Drept rezultat, Electrica SA va disparea de pe piata furnizarii de energie.

Guvernul vrea sa flexibilizeze regula de angajare a unei singure persoane la sapte posturi vacantate, introdusa in 2009, urmarind ca aceasta sa fie aplicata la nivel sectorial si nu pentru fiecare institutie in parte, astfel incat sa poata decide angajari in zonele care au un deficit de personal.

FMI a solicitat Guvernului sa treaca Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) din administrarea Termoelectrica in subordinea directa a Ministerului Economiei si sa inceapa procedura de privatizare a companiei, operatiune care sa fie incheiata pana la sfarsitul anului viitor.

Nu in ultimul rand, FMI si CE au revenit in discutiile cu Guvernul asupra solicitarii de eliminare a restrictiilor la deschiderea marilor lanturi de retail si au impus autoritatilor sa rezolve problema in perioada imediat urmatoare, pana la sfarsitul lunii ianuarie 2012, dupa ce termenul stabilit initial a fost depasit

Guvernul intentioneaza sa reduca, temporar, cu 10 puncte procentuale rata de cofinantare a proiectelor acoperite si din surse UE, bazandu-se pe un nou regulament discutat la nivelul Uniunii Europene si care prevede cresterea corespunzatoare a contributiei comunitare la cofinantarea acestor proiecte.

O misiune comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat la Bucuresti in perioada 25 octombrie-7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului de tip preventiv. La finalul misiunii, seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a anuntat ca pentru anul viitor se estimeaza o crestere economica de 1,8-2,3% si un deficit bugetar in limita a 1,9% din PIB.

In luna martie, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (Drepturi Speciale de Tragere in valoare de circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro