Sari direct la conținut

FMI a cerut Guvernului sa plateasca de la buget despagubirile catre deponentii FNI impuse CNVM

HotNews.ro

FMI a cerut Guvernului sa plateasca de la buget despagubirile pe care CNVM a fost obligata in instanta sa le achite deponentilor FNI, potrivit unor surse citate de Mediafax. Executivul a refuzat sa accepte solicitarea in aceasta faza a negocierilor, argumentand ca institutia este autoritate independenta si trebuie sa isi asume aceste plati.

„Fondul Monetar International a cerut ca statul sa suporte plata despagubirilor catre deponentii la FNI impuse Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, invocand ca bugetul acestei institutii nu permite efectuarea unor astfel de plati”, au declarat surse participante la negocierile dintre Guvern si FMI.

Potrivit acestora, Executivul a refuzat insa, in aceasta faza a negocierilor, sa accepte solicitarea FMI, aratand ca CNVM este o institutie independenta care trebuie sa isi asume obligatia platii despagubirilor.

„Guvernul considera ca, asa cum statutul de structura independenta a blocat taierea salariilor pentru angajatii CNVM, acelasi statut atrage si obligatii, precum respectarea deciziilor instantei judecatoresti”, au aratat sursele citate.

In toamna anului trecut, alaturi de Nicolae Popa, Ioana Maria Vlas si alti inculpati in dosarul FNI, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a fost obligata prin sentinta definitiva si executorie emisa de Inalta Curte de Casatie si Justitie sa achite despagubiri catre cei 130.798 reclamanti in dosarul FNI. Sentinta a fost motivata prin faptul ca CNVM este vinovata de faptul ca, in perioada 1999-2000, a permis functionarea FNI desi acesta nu mai avea depozitar.

Suma exacta impusa CNVM nu a fost calculata, deoarece pentru fiecare plata trebuie luata suma investita initial si indexata cu rata inflatiei. Surse oficiale declarau, in luna octombrie 2010, ca valoarea platilor este estimata la 50-60 milioane de euro, echivalentul a jumatate din cat a platit Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) catre pagubitii FNI in ultimii cinci ani si mult peste bugetul Comisiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro