Sari direct la conținut

FMI a revizuit în jos prognoza de creștere economică la României, la 2,2% / Inflație medie de 10,7% în acest an

HotNews.ro
Fondul Monetar International (FMI), Foto: Stefani Reynolds / AFP / Profimedia
Fondul Monetar International (FMI), Foto: Stefani Reynolds / AFP / Profimedia

Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează pentru România o creștere economică de 2,2% în 2023, în cel mai recent raport, fiind o revizuire în jos de la 2,4%, cât prevedea anterior.

În ceea ce privește anul viitor (2024), anticipează 3,8%, aici fiind vorba despre o creștere de la 3,7%.

Inflația medie anuală așteptată de FMI pentru România este de 10,7% în 2023 și 5,8% în 2024.

O misiune a Fondului în țară s-a încheiat recent, iar reprezentanții acestuia au precizat că deficitul ar urma să fie de 6% în 2023 și 5% în 2024.

Șeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, spune că pachetul de măsuri fiscale al Guvernului este menit sa reducă deficitul bugetar, însă, cu toate acestea, multe alte programe sunt necesare pentru a crește eficiența și veniturile, în general.

Potrivit acestuia, impozitele pe cifra de afaceri aplicate băncilor și întreprinderilor mari pun o povară injustă asupra companiilor cu marje scăzute și pot reduce intermedierea financiară.

Ce a mai afirmat șeful misiunii FMI

• „Pachetul de măsuri fiscale este bun, dar trebuie îmbunătățit. Noul pachet fiscal va îmbunătăți situația pentru 2024 în privința controlului deficitului bugetar care să se mențină în 3% din PIB. Ținta nu va putea fi atinsă în 2024. Impozitele pe cifra de afaceri vor constitui o povară asupra unor companii”

• „Trebuie să se lucreze mai mult în eliminarea excepțiilor fiscale a golurilor și în privința legii privind fiscalizarea proprităților și trecerea la o economie verde. Altfel rezultatele nu pot fi predictibile.”

• „Este important ca România să pună finanțele publice pe o cale sănătoasă. Pachetul fiscal va fi un prim pas important în această direcție.”

• „Fiecare țară membră are dreptul să solicite asistența FMI. În această etapa nu vedem nevoia ca România să facă acest lucru.”

• „Sfatul nostru este să continuați să curățați sistemul, eliminând scutirile. Aceasta ar fi direcția sfaturilor noastre.”

• „Impozitul la microîntreprinderi este un sector care ne procupă și trebuie îmbunătățit. Nu există realmente, ci un gol legislativ și posibilitatea uneor asemenea antreprenori de a face evaziune, de a nu plăti impozit. Pragul de 250.000 euro nu este suficient pentru ca acestea să evite plata impozitului. Credem că 250.000 euro este prea mult. Nu știu o cifră exactă.”

• „Suntem pentru un TVA unic. Trebuie studiat dacă trebuie să se meargă pe ideea care să nu excludă acele gospodării. Sistemul trebuie simplificat și să se impună un impozit unic pentru a se simplifica sistemul.”

• “În următorii doi ani, va fi necesară o creștere a veniturilor cu peste 2% din PIB dincolo de câștigurile din recentul pachet fiscal. În acest scop, măsurile cheie de luat în considerare sunt: 1. eliminarea scutirilor, privilegiilor și lacunelor rămase; 2. simplificarea suplimentară a TVA-ului; 3. Implementarea unui impozit pe proprietate reformat; 4. utilizarea politicii fiscale pentru a promova utilizarea eficientă a energiei și pentru a promova tranziția către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Îmbunătățirile continue în administrarea veniturilor, deși sunt necesare, nu oferă rezultate rapide sau previzibile și nu se pot baza pe acestea pentru a realiza ajustarea fiscală necesară pe termen scurt”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro