FMI: Pe termen mediu si lung, leul se va aprecia
Seful misiunii FMI pentru Romania si Bulgaria, Albert Jaeger, a declarat marti la Bucuresti ca leul se va aprecia pe termen mediu si lung, tinand cont de evolutia din alte tari emergente.
„Nu prezicem evolutii pe termen scurt la ratele de schimb, pentru ca acestea depind de informatii noi.
Nu putem sa stim acum schimbarea care va avea loc, dar pe termen mediu si lung, ne-am astepta ca o economie ca cea a Romaniei – in care va fi o crestere de recuperare si presupunand ca se mentine o inflatie scazuta – sa avem aceeasi apreciere nominala a valutei pe care am vazut-o in alte economii in tranzitie.
Aceasta este o perspectiva mai mult pe termen mediu si lung”, a spus Jaeger, citat de NewsIn.
FMI propune implementarea prudenta a bugetului in acest an
Reprezentantii FMI au recomandat autoritatilor romane un deficit bugetar sub 2% din PIB, inferior celui proiectat pentru anul fiscal 2008, precum si o proiectie realista a veniturilor.
„Bugetul pe 2008 inca este oarecum fluid, reflectand partial mediul politic fragil, asa ca avem o evaluare foarte preliminara a planurilor de buget pe 2008”, a declarat seful misiunii FMI.
El a adaugat ca „in cazul in care deficitul bugetar pentru 2007 va fi atins, acest lucru va genera un impact fiscal puternic, care se va adauga riscului de supraincalzire a economiei”, a adaugat Jaeger.
Romania se confrunta cu un mediu politic fragil
FMI avertizeaza ca mediul politic fragil din tara nu ajuta la elaborarea unor strategii economice pe termen mediu. „Uniunea Europeana are o perspectva financiara pe sapte ani, iar Romania are nevoie de planificare pentru exploatarea oportunitatilor”, a adaugat seful misiunii FMI.
„Exista incertitudini politice. Exista un mediu politic fragil, dar chestiunea mai importanta pentru noi este sa avem un cadru de orientat pe termen mediu” – a precizat Albert Jaeger.
Delegatia FMI se afla intr-o vizita oficiala in Romania, intr-un program de consultari periodice cu autoritatile de la Bucuresti, pe tema evolutiilor din economie.