Sari direct la conținut

FMI si Banca Mondiala: Nu sintem vinovati pentru criza alimentara globala

HotNews.ro

Criza alimentara este cel mai fierbinte subiect pe agenda internationala. Dupa ce tari precum Argentina, Brazilia, Vietnam, Indonezia, Kazakhstan, India sau China au impus limitari ale exportului de alimente, ONU, FMI si Banca Mondiala cauta febril solutii. Organizatia Natiunilor Unite a anuntat crearea unei celule de criza, in timp ce Banca Mondiala cere tarilor sarace sa renunte le limitarea exporturilor. Iar FMI respinge criticile conform carora ar fi de vina pentru situatia fara iesire.

Saptamini critice pentru Africa

„Criza este o problema foarte serioasa, mai ales pentru Africa. Sintem preocupati, pentru ca preturile tot mai mari pot incetini cresterea economica”, a declarat marti la Bruxelles directorul departamentului pentru Africa al FMI, Benedicte Christensen.

Christensen a respins categoric acuzatiile potrivit carora FMI si Banca Mondiala ar fi provocat aceasta criza prin politicile impuse tarilor africane. Aceste politici au vizat incurajarea culturilor agricole pentru export, in detrimentul culturilor destinate pietelor locale.

„FMI este gata sa ofere asistenta tehnica tarilor aflate in dificultate si sa le ofere o sustinere financiara crescuta”, a adaugat Christensen.

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a criticat la rindul sau decizia statelor care au impus restrictii la exportul de materii prime agricole. Aflat la Berna pentru o intilnire cu inalti oficiali ONU, Robert Zoellick a recunoscut ca „urmatoarele saptamani sint critice. Pentru doua miliarde de oameni, pretul alimentelor a devenit o chestiune de viata si de moarte”.

O criza iminenta

Discutiile despre criza alimentara au inceput sa tina prima pagina a presei occidentale in urma cu doua luni, cand a devenit evidenta scumpirea accelerata a preturilor in tarile subdezvoltate sau in curs de dezvoltare.

Primele luari dure de pozitie au aparut insa abia acum doua saptamani, cand ministrul german al Agriculturii si un inalt oficial ONU au acuzat organizatiile internationale si statele occidentale de „genocid alimentar”.

Efectele crizei au inceput sa apara si in Occident: Belgia, spre exemplu, se confrunta cu o crestere accelerata a pretului cartofilor prajiti (les frites) – aliment traditional, in timp ce un mare lant de supermarketuri din SUA a impus limite la achizitionarea stocurilor de orez.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro