Sari direct la conținut

Fondul Proprietatea se opune reinnoirii mandatelor administratorilor de la Nuclearelectrica si cere recrutarea unui nou Consiliu de Administratie profesionist: Profitabilitatea companiei a scazut

HotNews.ro
Centrala de la Cernavoda, Foto: AGERPRES
Centrala de la Cernavoda, Foto: AGERPRES

Fondul Proprietatea anunta ca se opune vehement propunerii Consiliul de Administratie al Nuclearelectrica, supusa votului actionarilor in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) din 9 decembrie 2016 si referitoare la reinnoirea mandatului Consiliului, precum si mentinerea acelorasi membri si a aceluiasi director general pentru inca un mandat de patru ani, incepand din 25 aprilie 2017. Reamintim ca actualii administratori cer actionarilor sa le ofere inca patru ani de mandat. Printre acestia se afla Daniela Lulache, care detine si functia de director general al societatii, si Bogdan Stanescu, cel despre care HotNews.ro a scris ca a detinut peste 25 de functii din partea statului.

Potrivit unui comunicat de presa, Fondul Proprietatea solicita actionarilor sa voteze impotriva reinnoirii mandatelor actualului Consiliu si directorului general si sa aprobe demararea de catre Ministerul Energiei a procesului de recrutare a unui nou Consiliu, in concordanta cu principiile de guvernanta corporativa prevazute de OUG 109/2011 si Legea 111/2016.

Solicitarea Fondului a fost formulata prin introducerea unui punct aditional pe ordinea de zi a AGA, urmand ca Nuclearelectrica sa publice ordinea de zi actualizata in conformitate cu prevederile legale in vigoare, se mai arata in comunicat.

De asemenea, Fondul Proprietatea subliniaza ca mandatul directorului general al Nuclearelectrica nu poate fi prelungit automat, conform legislatiei in vigoare, si solicita ca noul Consiliu, odata numit, sa organizeze o procedura de selectie separata pentru aceasta functie.

  • „Profitabilitatea companiei, cat si valoarea sa de piata sunt acum cu peste 60% sub nivelul din 2013, cand a inceput mandatul actualului Consiliu”

Consideram ca propunerea de reinnoire a mandatelor membrilor Consiliului de Administratie si a directorului general al Nuclearelectrica este inacceptabila pentru actionari, avand in vedere ca membrii Consiliului nu au adoptat masuri de contracarare a scaderii valorii de piata a companiei, care a generat pierderi de peste 2 miliarde de lei actionarilor de la listarea companiei in septembrie 2013. Ca urmare, atat profitabilitatea companiei, cat si valoarea sa de piata sunt acum cu peste 60% sub nivelul din 2013, cand a inceput mandatul actualului Consiliu„, a declarat Greg Konieczny, CEO al FTIML si manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

Dupa numeroase intalniri si discutii cu membrii executivi ai Consiliului pe parcursul ultimilor trei ani, credem ca actualul Consiliul de Administratie si actualul director general al Nuclearelectrica nu au actionat in interesul actionarilor, si solicitam in consecinta initierea de catre Ministerul Energiei a procesului de selectie pentru noi membri ai Consiliului, pe baza principiilor prevazute de legea 111/2016. Fondul Proprietatea solicita, de asemenea, derularea de catre noul Consiliu, dupa numirea sa, a unui proces de selectie separat pentru functia de director general„, a adaugat Greg Konieczny.

Argumentele Fondului Proprietatea:

  • valoarea de piata a companiei a scazut cu aproximativ 60% de la listarea sa in 2013, ceea ce inseamna pierderi cumulate de peste 2 miliarde de lei (453 milioane de euro) suportate de actionarii Nuclearelectrica, din care 1,68 miliarde de lei (373 milioane de euro) reprezinta pierderile suportate de Ministerul Energiei, in calitate de actionar majoritar al companiei1;
  • profitabilitatea companiei a scazut dramatic in perioada mandatului actualului Consiliu: intre 2013 si 2015 profitul net a scazut cu 65%, in timp ce remuneratiile totale ale membrilor conducerii executive si non-executive au crescut cu 46% in aceeasi perioada, de la 4,49 milioane de lei la 6,59 milioane de lei2;
  • actualul Consiliu nu a propus sau implementat niciun program de reducere a costurilor pentru a contracara scaderea accelerata a profitabilitatii. Este de asteptat ca un consiliu diligent si care actioneaza in interesul companiei si actionarilor, sa implementeze masuri de reducere a costurilor pentru a atenua scaderea sau chiar a mentine marjele de profitabilitate;
  • actualul  Consiliu nu a propus si nu a implementat nicio masura de contracarare a scaderii abrupte a pretului actiunilor Nuclearelectrica, care ar fi putut conduce la restabilirea increderii actionarilor si investitorilor.
  • actualul Consiliu s-a angajat in negocieri pentru costisitorul proiect privind constructia reactoarelor 3 si 4 si a refuzat sa faca publice sumele cheltuite pana in prezent cu acest proiect, in loc sa faca demersuri pentru a asigura finantarea retehnologizarii reactorului 1;
  • actualul Consiliu nu si-a indeplinit obiectivele de performanta stabilite prin planul de management asumat de Consiliu la data de 9 iunie 2013.

Fondul Proprietatea isi exprima speranta ca Ministerul Energiei va vota in favoarea solicitarilor Fondului si va incepe procedura de selectie a unui nou Consiliu, in concordanta cu legislatia privind guvernarea corporativa, in conditiile in care Ministerul este actionarul majoritar al Nuclearelectrica si este astfel direct afectat de actiunile Consiliului si de performanta slaba a companiei, se mai precizeaza in comunicat.

Consiliul de Administratie al Nuclearelectrica a convocat pentru data de 9 decembrie 2016 Adunarea Generala a Actionarilor, principalele pucte pe ordinea de zi fiind prelungirea mandatelor a sase administratori din sapte cu inca patru ani. Adica, actualii administratori cer actionarilor sa le ofere inca patru ani de mandat. Printre actualii administratori se afla Daniela Lulache, care detine si functia de director general al societatii, si Bogdan Stanescu, cel despre care HotNews.ro a scris ca a detinut peste 25 de functii din partea statului.

  • Celor sase le expira mandatele pe 25 aprilie 2017. In aceste conditii cer reinoirea lor. Unui al saptelea administrator ii expira mandatul in decembrie 2017. Care sunt administratorii carora ar urma sa le fie reinnoite mandatele incepand cu 24 aprilie 2017: Daniela Lulache, Bogdan Stanescu, Alexandru Sandulescu, Alexandru Alexe, Dan Popescu si Carmen Radu. Al saptelea membru este Sebastian Tcaciuc, membru independent, insa acestuia ii expira mandatul mai tarziu, in decembrie 2017.

Intr-o nota publicata pe site-ul Nuclearelectrica se arata ca in cazul in care vor fi prelungite mandatele administratorilor, va fi reinnoit si mandatul Danielei Lulache cu 4 ani in functia de director general. Avand in vedere faptul ca mandatul Directorului general expira la data de 30.04.2017, in cazul in care actionarii vor aproba reinnoirea mandatului de administrator executiv, mandatul Directorului general va fi reinnoit pentru o perioada de 4 ani, avand in vedere faptul ca acesta si-a indeplinit indicatorii de performanta, aspect confirmat si de auditorul financiar al companiei„, se arata in nota mentionata. Legat de performante, administratorii vor mandate prelungite chiar daca rezultatele Nuclearelectrica au fost mai slabe in acest an fata de 2015.

Practic, Daniela Lulache ar putea obtina prelungirea mandatului de membru in CA, chiar daca Ministerul Energiei considera ca este necesara separarea „atributiilor de conducere a societatii intre Consiliul de Administratie si managementului executiv”. Cel putin asa sustine intr-un raspuns transmis la solicitarea Focus Energetic: „Ministerul Energiei, in calitate de actionar majoritar, apreciaza necesara separarea eficienta a atributiilor de conducere a societatii intre Consiliul de Administratie si managementului executiv, astfel incat indeplinirea responsabilitatilor celor doua organe de conducere, respectiv Consiliul de Administratie si management executiv, sa conduca la eficientizarea activitatii societatii„. Acesta este un raspuns transmis pentru o alta situatie. Recent, la Romgaz, Ministerul Energiei a decis inlocuirea a doi membri, Virgil Metea care detine si functia de director general al companiei, si Ecaterina Popescu, acestia fiind inlocuiti cu Florin Razvan Stoicescu (avocat la Musat si Asociatii) si Florin Danut Buzatu (fost director la SAI Muntenia Invest).

De asemenea, Bogdan Stanescu doreste inca un mandat, chiar daca a fost inlaturat, in luna august, dintr-o functie de conducere de la Ministerul Energiei, in urma unor controverse aparute in presa legate de numeroasele sale functii la stat. In plus, Agentia Nationala de Integritate fusese sesizata asupra unui posibil conflict de interese in care s-ar afla Bogdan Stanescu.

Mandatele actualilor administratori ai Nuclearelectrica ar putea fi prelungite daca asa va decide Ministerul Energiei, actionarul majoritar. Aprobarea reinoirii mandatelor ar urma sa fie facuta prin vot secret. Ministerul Energiei detine 82,5% din actiuni, Fondul Proprietatea 9%, iar restul se afla la mici actionari pe bursa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro