Sari direct la conținut

Fonduri SAPARD pentru producerea de sucuri si nectare naturale

Prin Programul SAPARD se ofera fonduri si pentru infiintarea sau modernizarea capacitatilor de productie a sucurilor si nectarelor naturale, pentru aceasta activitate fiind disponibili 40 de milioane de euro, informeaza Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Prin Masura 1.1, „Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole” a Programului SAPARD se pot realiza cu fonduri nerambursabile investitii noi pentru cladiri, masini si echipamente sau modernizarea unitatilor existente pentru depozitare, sortare, conditionare, refrigerare, congelare, procesare si ambalare.

Totodata, beneficiarii pot realiza investitii pentru imbunatatirea calitatii si a igienei produselor, pentru protectia mediului, pentru controlul intern al calitatii – prin dotarea laboratoarelor cu aparatura performanta – si nu in ultimul rand, investitii pentru marketingul produselor obtinute.

Potrivit Rompres, capacitatea de prelucrare a fructelor si legumelor destinate comercializarii sub forma de sucuri si nectare naturale este foarte importanta pentru realizarea unei investitii competitive. Astfel, pentru capacitati noi de procesare dimensiunea minima trebuie sa se situeze la prelucrarea a 100 tone/an, iar pentru modernizarea celor existente la 500 tone/an.

Fondurile nerambursabile oferite prin Programul SAPARD sunt o oportunitate pentru dezvoltarea unor afaceri viabile, mai ales ca industria bauturilor racoritoare din Romania este unul dintre cele mai dinamice domenii, consumul crescand in ultimii zece ani cu 300%.

Suma alocata prin Programul SAPARD pentru investitiile in capacitati de productie a sucurilor naturale si prelucrare a legumelor, fructelor si cartofilor este de 40,96 milioane de euro. Totalul fondurilor disponibile pentru Masura 1.1 se ridica la 256 de milioane de euro din care investitiile mentionate mai sus au o pondere de 16%.

Beneficiarii, societati cu capital integral privat, pot primi sprijin financiar de minimum 15.000 de euro si de maximum 1.000.000 de euro. Astfel, valoarea totala a investitiei, care include cofinantarea si finantarea SAPARD, trebuie sa se incadreze intre 30.000 si 2.000.000 de euro.

Micii fermieri n-au acces la SAPARD

Micile ferme agricole din judetul Maramures n-au depus nici un proiect de accesare a fondurilor financiare prin programul SAPARD, a precizat Firicel Marchis, specialist agricol al Oficiului de Consultanta Agricola Maramures. Unul dinte incoveniente este de natura geografica, deoarece biroul de reprezentare a programului european functioneaza in judetul Satu Mare.

Proprietarii micilor ferme agricole n-au depus nici un dosar de finantare SAPARD si din cauza conditiilor impuse de finantator, care prevede ca 50% din valoarea proiectului sa fie suportata de beneficiar. Un alt amendament al programului prevede ca finantarea se face numai dupa ce aplicantul programului dovedeste, cu documente, ca a investit banii proprii in derularea proiectului aprobat.

Majoritatea fermelor private din Maramures au motivat ca nu detin resursele financiare pentru a participa la cofinantarea unui program SAPARD, din cauza conditiilor restrictive impuse de finantator. Ioan Maties, proprietarul unei ferme agricole din comuna Miresul Mare, este printre putini fermieri din Maramures care va beneficia de un credit SAPARD.

El a spus ca accesarea fondurilor este destul de complicata, ca si formula de lucru, pentru cineva care n-a avut de-a face cu intocmirea de proiecte. Pentru a beneficia de fondurile rulate prin SAPARD, agricultorii ar trebui fie sa apeleze la un credit agricol, fie sa detina in contul bancar o suma apropiata de cea solicitata prin acest program.

Un alt aspect, intampinat de agricultori, consta in faptul ca bancile sunt reticente in acordarea creditelor agricole, datorita riscului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro