Sari direct la conținut

Fostul consilier prezidențial Alexei Arestovici anunță că va candida împotriva lui Zelenski la alegeri / Presa îl suspectează că ar fi o „cârtiță”

HotNews.ro
Alexei Arestovici, Foto: Raj Valley / Alamy / Profimedia Images
Alexei Arestovici, Foto: Raj Valley / Alamy / Profimedia Images

Fostul consilier prezidențial ucrainean Alexei Arestovici a anunțat că va candida împotriva președintelui Volodimir Zelenski la alegerile ce ar trebui să aibă loc anul viitor, relatează Interfax Ucraina.

„Da, mă voi nominaliza”, a răspuns el după ce a fost contactat de jurnaliștii agenției de presă Interfax pentru a fi întrebat despre acest subiect. Interfax l-a întrebat despre o eventuală candidatură la alegerile prezidențiale după ce Arestovici a publicat miercuri pe conturile sale de pe rețelele de socializare o serie de propuneri de reforme politice, economice, sociale, militare și de altă natură.

El a confirmat că propunerile vor sta la baza platformei sale electorale. „Va fi finalizată de experți, am publicat-o pentru a începe discuția. Obiecțiile, opiniile, sfaturile, criticile sunt binevenite”, a notat fostul consilier al lui Zelenski.

Una dintre propunerile sale este ca Ucraina să își asume „varianta Kissinger” în privința negocierilor cu Occidentul: „cerem aderarea la NATO cu obligația de a nu recâștiga teritoriile ocupate la momentul aderării și de a le recupera doar prin mijloace politice”, a explicat el.

„Pe front, trecem la o apărare strategică. Schimbăm politica de recrutare în Forțele de Apărare pentru a se concentra pe viața umană și dezvoltarea specialiștilor. Modificăm sistemul de mobilizare: introducem pregătirea rezervelor pentru prevenire și rotație a mobilizaților. Permitem bărbaților să părăsească țara cu condiția întoarcerii în caz de convocare”, mai propune acesta.

De ce și-a dat demisia din funcție fostul consilier al lui Zelenski

Arestovici a fost consilier prezidențial al Ucrainei pe probleme de comunicare strategică în domeniul securității naționale între 1 decembrie 2020 și data de 17 ianuarie a acestui an, când și-a dat demisia în urma unui scandal.

„Am scris o scrisoare de demisie. Vreau să dau un exemplu de comportament civilizat: o greșeală fundamentală, apoi demisia”, a anunțat el pe Twitter la momentul respectiv.

El și-a prezentat demisia la doar 3 zile după ce a afirmat după atacul rusesc cu rachete ce a lovit o clădire rezidențială din Dnipro, ucigând 44 de persoane, că racheta a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană ale Ucrainei, căzând însă pe blocul de locuințe.

„Prezint scuzele mele sincere victimelor şi rudelor lor, locuitorilor din Dnipro şi tuturor celor care au fost profund afectaţi de versiunea mea prematură eronată privind cauza pentru care racheta rusească a lovit o clădire rezidenţială”, a transmis el odată cu demisia

Afirmația sa de după atacul cu rachete a fost imediat preluată de propaganda de la Moscova și oficiali ruși, inclusiv de purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, și a declanșat indignare publică în Ucraina. O zi mai târziu, Arestovici și-a explicat mai detaliat poziția, afirmând că „era obosit” în momentul în care a făcut comentariul în timpul unui interviu acordat pentru canalul de Youtube al fostului avocat rus Mark Feigin.

Arestovici a devenit unul dintre cei mai cunoscuți oficiali ucraineni după începerea invaziei rusești, el fiind însărcinat cu prezentarea evoluțiilor de pe front publicului larg. Până la demisia sa din funcție el a găzduit un podcast zilnic pe acest subiect, fiind consilierul lui Zelenski cu cea mai mare vizibilitate în rândul publicului ucrainean.

El este cunoscut de ucraineni și pentru faptul că a declarat încă din 2019 că un război cu Rusia este inevitabil.

Însă după ce a părăsit cancelaria prezidențială de la Kiev, el a devenit treptat unul dintre cei mai vehemenți critici ai lui Zelenski.

Alexei Arestovici, suspectat că e una dintre „cârtițele” revistei Time

„Acest articol îl condamnă pe Zelenski la singurătate și judecata istoriei – la singurătate, pentru care nu are pe nimeni pe care să dea vina decât pe sine”, a scris Arestovici marți pe canalul său de Telegram, referindu-se la reportajul publicat de revista Time privind starea de spirit pesimistă din rândul conducerii de la Kiev.

„Oricât de mult ai nega realitatea, aceasta nu dispare. Una dintre etapele acestei negări a realității este încercarea de a da vina pe blestematii de Shusteri pentru tot, în loc să te privești în ochi”, a adăugat el. Articolul din revista Time este semnat de cunoscutul reporter american Simon Shuster.

După publicarea materialului din revista Time unii jurnaliști ucraineni l-au acuzat pe Arestovici că ar fi una dintre sursele anonime care au făcut comentarii incendiare pentru Shuster.

„Se amăgește singur. Am rămas fără opțiuni. Nu câștigăm. Dar încercați să îi spuneți lui asta”, a declarat una dintre sursele citate cu privire la lipsa de disponibilitate a lui Zelenski de a încerca să poarte cu Moscova orice fel de discuții de pace sau privind un armistițiu.

Shuster nota în articol că sursa în cauză este „unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Zelenski”.

Atacuri dure lansate de fostul oficial ucrainean

Întrebat despre acest lucru de jurnaliștii de la Interfax, Arestovici a negat miercuri informația, afirmând că nu a mai vorbit cu jurnalistul american din luna august a anului trecut în condițiile în care reportajul publicat de Time se bazează pe interviuri făcute recent.

Într-un interviu separat acordat la începutul lunii octombrie site-ului polonez Onet, el a lansat o serie de atacuri dure împotriva lui Zelenski, afirmând, printre altele că deteriorarea relațiilor dintre Kiev și Varșovia pe fondul neînțelegerilor privind exporturile ucrainene de cereale este vina exclusivă a președintelui ucrainean.

„Această deteriorare este rezultatul îndrăgostirii președintelui Zelenski de sine și a preocupării excesive a președintelui ucrainean pentru interesele grupurilor de afaceri care operează în agricultură”, a acuzat el.

„Există multe întrebări despre președintele Zelenski, cum ar fi problema pregătirii pentru război, greșelile în modul în care a fost purtat sau de ce am pierdut sudul țării”, a mai spus Alexei Arestovici.

În mod normal Ucraina ar trebui să organizeze alegeri prezidențiale în primăvara anului viitor, însă legislația actuală nu permite ca ele să aibă loc în timp ce este decretată legea marțială. Agenția Interfax notează că în Ucraina există o dezbatere publică privind eventuala modificare a legii.

Urmărește ultimele evoluții din a 617-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro