Sari direct la conținut

FOTO Cel mai puternic laser din lume. Cehii sunt inaintea Romaniei cu un pas mare, noi asteptam ca Guvernul sa treaca ELI pe lista de finantare din fonduri structurale – Nicolae Zamfir

HotNews.ro
Proiectul pentru Romania, Foto: Extreme-Light-Infrastructure.eu
Proiectul pentru Romania, Foto: Extreme-Light-Infrastructure.eu

Cehia a primit unda verde din partea Comisiei Europene pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Din cadrul proiectului Extreme Light Infrastructure (ELI) fac parte si Ungaria si Romania, tara noastra avand cel mai complex pilon din acest proiect si, totodata, cei mai puternici laseri si cel mai puternic fascicul gamma din lume, despre care specialistii spun ca vor putea fi folositi in medicina, prin dezvoltarea unor terapii care nu au mai fost realizate pana acum. Autoritatile de la Bucuresti asteapta, insa, o hotarare de Guvern care sa permita atragerea de fonduri structurale, inainte de a obtine avizul Comisiei Europene pentru a incepe constructia laserului.

  • Aplicabilitatea experimentelor ELI-NP: Experimentele vor avea aplicabilitate imediata in diferite domenii, cum ar fi cel medical – prin dezvoltarea de terapii anticancer – pana in cel de mediu – ecologizarea deseurilor radioactive – si educatie. „Se va putea realiza un tip anume de protono-terapie care nu s-a mai facut pana acum, iar asta inseamna calitatea vietii oamenilor care sunt intr-o situatie deosebita, cancer si alte boli. La momentul acesta, izotopii radioactivi folisiti in zona medicala se realizeaza acolo unde exista reactor. (…) Din laser si experiment de fizica nucleara va fi o productie fantastica de astfel de izotopi, cu o eficienta teribila” – Adrian Curaj.

Pe 20 aprilie,Comisia Europeana a aprobat construirea in Praga a facilitatilor din proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI). De semnatura comisarului european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, are nevoie si Romania, pentru a demara lucrarile de constructie la centrul de la Magurele. „Cehii sunt inaintea noastra cu un pas mare”, a declarat pentru HotNews.ro profesorul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” si managerul proiectului ELI in Romania. Pana in acel punct, infrastructura de la Magurele a proiectului ELI – ELI NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP) – are insa nevoie de o hotarare a Guvernului de a trece proiectul pe lista de finantare din fonduri structurale.

Laborator de cercetare stiintifica pentru folosirea laserilor / Sursa: extreme-light-infrastructure.eu

Potrivit directorului Institutului National de Fizica Nucleara, in decembrie 2010 „Guvernul a declarat ELI ca proiect prioritar, cu rezerva sa fie evaluat de catre JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) – care este o unitate inventata de Comisia Europeana, finantata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), sa evalueze proiectele inainte sa fie depuse la Comisia Europeana. In sensul in care sa se mearga cu proiecte serios intocmite”.

Din decembrie si pana in prezent, „partea romana” a proiectului a obtinut o evaluare favorabila a JASPERS, dar nu si o decizie din partea Executivului. „Evaluarea JASPERS este extrem de buna. Noi avem proiectul gata, dar fara aprobarea Guvernului sau fara sa fie trecut pe fonduri structurale, Comisia Europeana nu sta de vorba cu noi”, a declarat Nicolae Zamfir.

Pe scurt, etapele aprobarii facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics:

  • In decembrie 2010, Guvernul a adoptat o nota privind construirea la Magurele, in judetul Ilfov, a facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics pentru cercetari in domeniul laserelor si a fizicii nucleare din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicata luminii extreme
  • Pe 3 ianuarie 2011, proiectul a fost trimis spre evaluare in JASPERS
  • In februarie a fost primita o prima evaluare a proiectului, iar in martie JASPERS a remis evaluarea finala, „extrem de pozitiva”
  • In prezent, Guvernul Romaniei trebuie sa treaca ELI pe propunerea de finantare din fonduri structurale
  • Propunerea va fi trimisa apoi la Bruxelles, spre aprobare
  • La inceputul anului 2012 este planificata demararea constructiei
  • Constructia are ca termen de finalizare 2015

Foto proiect – Cladirea ELI-NP din Magurele

„Din martie pana acum nu s-a intamplat nimic. Guvernul trebuie sa ia in discutie acest lucru”, a declarat Nicolae Zamfir

Dragos Ciuparu, presedintele ANCS: Pentru finantarea proiectului trebuie realocati bani de la alte programe operationale

Dragos Ciuparu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), a declarat pentru HotNews.ro ca, pentru a asigura finantarea proiectului de 280 de milioane de euro, trebuie modificate unele programe operationale care au o viteza de absorbtie a fondurilor structurale mai mica, astfel incat banii care nu se cheltuie in cadrul acestora din urma sa fie redicrectionati catre ELI – NP.

Propunerea de realocare a banilor trebuie inaintata de autoritati Comisiei Europene, prin Comitetele de Monitorizare, care asigura coordonarea instrumentelor structurale, precum si urmarirea eficacitatii si calitatii implementarii asistentei comunitare. „Asta depinde de o aprobare a Guvernului si de Comitetele de Monitorizare, unde se iau deciziile de modificare a programelor operationale. Noi asteptam ca in 2-3 saptamani sa se ia o asemenea decizie, la nivel guvernamental”, iar in septembrie proiectul sa fie depus la Comisia Europeana, de unde este asteptat un raspuns pana cel tarziu la finele lui decembrie„, sustine Dragos Ciuparu.

Intrebat daca exista posibilitatea ca proiectul sa esueze, in cazul in care Guvernul va decide sa nu realoce acesti bani, presedintele ANCS a declarat: „Ma indoiesc ca ar putea sa existe un asemenea scenariu, din moment ce Guvernul si-a declarat intentia de a sustine acest proiect ca proiect prioritar in clipa in care JUSPERS il considera fezabil si de utilitate pentru Romania, deci nu cred ca ar avea vreun motiv la ora actuala Guvernul sa se razgandeasca in ce priveste sustinerea acestui proiect. Plus ca, la nivel politic, proiectul este sustinut si de presedinte, si de premier”.

Dupa data decembrie 2011, daca ELI- NP primeste toate aprobarile, „practic proiectul incepe sa fie finantat, se organizeaza licitatia pentru achizitia serviciilor de cercetare pentru construirea laserilor si a acceleratorului de particule pentru sursa gamma, dupa care urmeaza sa se desfasoare efectiv cercetarile si constructia laserului si a acceleratorului de sursa gamma”.

Reprezentare grafica a unui experiment / Sursa: extreme-light-infrastructure.eu

Adrian Curaj:Experimentele din cadrul ELI-NP vor avea aplicabilitate imediata in diferite domenii, cum ar fi cel medical

Profesorul universitar Adrian Curaj, care face parte din echipa de proiect ELI-NP si care a fost presedinte al ANCS in 2010, a explicat pentru HotNews.ro care sunt oportunitatile pe care acest proiect le va deschide in Romania. „Infrastructura din Romania este unica. Celelalte sunt interesante, din Cehia, din Ungaria, dar in Romania este o noua fizica, este altceva si trebuie timp”, a declarat acesta, precizand ca, in urma cu doua saptamani, „Consiliul Investitorilor Straini a plasat acest proiect in top 5 investitii,cu un impact de aproape 13.000 de locuri de munca create.

„In 2015-2016, cand infrastructura va fi disponibila, vor fi cel putin 1.000 de oameni de stiinta care, cu proiectele lor din toata lumea, vor veni si vor face experimente in Magurele. Investitia in Magurele este importanta pentru ca proiectul este unic, la frontiera stiintifica si tehnologica. Dar, din punctul meu de vedere, mult mai important este efectul de cluster hi-tech care se va intampla in Magurele. Daca la momentul acesta infrastructura inseamna un proiect de 280-300 de milioane de euro, ca sa construiesc lucrul acesta si ca sa dau valoarea a ceea ce este acolo vom folosi fonduri structurale eu cred ca undeva aproape de 1 miliard de euro”, a explicat acesta.

Experimentele din cadrul ELI-NP vor avea aplicabilitate imediata in diferite domenii, cum ar fi cel medical. Potrivit lui Curaj, se va putea realiza „un tip anume de protono-terapie care nu s-a mai facut pana acum, iar asta inseamna calitatea vietii oamenilor care sunt intr-o situatie deosebita, cancer si alte boli. La momentul acesta, izotopii radioactivi folisiti in zona medicala se realizeaza acolo unde exista reactor. (…) Din laser si experiment de fizica nucleara va fi o productie fantastica de astfel de izotopi, cu o eficienta teribila. Deci, practic, noi nu numai ca ne vom satisface nevoia la nivel de tara, care inseamna undeva la 100 de milioane de euro pe an, dar vom putea sa le asiguram si celor din jur”.

Foto proiect – Cladirea ELI-NP din Magurele

Dincolo de rezultatele experimentelor, impactul economic al construirii acestei infrastructuri este „foarte mare”. „Vom avea sanse sa avem o reala concentrare de universitati pe platforma de la Magurele, deci un campus de excelenta. Cine nu va vrea sa fie atat de aproape de o infrastructura de cercetare unica in lume? (…) Dupa aceea, tineri straini vor avea interes sa vina sa lucreze acolo. Daca tot pregatesc zona aia, nu pot sa o pregatesc doar stiintific. Trebuie sa arate si bine, poate ne vom gandi sa avem un transport eficient energetic prins cu Bucurestiul”.

Constructia aceasta este poate cea mai sofisticata in zona infrastructurilor de cercetare, pentru ca are nevoie de energie foarte multa, fiind o suprafata foarte mare de incalzit. Sunt 1.000 de puturi de mare adancime pentru a avea pompe de caldura si pentru a mentine green cladirea. Sunt o gramada de avantaje. Este frontiera stiintifica combinat cu frontiera tehnologica. Proprietate intelectuala, patente, competitivitate”.

Adrian Curaj avertizeaza, insa, ca „daca in 2012, in cel mai rau caz la inceputul anului, nu avem inceput proiectul, nu avem nici o sansa ca in 2015 sa functioneze ceva ce este la frontiera stiintifica si mai ales la frontiera tehnologica, unic in lume”.

In ce priveste partea de proiect care urmeaza sa fie construita in Ungaria, aceasta este in urma Romaniei pentru ca autoritatile de la Budapesta au intarziat in luarea unei decizii privitoare la locul unde va fi ridicata infrastructura. „Cred ca ei au luat acum o decizie ferma si recupereaza. Problema noastra este ca am recuperat foarte bine, dar acum suntem intr-o perioada in care lucrurile par sa mearga incet”, sustine Adrian Curaj.

Ce este ELI

Foto proiect – Cladirea ELI-NP din Magurele

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, facilitatea care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.

Dintre cei trei piloni ai proiectului ELI, pilonul a carui constructie revine Romaniei, ELI – NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP), este cel mai complex. ELI-NP se va construi in orasul Magurele, la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”.

Proiectul din Romania se cifreaza la 280 de milioane de euro, din fonduri europene. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat la finalul anului 2010 ca proiectul „are in vedere doua aspecte stiintifice extrem de importante: dezvoltarea stiintifica necesara construirii unui laser atat de puternic este in sine un challenge, iar in Romania se va studia interactiunea unui laser de mare putere cu tot ceea ce tine de fizica atomica, de interactiunea laser – particule nucleare si particule atomice”.

Aplicatiile experimentelor planificate pe platforma de la Magurele merg de la terapia anticancer si ecologizarea deseurilor radioactive, pana la realizarea de acceleratori de particule performanti. Proiectul consta in obtinerea unor fascicule laser cu intensitati de peste 1.000 de ori mai mari decat cele mai mari valori disponibile astazi.

Foto proiect – Cladirea ELI-NP din Magurele

Prin acest proiect, in colaborare cu Cehia si Ungaria, Romania va dezvolta cel mai puternic laser din istorie si va dezvolta tehnologii superioare celor ale Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN – European Organization for Nuclear Research), potrivit Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Potrivit ANCS, ELI-NP completeaza infrastructura de cercetare din Romania in domeniul acceleratoarelor de particule, al fizicii nucleare si al fizicii laserilor. Avand în componenta cei mai puternici laseri si cel mai puternic fascicul gamma din lume la nivelul anului 2015, când este proiectata inaugurareA, ELI-NP va permite pentru prima oara in stiinta investigarea sistematica a frontierei materie nucleara – radiatie laser. In cadrul proiectului se vor face cercetari privind aplicatii pentru mediu, medicina si educatie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro