Sari direct la conținut

FOTO Cinci sicrie pline cu gips au fost amplasate lângă Turnul Eiffel, înfășurate în steaguri cu mesajul „Soldaţi francezi în Ucraina”

HotNews.ro
Forțele franceze de ordine, în fața Turnului Eiffel, 23 februarie 2019., Foto: Chang Martin / Sipa Press / Profimedia
Forțele franceze de ordine, în fața Turnului Eiffel, 23 februarie 2019., Foto: Chang Martin / Sipa Press / Profimedia

Poliția a arestat trei persoane după ce cinci sicrie au fost găsite lângă Turnul Eiffel din Paris, înfășurate în steaguri franceze pe care era scris „Soldați francezi în Ucraina”, au declarat duminică surse apropiate de acest caz, pentru AFP.

Incidentul este investigat ca o posibilă ingerință a unei puteri străine în afacerile franceze, au precizat aceste surse.

Sâmbătă, în jurul orei locale 9.00 (7.00 GMT), trei persoane au părăsit cele cinci sicrie în mărime naturală pe Quai Branly din Paris, în apropiere de baza Turnului Eiffel, una dintre cele mai vizitate atracții turistice din lume.

Sicriele conțineau gips, a afirmat o sursă apropiată de acest caz.

Șoferul furgonetei folosite pentru a transporta sicriele, care a fost arestat în apropiere, a declarat poliției că a fost plătit cu 40 de euro (43 de dolari) pentru a-i transporta pe ceilalți doi și încărcătura lor la locul respectiv, a precizat sursa. Ulterior, acesta şi-ar fi schimbat mărturia, spunând că a fost plătit cu 120 de euro.

Se crede că bărbatul, în vârstă de 39 de ani ar fi sosit din Bulgaria cu o seară înainte.

Alţi doi indivizi, un german de 25 de ani şi un ucrainean de 17 ani, au fost apoi arestaţi în jurul orei 16.00 în staţia de autobuz Bercy, în timp ce se pregăteau să „ia un autobuz spre Berlin” la bordul unui FlixBus, potrivit parchetului din Paris, citat de Le Figaro și News.ro.

Cei doi au recunoscut, la rândul lor, că au fost plătiţi cu 400 de euro pentru a lăsa sicriele.

La finalul reţinerii lor la poliţie, ei au fost prezentaţi unui judecător de instrucţie în vederea punerii sub acuzare pentru „violenţă cu premeditare”, infracţiune pedepsită cu 3 ani de închisoare şi o amendă de 45.000 de euro.

În viziunea procurorului, acţiunea este considerată a fi „un act de violenţă psihologică, fără a provoca incapacitate de muncă”.

Anchetele au fost încredinţate poliţiei regionale din Paris. Potrivit primelor concluzii ale anchetei, a scris Le Monde, conţinutul telefonului unuia dintre inculpaţi, precum şi declaraţiile acestuia din timpul reţinerii constituie dovezi că acesta a fost în contact cu cetăţeanul bulgar în vârstă de 34 de ani acuzat că a vandalizat cu şabloane reprezentând mâini, colorate cu spray roşu, „Zidul celor drepţi” de la Memorialul Shoah (Memorialul Holocaustului), în noaptea de 13 spre 14 mai. Din primele cercetări a reieşit că vandalizarea a fost rezultatul unei operaţiuni de destabilizare care şi-a avut originea în Rusia. Poliția crede că cei trei suspecți implicați în acel caz au părăsit Franța.

Acţiunea de la Turnul Eiffel vine în condiţiile în care Franța a stârnit mânia Rusiei după ce a anunțat că ar putea trimite instructori militari în Ucraina şi a dat voie Kievului să lovească teritoriul rus cu armele furnizate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro