Sari direct la conținut

FOTO Imagini din satelit făcute deasupra Crimeii confirmă ceea ce rușii au încercat să ascundă

HotNews.ro
Imagini din satelit cu repercusiunile loviturii asupra bazei aeriene Belbek din Crimeea, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Imagini din satelit cu repercusiunile loviturii asupra bazei aeriene Belbek din Crimeea, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Imagini din satelit arată că o lovitură ucraineană cu arme cu rază lungă, pe care Rusia a anunțat că a interceptat-o, a distrus săptămâna aceasta trei avioane de luptă rusești și un depozit de combustibil de la baza aeriană Belbek din Crimeea, relatează Reuters.

Maxar, compania care a realizat joi imaginile din satelit, arată că lovitura a distrus două avioane de luptă MiG-31 și un avion Su-27. Un al patrulea avion, un MiG-29, pare să fi fost avariat în urma loviturii.

Ucraina nu a revendicat public lovitura asupra acestei baze aeriene din Crimeea.

Însă ministerul rus al apărării a declarat joi că Ucraina a lansat peste noapte un atac asupra Crimeii și că sistemele rusești de apărare antiaeriană au interceptat cinci rachete ATACMS cu rază lungă.

Cu o zi înainte Rusia afirmase că a interceptat nu mai puțin de zece astfel de rachete lansate împotriva Crimeii. Ministerul rus al apărării a pretins și în ziua respectivă că atacul nu a provocat pagube.

Rusia pretinde cu regularitate că a doborât rachete ATACMS (Army Tactical Missile Systems), furnizate de Statele Unite Ucrainei începând cu toamna anului trecut.

Atacuri asupra aerodromului care protejează Flota Mării Negre

Trimiterea sau nu a sistemelor de rachete tactice ATACMS a fost un subiect de dezbatere în cadrul administrației Biden timp de luni de zile. ATACMS de rază medie au fost furnizate Kievului de SUA în septembrie 2023, însă aprobarea pentru cele cu rază mai lungă de acțiune, de până la 300 de kilometri, a venit abia luna trecută.

Baza aeriană Belbek este principalul aerodrom militar pe care Rusia îl are în apropierea orașului-port Sevastopol, unde își are baza Flota Mării Negre.

Aerodromul a fost vizat de un atac ucrainean cu rachete cu rază lungă și la sfârșitul lunii ianuarie.

Comandantul Forţelor Aeriene ucrainene, Mikola Oleşciuk, a sugerat însă atunci că atacul a fost efectuat de bombardiere ucrainene. „Piloţii ucraineni vor reveni evident la bazele lor”, a declarat el atunci într-o postare pe Telegram.

Rusia în schimb a pretins că atacul respectiv a fost efectuat cu rachete.

Urmărește ultimele evoluții din a 814-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro