FOTO O poză cât distrugerea biodiversității. O barcă intră în viteză într-un stol de pelicani din Delta Dunării
Imagini suprinse la începutul săptămânii acesteia de un fotograf în Delta Dunării arată cum o barcă plină de turiști intră din plin, cu viteză, într-un stol de pelicani. Deși conducătorul ambarcațiunii ar fi fost concediat de către firma care deține barca, șeful Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac, spune că acest tip de incidente, nu numai că nu sunt izolate, dar ”afectează atât păsările cât și habitatul”. Sunt ”toxice” și ”catastrofale”, spune acesta.
”Un om fără suflet care ar trebui tras la răspundere”, scrie fotograful Marian Strinoiu care a postat pe Facebook o serie de imagini cu o barcă intrând cu viteză într-un stol de pelicani.
Potrivit Antena 3, proprietarul firmei care deține barca l-a concediat pe conducătorul vinovat și le cere scuze tuturor iubitorilor Deltei pentru acest incident neplăcut.
Doar că asta nu rezolvă ceea ce potrivit președintelui Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac, nu sunt evenimente izolate, pentru că, ”pentru a face fotografia vieții, cu păsări în zbor”, conducătorii bărcilor intră în colonii cu viteză, ceea ce are impact ”catastrofal” și ”toxic” pentru biodiversitate.
„Turiştilor li se oferă la preţuri scăzute transferuri de la Bucureşti la Tulcea şi vizitarea Deltei. Un calcul matematic simplu arată că numai drumul Bucureşti-Tulcea durează patru ore şi jumătate, iar din dorinţa de a se încadra în timp, conducătorii bărcilor care preiau aceşti turişti merg pe câteva canale, cu viteze foarte mari, cu intrarea în colonii pentru a face fotografia vieţii, cu păsări în zbor, lucruri care impactează negativ asupra biodiversităţii. Astfel de vizitări toxice ale Deltei nu sunt dezirabile şi nu le susţinem”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele AMDTDD.
„Anul trecut am avut un vârf de astfel de incidente. Din păcate se pare că aceste aspecte negative care afectează habitatele continuă”, a precizat Cătălin Țibuleac pentru Antena 3.
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării face apel la comportament responsabil:
- Anul acesta, per ansamblu, coloniile de păsări din Rezervația Biosferei Delta Dunării par să prospere.
- În colonia de pelicani creți de pe Insula Ceaplace sau colonia mixtă de păsări de pe Lac Purcelul, exemplarele juvenile se aventurează deja în jurul cuiburilor iar numărul puilor e mai ridicat față de anul trecut.
- Ține de comportamentul responsabil al tuturor vizitatorilor Rezervației ca aceste păsări să ajungă cu bine la maturitate, nederanjate de acțiuni nepotrivite pentru un iubitor al naturii.
- Zonele strict protejate și coloniile de cuibărit din întreg perimetrul Rezervației trebuie să fie respectate ca sanctuare de liniște pentru biodiversitate.
- Asumați-vă respectarea Codului de conduită al vizitatorului Deltei Dunării și veți fi răsplătiți cu frumuseți pe care nu le puteți vedea nicăieri în altă parte.