FOTO Primăria Sectorului 2 modernizează Parcul Plumbuita / Ce se va schimba în cel mai mare parc din Sectorul 2, cât costă lucrările și când încep
Primăria Sectorului 2 va moderniza Parcul Plumbuita, potrivit unui proiect avizat de instituție. Deși este cel mai mare spațiu verde din Sectorul 2, având peste 20 de ha, în ultimii 30 de ani s-au făcut doar lucrări de întreținere, nici acelea riguros, anumite zone fiind aproape în paragină, iar 4 hectare au fost retrocedate. Deocamdată, mai sunt de parcurs pași birocratici, dar lucrările vor începe în toamnă sau în primăvara lui 2024, spune primarul Radu Mihaiu, iar investiția se ridică la circa 80 milioane lei. Vestea bună este că inclusiv bucata retrocedată ar putea fi răscumpărată.
Parcul Plumbuita este compus din două parcuri și o insulă, acestea fiind legate prin promenada de pe malul lacului Plumbuita. Cel mai întreținut dintre ele este cel de la intersecția de la Doamna Ghica, însă este mult sub felul în care trebuie să arate un parc în zilele noastre. Cea de-a doua bucată de parc se află lângă podul Colentina, aici situația fiind și mai rea, zona fiind murdară, iar 4 hectare sunt total lăsate în paragină, fiind retrocedate.
Insula, aflată în spatele Mănăstirii Plumbuita, care era plină de gunoaie până acum 2 ani, fiind lăsată în paragină, a fost curățată, dar nu s-a mai întâmplat nimic altceva, accesul publicului fiind oprit deoarece podul metalic care făcea legătura între insulă și parc a fost dezafectat, fiind un pericol pentru utilizatori.
Primarul Radu Mihaiu a anunțat încă de acum 2 ani că va moderniza parcul, însă lucrurile s-au mișcat greu și singurul lucru care s-a făcut până acum în parc a fost modernizarea locurilor de joacă.
Recent, Primăria Sectorului 2 a primit avizele pentru Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI), practic documentul care stabilește ce lucrări de modernizare se vor face în parc.
Ce lucrări vrea să facă Primăria Sectorului 2 în Parcul Plumbuita
Principalele lucrări vizează vegetația și spațiul verde. Arborii existenți vor fi păstrați, dar se vor planta și zeci de copaci tineri, iar în zonele cu iarbă se va monta un sistem de irigații. De asemenea, va fi adusă apă în râul din parc, în prezent, acesta fiind în majoritatea timpului secat, iar fântâna arteziană de pe lac va fi pusă în funcțiune.
- „În primul rând spațiul verde existent va fi pus în valoare. În plus, se vor planta sute de copaci, mii de arbuști și plante perene. Se va pune sistem de irigații.
- Între insula Plumbuita și parcul Plumbuita 1, râul Colentina are un braț mort, o zonă în care apa nu circulă. Din această cauză acolo se dezvoltă vegetație multă și vara provoacă mirosuri neplăcute.Vrem să rezolvăm asta.
- Vom retehnologiza camera de pompare existentă în parc și va avea trei roluri. Va asigura apa necesară pentru vegetație – vom pompa apă din lac și vom asigura debitul necesar pentru irigații. Asta va asigura în mare măsură o circulație suficientă pentru apa din brațul mort.
- Pentru atunci când debitul necesar irigațiilor va fi scăzut vom putea pompa apă în sistemul de prea plin al lacului și astfel vom circula apa pe sub parc către Plumbuita 2. Și ultima funcțiune – vom refuncționaliza fântâna din lac pentru aerisirea apei stătute”, a explicat Mihaiu pentru HotNews.ro.
Parcul Plumbuita 1 – existent vs propus
Apoi, aleile și circulațiile din parc vor fi reconfigurate total, se vor face noi terenuri de sport, o pistă de alergare, o zonă cu hamace, mese de picnic, dar și foișoare pentru petreceri pentru copii, așa cum sunt în Parcul Titan.
- „Se refac aleile și se reconfigurează circulația în parc pentru că acum există foarte multe alei necirculate, iar altele foarte tranzitate sunt mult prea mici.
- Se înlocuiește mobilierul și se adaugă elemente noi, de exemplu rastele de biciclete, mese de picnic, biblioteci stradale, sezloange, hamace. Dar cel mai important – se adaugă multe funcțiuni noi, mai ales în zonele care acum sunt efectiv părăsite.
- Parcul va dispune de pistă de alergare , o pistă de biciclete care să se conecteze cu viitoarea pistă de biciclete pe care vrem să o amenajăm pe salba de lacuri, refacem terenurile de sport și adăugăm o zonă de badminton, adăugăm foișoare mari în apropierea locurilor de joacă astfel încât oamenii să organizeze zilele de naștere pentru cei mici în parc, gratuit, locuri de joacă se extind și vom adăuga aparate senzoriale incluzive, trasee de echilibristică, vom adăuga o fântână pietonală ce sigur va deveni o atracție pentru toți copiii vara”, a explicat Mihaiu.
De asemenea, va fi amenajată o nouă intrare în parc, din Petricani, iar pe insulă planul este să fie amenajate mai multe terenuri de sport.
- „Pe intrarea dinspre Tei Toboc, unde acum nu se întâmplă nimic, vom reface terasamentul și vom amenaja o zonă de belvedere, o zonă de picnic și o zonă de citit.
- Tot pe o zonă neutilizată, în apropierea mânăstirii Plumbuita, vom avea terenuri de sport noi, skate park, zonă de calestenics și foișoare. Scopul e să aducem oamenii în tot parcul Plumbuita, să ne bucurăm de acest parc în integralitatea lui.
- Insula Plumbuita, care atunci când am preluat mandatul era o groapă de gunoi și de unde am scos peste 800 de tone de gunoi, va deveni un parc în toată regula. Vom avea 2 terenuri de multisport, teren de volei, mese de ping pong, zonă de fitness, locuri de joacă, zone de picnic”, a mai explicat Mihaiu.
Parcul Plumbuita 2 existent vs propus
Lucrările ar putea începe cel mai devreme în toamnă, iar valoarea acestora este estimată la 80 milioane de lei.
Pentru Parcul Plumbuita 1, valoarea lucrărilor este estimată la 39.693.823 lei, pentru Plumbuita 2 – 34.453.100 lei, iar pentru insula Plumbuita – 10.236.187 lei.
Valoarea exactă a lucrărilor va fi cunoscută însă abia după ce Primăria va face licitația pentru desemnarea constructorului. Banii ar putea veni și din fonduri europene nerambursabile. „Aest proiect îl avem în vedere pentru finanțare pe POR-ul care urmează să se deschidă în perioada imediat următoare”, spune primarul Radu Mihaiu.
În cel mai bun caz, lucrările ar putea începe în această toamnă și vor dura 12 luni.
- „E greu de estimat când vor începe lucrările pentru că după aprobarea indicatorilor urmează o licitație care poate varia ca termen în funcție de numărul de oferte și de posibilele contestații. De asemenea, acest proiect este cu autorizare la PMB și nefiind în pixul nostru nu pot garanta că documentația va ieși rapid de la autorizare.
- În cel mai bun caz execuția va începe spre sfârșitul toamnei, dacă totul merge șnur, dar mai realist este să demarăm lucrările în primăvara lui 2024. La nivel de DALI, unde suntem acum, graficele de execuție sunt estimate, nu sunt foarte certe.
- Și avem un interval: după semnarea contractului sunt prevăzute 2 luni pentru proiectare, acorduri, avize și autorizație și un interval de 8 până la 12 luni pentru execuția efectivă”, a mai explicat Mihaiu.
Insula Plumbuita existent vs propus
Primăria ar putea cumpăra bucata retrocedată în Parcul Plumbuita
În luna martie, Primăria Sectorului 2 a primit undă verde de la Consiliul General să cumpere cele 4 hectare retrocedate în Parcul Plumbuita, în urma unei hotărâri judecătorești din 2014. Bucata de parc este în prezent în paragină. Deocamdată nu a fost stabilit un preț pentru achiziționarea spațiului verde, negocierile urmând să înceapă între Primăria Sectorului 2 și proprietari.
Cele 4 hectare retrocedate se află între strada Plumbuita și Mănăstirea Plumbuita. Proprietarii sunt: Bărbulescu Teodora, Coroi Rodica-Eugenia și Hanganu Anca-Maria.