Sari direct la conținut

FOTO Și Rusia folosește drone kamikaze în Ucraina, dar pare că nu prea au mult succes: „Măcar de data asta cel puțin a explodat, chiar dacă n-a rănit pe cineva”

HotNews.ro
Drone kamikaze rusesti ZALA KYB, Foto: Colaj foto
Drone kamikaze rusesti ZALA KYB, Foto: Colaj foto

Ucraina a primit de la Statele Unite drone kamikaze Switchblade, mici aparate zburătoare pilotate de la distanță, cu explozibil la bord, ce pot fi prăbușite peste inamici, vehicule sau blindate. În același timp, și Rusia dispune de drone similare însă din multe dovezi adunate până acum acestea nu au fost chiar așa de eficiente.

Imagini apărute pe rețelele sociale sâmbătă vin să ilustreze ceea ce ar putea fi prima documentare a folosirii cu succes a unei drone kamikaze rusești.

Contul de Twitter „Ukraine weapons Tracker” care urmărește și inventariază numeroasele tipuri de tehnică militară folosite de ambele armate în timpul conflictului a publicat o serie de imagini cu rămășițele unei drone ZALA KYB.

  • „Prima utilizare cu succes a unei drone „kamikaze” ZALA KYB de către armata rusă – măcar de data aceasta cel puțin a explodat, atacând pozițiile forțelor ucrainene din Oblastul Luhansk – cu toate acestea, așa cum se aude, nu au rănit pe nimeni”, se arată în postare.

Dronele kamikaze rusești – mai multe eșecuri pe linie documentate în conflictul din Ucraina

Dronele kamikaze folosite de Rusia se numesc ZALA KYB, sunt un tip de „muniții rătăcitoare” – aeronave pilotate de la distanță ce pot sta mai mult timp în aer și pot fi prăbușite intenționat în grupuri de inamici sau vehicule militare.

Dronele ZALA KYB sunt produse de Zala Aero, o subsidiară a grupului Kalashnikov. Dronele pot transporta până la 3 kg de încărcătură (senzori și explozibil), zboară sub plafonul radar, cu o autonomie de peste jumătate de oră, o rază de circa 40 de km și pot prinde o viteză de 130 km/h.

În Ucraina până acum au apărut foarte multe imagini de-a lungul războiului cu astfel de drone care s-au prăbușit, au eșuat să se detoneze la țintă sau pur și simplu au fost doborâte prin interferențe electronice.

Vezi și:

Evenimentele din ziua 45 a invaziei din Ucraina, LIVETEXT aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro