Sari direct la conținut

​​FOTOGALERIE Alin Cocos, fiul vitreg al Elenei Udrea, construieste un centru comercial de doua etaje pe strada Lipscani, in Centrul Istoric. ONG-urile acuza ca au fost distruse vestigii istorice

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Alin Cocos, fiul vitreg al fostului ministru al Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, vrea sa construiasca un centru comercial parter si doua etaje, cu club de noapte la subsol, pe strada Lipscani, in Centrul Istoric al Capitalei. Mai multe organizatii neguvernamentale acuza ca, pentru a face loc acestei constructii, au fost distruse ruinele unor pivnite din secolul XVII. Arhitectul care face proiectul pentru noua cladire spune, referitor la ceea ce se intimpla pe santier, ca este „un exces de zel din partea constructorului”.

„Proprietarul doreste sa construiasca o cladire cu subsol, parter si doua etaje. La subsol va fi un club, iar in restul cladirii comert. Probabil, spatiul va fi ocupat de un magazin de marca. Ca si arhitectura, in acest moment ne-am gandit sa facem trei corpuri de cladire, legate intre ele, pentru a pune in evidenta ruinele celor trei cladiri descoperite in urma cercetarilor arheologice. Initial am vrut sa facem un pasaj comercial care sa lege strada Lipscani de strada Selari, insa acesta trebuia sa treaca si pe terenul vecinilor. Anul trecut am vorbit cu ei si au fost de acord, intre timp insa terenul a fost vandut si nu am reusit sa luam legatura cu noii proprietari, motiv pentru care am renuntat la idee. Arhitectura cladirii pe care noi o propunem este moderna, insa nu va fi stridenta”, a declarat pentru HotNews.ro Sorin Gabrea, arhitectul care face proiectul.

Deocamdata, acest proiect nu a primit autorizatie de construire, el urmand a fi discutat in Comisia Nationala a Monumentelor Istorice si avizat de Ministerul Culturii. Daca cele doua institutii isi vor da acordul, arhitectul sef al Capitalei va decide daca elibereaza sau nu Autorizatia de construire. Alin Cocos a acumparat terenul in suprafata de 3.370 mp anul trecut, impreuna cu Anghel Marian. Cei doi sunt beneficiarii constructiei si ai terenului, conform datelor de pe site-ul Primariei Capitalei.

Desi arhitectii nu au obtinut inca autorizatia de construire pe aceasta cladire, pe santierul din strada Lipscani se lucreaza de zor. Reprezentantii Asociatiei Arhitectura Restaurare Arheologie (ARA), un ONG care se ocupa de protectia patrimoniului, sustin ca pe teren se toarna deja fundatiile pentru o noua cladire, iar pivnitele din secolul XVII, care au fost descoperite in 2010 au fost distruse. La vreme respectiva, santierul a fost oprit pentru cercetare arheologica, iar terenul vandut.

Imagine cu escavatorul care distruge ruinele

FOTOGALERIE Imagini cu distrugerea ruinelor

„In acest moment, pe strada Lipscani, nr. 32-34, o parte din ruinele pivnitelor din secolul al XVII -lea au fost distruse de stalpii de beton care se toarna pentru o noua constructie. Asa cum am constatat la fata locului, pentru a fi turnata fundatia de beton din vecinatatea aliniamentului strazii Lipscani, au fost demolate elementele cele mai valoroase ale sitului – boltile si arcele dublouri ale pivnitelor din sec. al XVIII-lea, monumente istorice clasate. Pe de alta parte, panoul de santier anuntă ca există o autorizatie de desfiintare partiala emisa de Primaria Capitalei, iar lucrarile care se desfasoara – turnare de fundatii – nu sunt lucrari de desfiintare, sunt lucrari de constructie neautorizate, din moment ce nu exista o autorizatie in acest sens. Din punct de vedere legal, desfiintarea, chiar si partiala a unui monument istoric facuta in absenta declasarii monumentului este o infractiune (L.422/2001, republicata, art. 54, 1). Nu am cunostinta de existenta unui ordin de declasare a acestor monumente istorice, insa va pot spune cu siguranta ca ceea ce se poate vedea ca s-a distrus reprezenta o parte a monumentului istoric. Daca Primaria Capitalei a emis o autorizatie de desfiintare partiala, atunci desfiintarea nu se putea referi la ceea ce s-a demolat pentru ca tocmai partile demolate au fost propuse pentru conservate in situ de catre colectivul care a realizat cercetarile de arhitectura, colectiv din care am facut si eu parte”, a declarat pentru HotNews.ro Virgil Apostol, reprezentant ARA.

Potrivit ARA, ruinele distruse erau unele dintre putinele marturii arhitecturale istorice conservate in Bucuresti. „Aceste ruine erau printre cele mai spectaculoase pivniţe cu bolţi cilindrice întărite de arce dublouri ale unui edificiu din secolul al XVIII-lea. Spectaculosul subsol cu bolţi cilindrice este parte a unui sit compus din trei monumente istorice. Acestea au fost cercetate şi evaluate de arheologi şi arhitecţi specializaţi în analiza şi valorificarea vestigiilor de arhitectură şi arheologie. Aceşti specialişti au recomandat conservarea in situ a celor trei monumente din sec. al XVIII-lea”.

La solicitarea HotNews.ro, Primaria Capitalei a raspuns ca a eliberat o autorizatie de „desfiinţare parţială ziduri existente la subsol pentru imobilul situat în str. Lipscani, nr.32-34, sector 3”, pe 21 octombrie 2011. „Lucrările solicitate constau în: desfiinţare parţială ziduri existente subsol, conform studiu istoric, avizelor Ministerului Culturii cu planşe anexă la acestea, planşe pe care sunt evidenţiate zidurile propuse spre desfiinţare, precum şi celelalte acorduri prevăzute de legislaţia în vigoare”, se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei catre HotNews.ro.

In ceea ce priveste Autorizatia de construire, in baza careia s-ar fi putut turna fundatiile de pe teren, reprezentantii Primariei Capitalei sustin ca nu au eliberat un astfel de document. HotNews.ro a solicitat Primariei Capitalei sa verifice daca lucrarile care se desfasoara pe santier respecta autorizatia de desfiintare, insa nu am primit niciun raspuns in acest sens.

Sorin Gabrea, arhitectul care face proiectul pentru noua cladire, a declarat pentru HotNews.ro ca a vazut ce se intampla pe santier. „Este un exces de zel din partea constructorului. Noi nu avem niciun amestec. Nu se toarna fundatiile pentru o noua constructie. Se executa doar lucrari de punere in siguranta a amplasamentului si a cladirilor vecine. Inainte ca actualul beneficiar sa cumpere terenul, aceasta proprietate a fost vanduta de doua ori. Primii doi proprietari au facut sapaturi arheologice in 2010 si 2011. Din cauza sapaturilor, constructiile vecine au necesitat lucrari de punere in siguranta. O parte dintre boltile pivinitelor au cazut singure in iarna 2010-2011, fiindca nu au fost protejate. In proiectul nostru, am prevazut conservarea si refacerea pivnitelor. Sunt foarte potrivite pentru amenajarea clubului din subsol”, a declarat pentru HotNews.ro Sorin Gabrea.

Contactat de HotNews.ro, Alin Cocos a declarat ca lucrarile care se desfasoara pe str. Lipscani, nr. 32-34, respecta autorizatia emisa de Primaria Capitalei: „Ministerul Culturii a facut descarcare de sarcina arheologica pe acest teren. Am facut exact cum ne-au spus ei. Lucrarile pe care le facem respecta autorizatia eliberata de Primaria Capitalei. Noi nu ne permitem sa facem asemenea lucruri. Nu stiu cine si-ar permite sa demoleze astfel de vestigii. Stalpii care ati vazut ca se turnau pe teren sunt piloti si sunt facuti pentru a sustine cladirile vecine”.

Din fotografiile facute la fata locului de ONG-isti reiese ca fundatiile au fost turnate pe toata suprafata terenului, nu doar in dreptul constructiilor invecinate, pentru a le sprijini. „Fundatiile si stalpii de beton au fost turnati si la strada Lipscani, unde nu exista nicio cladire care sa fie sprijinita. De asemenea, punerea in siguranta a cladirilor trebuia facuta fara a fi distruse ruinele”, a declarat Virgil Apostol, reprezentantul ARA.

Pe acest amplasament, in 2009, Primaria sectorului 3 a eliberat o autorizatie de construire care permitea edificarea unei constructii de 3 etaje. Autorizatia de construire a fost data pe 15 octombrie 2009, in ultima zi in care primariile de sector mai puteau elibera autorizatii de construire/desfiintare pentru zonele protejate si cladirile monument istoric. Dupa aceea data, aceasta atributie revenea Primariei Capitalei. In baza acestei autorizatii au inceput sapaturile, insa s-au descoperit ruinele. Beneficiarul autorizatiei: Lucia Chereches, o celebra avocata.

Contactat de HotNews.ro, Stefan Dumitrascu, arhitectul sef al sectorului 3, a declarat ca „lucrarile de construire executate in baza Autorizatiei de construire 1108/15.10.2009 au inceput pe 12.03.2010. Autorizatia expira pe 12 martie 2012. Nu stiu daca se executa lucrari in baza acestei autorizatii. Pentru prelungire, beneficiarii vor trebui sa se adreseze Primariei Capitalei”. Pe panoul de santier postat la fata locului se specifica insa ca se lucreaza dupa autorizatia de desfiintare emisa de Primaria Capitalei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro