FOTOGALERIE Arcul de Triumf a fost re-inaugurat astazi, dupa ce a fost consolidat. Lucrarea trebuia terminata in martie 2015
Arcul de Triumf a fost inaugurat in aceasta seara, dupa ce Primaria Capitalei anuntase ca a finalizat lucrarile de consolidare si restaurare. Lucrarile au inceput in ianuarie 2014, iar valoarea a ajuns la circa 31,7 milioane lei. Din suma totala, circa 23 milioane lei provin din fonduri europene.
„Sunt aici oamenii care au muncit zi si noapte, sapte zile din sapte, pentru ca acest monument istoric sa poata sa fie redat Capitalei si Romaniei de Ziua Nationala, 1 Decembrie, dupa cinci ani de absenta sa se poata defila de Ziua Nationala pe sub Arcul de Triumf. Acest monument este rezistent si la un cutremur pe care nu ni-l dorim – Doamne fereste! – de opt grade, pentru ca s-au montat izolatori anti-seismici”, a declarat primarul general, Gabriela Firea, prezenta la inaugurare, potrivit Agerpres.
Primarul general adeclarat ca in perioada urmatoare vor fi amenajate treceri pentru pietoni si o alveola pentru turistii care doresc sa viziteze obiectivul.
„El va putea fi vizitat in perioada urmatoare, la finalizarea receptiei in ceea ce priveste verificarea tuturor avizelor care au fost acordate in aceasta perioada. (…) Turistii vor putea sa viziteze Arcul de Triumf, sa urce deasupra lui, sa vada Bucurestiul de la inaltime. Va fi un program anuntat in perioada urmatoare. Se va amenaja in aceasta locatie si o alveola pentru turisti. De asemenea, vor fi treceri pentru pietoni”, a spus edilul general.
Ea a mentionat ca, in momentul in care a preluat mandatul de primar general, lucrarile erau blocate de peste un an.
Termenul initial de finalizare a lucrarii, anuntat de Primaria Capitalei, a fost martie 2015, apoi acesta a fost devansat pentru finalul anului 2015, data dupa care nu se mai decontau bani din fonduri europene pentru lucrari ce depaseau acest termen, dupa care 30 iunie 2016, apoi 30 octombrie 2016, iar in final 31 decembrie 2018.
La jumatatea lunii noiembrie, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a suplimentat fondurile alocate pentru consolidarea Arcului de Triumf cu 1,7 milioane lei, fata de cele 30 milioane lei alocate initial. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat in timpul respectivei sedinte de Consiliu General ca din suma totala de 6,6 milioane de euro, 5 milioane de euro s-au dovedit a fi eligibili pentru finantare din fonduri europene, restul fiind acoperiti de municipalitate.
Licitatia pentru atribuirea lucrarilor a fost castigata de asocierea ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA si UTI GRUP SA, contractul fiind semnat la sfarsitul anului 2013.
De ce au intarziat lucrarile la Arcul de Triumf, potrivit unui document oficial de pe site-ul Primariei Capitalei:
– Deficiente la nivelul Proiectului Tehnic si a Documentatiei de executie in ceea ce priveste restaurarea/conservarea componentelor artistice ca urmare a intocmirii expertizei si releveului pe restaurare de catre Proiectant, in anul 2009, de la nivelul solului, fara a i se permite montarea unei schele.
– Deficiente la nivelul Proiectului Tehnic si a Documentatiei de executie in ceea ce priveste partea de instalatii electrice (inclusiv iluminatul arhitectural) deoarece aceasta parte a proiectului a fost executata de un subcontractant al Proiectantului General, ulterior executiei contractului de asistenta tehnica solicitandu-se inlocuirea lui, precum si ca urmare a aparitiei de lucrari neprevazute prin identificarea, in timpul lucrarilor de sapatura generala siimbunatatirea terenului de fundatii, a retelelor serviciilor speciale (care au necesitat relocare prin reproiectare si executie lucrari de instalatii, pe cheltuiala Beneficiarului, conform avizelor utilizatorilor acestor retele SPP, STS etc.).
– Deficiente la nivelul Proiectului Tehnic si a Documentatiei de executie in ceea ce priveste sistematizarea pe verticala, in proiect nefiind incluse lucrarile de asfaltare si existenta si montarea unui rost elastomeric.
– Deficiente in asigurarea cailor de acces (pietonale) catre monument, in interiorul zonei de protectie a acestuia (raspundere asumata de Beneficiar conform contractului de finantare).
– Imposibilitatea realizarii Planului de testare a prototipului si a productiei de serie a izolatorilor seismici conform cerintelor din caietul de sarcini in perioada de implementare datorita faptului ca procesul de testare pentru incercarea izolatorilor se efectueaza dupa o procedura care corespunde cu normativele si standardele impuse prin specificatiile proiectului si necesita o perioada lunga de timp.
– Emiterea cu intarziere a avizului de la Ministerul Culturii nr.176/18.09.2014 (obtinut foarte greu datorita schimbarilor care au avut loc in reorganizarea structurii ministerului) prin care au fost impuse conditii de restaurare, in plus fata de cele prevazute prin proiectul initial si care au condus implicit la demararea si finalizarea unei proceduri de licitatie pe-u contractarea de lucrari suplimentare necesare conform avizului Ministerului Culturii.
– Tinand cont ca proiectul trebuia finalizat conform prevederilor actului aditional nr. 3, pana la data de 30.10.2016, o parte dintre lucrari nu pot fi executate/finalizate deoarece pana la aceasta data echipamentele antiseismice au fost aduse din SUA, respectiv Germania si necesita demararea unor proceduri de agrementare si testare conform standardelor FEMA (SUA) cumulat cu obligatia respectarii standardelor europene EN 15129 – aparute in 2010, dupa elaborarea proiectului – si cu accelerogramele romanesti de la nivelul anilor 1977, 1986 si 1990, precum si intarzierea comandarii si montarii echipamentelor legate de sistematizarea pe verticala, in proiect nefiind incluse lucrarile de asfaltare si existenta si montarea unui rost elastomeric.
Arcul de Triumf este situat in partea de nord a Bucurestiului, la intersectia Soselei Kiseleff cu bulevardele Constantin Prezan, Alexandru Averescu si Alexandru Constantinescu. Monumentul, proiectat de Petre Antonescu, a fost construit in perioada 1921-1922 si renovat in perioada 1935-1936. El comemoreaza victoria Romaniei in Primul Razboi Mondial.