FOTOGALERIE București: Sute de copaci au căzut din cauza ploii înghețate, peste 200 de mașini avariate și două persoane rănite. Cum se explică fenomenul și ce vină au autoritățile UPDATE
Sute de copaci au căzut în București din cauza ploii înghețate, peste o sută de mașini fiind avariate, iar două persoane rănite. Autoritățile nu au încă o situație centralizată, însă doar Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov a gestionat, până duminică dimineață, 1.800 de cazuri. Cetățenii afectați au sunat însă și la Primăriile de Sector sau la Primăria Capitalei. Instituțiile nu au dat însă date. Rețelele de socializare sunt pline de imagini cu arbori căzuți și mașini avariate. Diana Culescu, peisagist, a explicat pentru Hotnews.ro fenomenul.
UPDATE: Pompierii din Bucureşti şi Ilfov au intervenit la peste 1.800 de situaţii de urgenţă cauzate de polei. Peste 220 de maşini au fost avariate, potrivit datelor furnizate duminică de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov.
”Până la ora 17.00 au fost gestionate 960 de cazuri, 890 în București și 70 în Ilfov. Au fost peste 120 de auto avariate. În curs de soluționare sunt 800 de solicitări”, arată datele actualizate ale ISU București-Ilfov, potrivit Mediafax.
Primăriile de sector și Primăria Capitalei încă nu au o situație centralizată.
Două persoane au fost rănite până la această oră de copaci căzuți.
O femeie în vârstă de 44 de ani a fost lovită de un copac în cădere, pe strada Jean Steriadi din sectorul 3 al Capitalei. Persoana rănită a fost transportată la spital cu un traumatism cranian cu plagă, precum și cu un traumatism toracic.
Un bărbat de 32 de ani a fost rănit grav de un copac căzut în Sectorul 6 al Capitalei. Acesta a fost transportat în stare de inconștiență la Spitalul Elias.
Cum se explică fenomenul
Fizic vorbind, arborii au căzut din cauza greutății suplimentare date de gheața depusă, dar și fiindcă au devenit casanți, a explicat Diana Culescu, peisagist, pentru HotNews.ro.
Aceasta este de părere că astfel de situații ar putea fi prevenite dacă ADP-urile care se ocupă de întreținerea arborilor ar avea specialiști.
”ADP-urile nu se uită ce probleme au arborii, trebuie făcută o analiză vizuală, cu specialiști, dar ei nu au. La ei singurul răspuns sunt toaletările. Această practică nu este tot timpul rezolvarea. Arborii pot avea probleme la bază. Dacă te uiți la poze, mulți arbori au căzut cu totul. Mai mult, sunt arbori mici care au căzut fiindcă nu au coroana curățată. Dacă îl rănești, tai crengile aiurea, arborele are tendința să facă și mai multe crengi, să se apere, iar coroana trebuie aranjată. Majoritatea arborilor noi plantați au două tulpini codominante, asta înseamnă că se vorfrânge sigur”, a explicat Diana Culescu pentru HotNews.ro.
”Chestiile astea nu se întâmplă în străinătate, fiindcă anual vin specialiști și se uită la fiecare arbore, iar dacă văd o problemă, acționează în consecință. Pot spune cu ani de zile înainte ce se va întâmpla”, a mai explicat Diana Culescu.
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, spune că acesta este un fenomen natural, iar arborii toaletați recent sunt mai protejați, însă chiar și cei toaletați cad.
”Este un fenomen natural. O fărâmă de adevăr este, copacii care sunt toaletați anul ăsta sau anul trecut sunt mai protejați de astfel de situații, iar cei toaletați acum 7-8 ani, că așa se toaletează un copac, sunt cei mai vulnerabili”, a explicat Negoiță pentru HotNews.ro.
Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2, spune că nu este vorba despre vârsta arborelui sau de toaletare, ci de greutatea gheții.
”Au căzut sute de arbori, este din cauza gheții. Nu este vorba despre toaletare, sunt mulți arbori mici, verzi, care au căzut, nu ai ce să le faci. Noi am toaletat foarte mulți copaci. Noi toaletăm doar arborii uscați, cei care pot cădea din cauza vârstei, nu din cauza gheții sau a vântului. Dacă vrem să nu mai avem arbori căzuți, trebuie să nu mai vem arbori deloc”, a declarat acesta.
Starea în care se află spațiile verzi din București este cu atât mai regretabilă cu cât cele 7 primării cheltuiesc foarte mulți bani pentru întreținere, aproximativ 600 milioane lei/an.
Foto: Facebook USR/PNL/Mioara Adrian Dadarlat/Mioara Costin