Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Narcis, una dintre cele cinci acvile tipatoare, monitorizate prin satelit de Societatea Ornitologica Romana, s-a intors din migratie

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Narcis, una dintre cele cinci acvile tipatoare mici, monitorizate prin satelit de Societatea Ornitologica Romana, s-a intors din migratie pe 3 aprilie. Din toamna, cand a plecat in tarile calde, pana in prezent, cand s-a intors in tara, in zona muntilor Fagaras, pasarea a parcurs 26.032 km.

  • Click pe FOTOGALERIE pentru a vedea harta migratiei

Potrivit SOR, Narcis a plecat la drum pe 21 septembrie 2011, trecand prin Bulgaria, Turcia, Siria, Israel, Egipt, Sudan, Eritrea, Etiopia, Uganda, Tanzania si a ajuns in prima zona de iernare, Zimbabwe, pe 22 noiembrie. In migratia de toamna a parcurs 10.730 km.

Zburatoarea si-a petrecut iarna in Zimbabwe, Mozambic, Africa de Sud si Botswana, cutreierand 6.670 km. A inceput migratia de primavara pe 28 februarie 2012, parcurgand 8.632 km pana la intoarcerea in Piemontul Fagaras. De la plecarea din Romania si pana la intoarcere a parcurs 26.032 km si a trimis 1002 coordonate GPS.

Activitatea si traseul lui Narcis si a celorlalte acvile cu transmitator satelitar se monitorizeaza in cadrul proiectului LIFE08 NAT/RO/000501 – Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania, derulat in parteneriat de catre Agentia Regionala de Protectie a Mediului Sibiu, Asociatia Grupul Milvus si Societatea Ornitologica Romana. Urmarirea pasarilor cu transmitatoare satelitare furnizeaza informatii legate de arealul de cuibarire, folosirea habitatului, ruta de migratie si locul de iernare.

Acvila tipatoare mica este o specie vulnerabila, populatia mondiala fiind estimata la aproximativ 20.000 de perechi cuibaritoare. Conform celor mai recente studii, populatia de acvila tipatoare mica din Romania este estimata intre 2.000 – 2.300 de perechi, reprezentand aproximativ 22% din populatia speciei la nivelul Uniunii Europene si 10% din populatia mondiala.

Specia cuibareste in paduri depresionare, paduri de lunca, paduri din zone de deal si de munte, cea mai mare concentrare a populatiei din tara noastra fiind intalnita in Transilvania. Este o specie migratoare, plecand de obicei in septembrie pentru a ierna in tarile din Africa Centrala si de Sud.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro