Sari direct la conținut

FOTOGALERIE ​O parte din parcul din spatele Tribunalului București a fost rasă / Spațiul verde a fost retrocedat

HotNews.ro
Parcul Sfinților 2, Foto: Hotnews
Parcul Sfinților 2, Foto: Hotnews

O bucată de 500 de metri pătrați din Parcul Sfinților, aflat în spatele Tribunalului București, a fost rasă săptămâna trecută, fiind luate gardurile, tartanul și gazonul. Terenul a fost retrocedat în 2005, iar Primăria Sectorului 4 a fost notificată cu executor judecătoresc să elibereze zona. Acum, instituția spune că vrea să exproprieze spațiul verde ca să reîntregească parcul.

Bucata de parc a fost retrocedată prin Dispoziția 4811/31.10.2005 emisă de Primarul general al Municipiului București.

Proprietarii, Gina și Constantin Gheorghe, susțin în scrisoarea transmisă către Primăria Sectorului 4 că la data retrocedării terenul era liber, conform instrucțiunilor din procesul-verbal de predare-primire încheiat la data de 15.12.2005 și a fost împrejmuit și amenajat de reprezentanții Primăriei Sector 4 ca parc. Proprietarii mai cer și documentele care au stat la baza amenajării parcului, pe acest teren.

Parcul însă apare ca spațiu verde în planurile urbanistice aferente zonelor protejate aprobate prin HCGMB nr. 279/2000, fiind un parc istoric.

Zona construită protejată Bucur

Parcul Sfinților în 2011

În 15 iulie, proprietarii au notificat Primăria, prin executor judecătoresc, ca până pe 21 august să predea terenul liber de orice amenajare sau să îi exproprieze.

Primăria analizează exproprierea terenului, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro. Astfel, potrivit unei evaluări făcute în 2020, prețul aferent exproprierii ar fi de circa 500.000 de euro.

Reprezentanții fundației Ecocivica spun că parcul era protejat, iar Primăria Sectorului 4 nu avea dreptul să demoleze.

  • ”O parte din parc a fost retrocedată, iar primarul a ras tot ce era in acea porțiune de parc, fără a avea acest drept! Chiar dacă acea porțiune de parc a fost retrocedată, nu avea dreptul să o distrugă mai ales că parcul este zonă protejată și nu poți face nimic in el fără Primăria Capitalei și Ministerul Culturii. (…) Precizăm că și in Planul Urbanistic General terenul figurează ca parc”, se arată pe pagina de Facebook a fundației.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro