Sari direct la conținut

​FOTOGALERIE Parcul Municipal Ploiesti, lasat in paragina si complet pustiu. Cat de rau arata uriasul parc de 70 de milioane de lei, la trei luni de la inaugurare

HotNews.ro
Mesele de ping pong din Parcul Municipal Vest , Foto: Hotnews
Mesele de ping pong din Parcul Municipal Vest , Foto: Hotnews

La Ploiesti s-a deschis la finalul lunii mai, cu doar cateva zile inainte de alegerile locale, cel mai mare parc din oras, dupa o investitie de peste 15 milioane euro. In acel moment parcul era clar nefinisat, cel mai grav lucru fiind ca nu era deloc umbra, desi teoretic la proiect s-a lucrat cativa ani. Acum, la trei luni de la deschidere, parcul arata si mai rau: aleile sunt napadite de buruieni, pomii s-au uscat aproape complet. Rezultatul? Sambata dupa-amiza, pe o temperatura suportabila, nu erau nici macar zece oameni in parcul de 54 hectare.

  • Fotografiile au fost facute pe 27 august

Investitiile totale pentru Parcul Municipal Vest, situat langa gara din partea de vest a orasului, au fost de 70 milioane lei, din care aproape 50 milioane au venit din fonduri europene. Insa fiindca termenul de finalizare nu a fost respectat, Primaria a platit lucrarile de dupa acel termen, in valoare de 22 milioane lei.

Pomii erau verzi la final de mai. Acum sunt ingalbeniti

Era mare nevoie de parcuri in Ploiesti, orasul avand un singur parc mare si umbros, langa Sala Olimpia, restul fiind parcuri mici raspandite in diverse cartiere si in centru. Ploiestenii au asteptat cu interes deschiderea marelui parc „de dupa linii” si multa lume a fost dezamagita la deschidere din cauza ca foarte multe lucruri erau in neregula. Acum, la trei luni de la inaugurarea oficiala, totul arata si mai rau: o parte dintre aleile largi sunt napadite de balarii, iar pe spatiul verde buruienile au ajuns sa aiba si peste 1,5 metri inaltime. Chiar si mesele de ping-pong au fost „impresurate” de ierburi, sera gandita sa gazduiasca plante exotice sta goala si parasita, iar parcarea mare era absolut goala sambata dupa-amiaza cand afara erau sub 30 de grade.

Cel mai suparator este faptul ca in parc NU exista umbra. Sunt cateva foisoare mici, alte zone cu scaune nu sunt acoperite, iar pomii, plantati „pe fuga” inainte de inaugurare, s-au uscat si ofera o priveliste jalnica pentru un parc care ar fi trebuit sa fie un model.

Primarul Ploiestiului promite sa rezolva problema, insa este clar ca va mai dura.

„Noi ne-am orientat catre niste pomi care cresc foarte repede, dar am intrebat autoritatea de management sa vedem daca avem voie sa plantam, fiind vorba despre un proiect cu fonduri europene. In momentul de fata suntem in procedura de angajare la parc. Suntem in perioada de achizitie a unor echipamente, care sa ne permita realizarea mentenantei, iar procedura de angajare se finalizeaza pe 5 septembrie”, spunea in prima parte a lui august Adrian Dobre, primarul municipiului Ploiesti, citat de Observatorul de Prahova.

Primaria a scos posturi la concurs, insa nu prea gaseste oameni din cauza salariilor mici. In aceste conditii la intretinerea parcului nu lucreaza aproapr nimeni si acest lucru se vede.

Mai este inca o uriasa problema. Pentru ca in zona sunt lucrari, drumuri de acces catre parc nu prea exista si transport in comun nici atat. Pentru cei care merg pe jos exista varianta deloc usoara de a traversa sinele de cale ferata de pe tronsonul Bucuresti-Ploiesti langa supermarketul Lidl, de a merge apoi pe un drum prafos si apoi inca un sfert de ora pe aleile parcului. Insa intr-o zi torida, plimbarea nu este deloc amuzanta, ci enervanta.

Alei napadite de buruieni

O varianta ceva mai scurta este sa mergi prin tunelul de la Gara de Vest, sa sari apoi peste Linia 5 si sa intri in parc printr-o spartura din gard, solutia fiind buna pentru cei care vin cu autobuzul la statia de la Gara de Vest. Insa aceasta varianta nu este pentru cei care vin cu copii mici.

Lacul

Si cu masina accesul este complicat si implica ocol de cativa km fiindca nici noul pasaj ce trece peste liniile de cale ferata si va lega zona Garii de Vest de Centura, nu este gata – si nici nu va fi mai repede de cateva luni.

In acest timp, intr-un parc mic, dar cochet, deschis acum cativa ani langa Gara de Vest, paznicii urla la parintii care isi lasa copiii de unu- doi ani sa arunce pietricele in lacurile minuscule din parc, desi nu exista un afis care sa interzica acest lucru. In plus, foarte recent in acel parc a fost taiata o salcie care avea o singura ramura ingalbenita, desi este vorba despre un parc destul de nou unde salciile abia au apucat sa creasca pentru a oferi un „dram” de umbra.

Trecerea peste linii, langa supermarketul Lidl

Descrierea proiectului suna foarte bine. O buna parte dintre elementele decorative s-au realizat, insa zac nefolosite

Proiectul prevede realizarea de amenajari peisagistice cu tematici de sezon (zona verde 446.363 mp), un lac artificial (suprafata 1,2 ha si adancime maxima de 1,5 m), locuri de odihna, contemplare si picnic (4,1 ha) pe aleile circulare, trei fantani arteziene, sera inchisa 1067 mp.

Elemente decorative: Moara de apa cu scranciob ¬-170 mp, sonda suport pentru aranjamente florale si panouri media cu inaltime de 7.70 m, stancarie artificiala amplasata la intersectia aleilor, in vecinatatea fantanii cu jeturi. Amenajari pentru activitati recreative si culturale: Patinoar – suprafata de 30x60m cu dublu rol: iarna patinoar si vara ring de role. Locuri amenajate pentru jocuri de sah sau table, in aer liber sau in module tip 5 locuri de joaca pentru copii, in ronduri cu diametrul de 25 m. Platforme pentru acrobatii biciclete si role pentru adolescenti si adulti. Scena pe o suprafata de circa 3600 mp. Foisor pentru fanfara. Zona pentru casatorii – un rond cu diametrul de 25 m. Amenajari pentru activitati sportive: terenuri de sport: 4 terenuri de tenis de camp – 660 mp, 3 terenuri de baschet – 600 mp, 3 terenuri de handbal / minifotbal – 1.125 mp, 2 terenuri de tenis la perete – 330 mp, piste de ciclism – 10.554 mp.

Parcarea

Intrarea…principala

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro