Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Sanctuarul de la Zarnesti – Locul unde ursii scapa de sclavie

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Ursii sunt animale temute, insa au si suferit mult de mana omului, fiind chinuiti si maltratati la zoo, la circ sau la vanatoare. Exista putine locuri in care ursii sunt ingrijiti cu omenie, iar rezervatia Libearty de la Zarnesti este cel mai cunoscut astfel de loc din tara. Ce este copacul Facebook si cum e viata ursilor in sanctuarul de langa Zarnesti puteti afla din articolul de mai jos, scris cu ocazia unui eveniment de presa si fotografie organizat de Canon Romania.

Revenirea, dupa o viata plina de chinuri

Cand vine vorba despre ursi, de foarte multe ori e ceva negativ: fie un om a fost atacat, fie este vorba despre o vanatoare, fie vorbim de vreo gradina zoologica mizera, in care suferinta animalului e mare fiindca sta intre betoane si mananca putin si prost. Nici cand e vorba de vreun circ care vine in oras nu ar trebui sa ne bucuram, fiindca animalele sunt batute si chinuite pentru a fi fortate sa faca acrobatiile.

Tocmai fiindca ursul este in general subiectul unor stiri negative, este bine ca din cand in cand sa ne amintim ca exista un loc deosebit in care ursii chinuiti sunt adusi si sunt ajutati sa isi revina. Vorbim de sanctuarul Libearty de langa Zarnesti unde sunt 73 de ursi care traiesc in conditii bune si nu sunt tratati ca niste obiecte, ci ca niste finte care trebuie sa isi revina dupa o viata groaznica.

La sanctuarul din Zarnesti sunt 73 de ursi

La sanctuarul din Zarnesti sunt 73 de ursi

Foto: Hotnews

O buna parte dintre ursi au fost adusi de la gradini zoologice care s-au desfiintat sau au fost salvati de la o viata crunta in care erau tinuti in custi si erau inlantuiti. Ursii au varste foarte variate, intre doi anisori, si peste 40 de ani, iar greutatea variaza si ea, de la cateva zeci de kilograme, pana la peste 400. O vizita dureaza cam o ora si vizitatorii nu trebuie sa se departeze de ghid. Vizita noastra a fost scurtata de ploaie, insa si la adapost poti afla informatii interesante, cum ar fi cea legata de faptul ca cinci ursi dintre cei 73 au fost adusi din strainatate, din locuri precum SUA si Georgia. In plus, e interesant de stiut ca in captivitate exista 74 de ursi in tara noastra, iar 6.000 sunt liberi.

Traume care se vindeca greu, custi imaginare care le intuneca libertatea

La plimbare, prin ploaie

La plimbare, prin ploaie

Foto: Hotnews

Fiecare urs mananca de doua ori pe zi, in total cei 73 consumand zilnic o tona de alimente variate. Sunt trei tarcuri mari, in fiecare fiind peste 20 de ursi si alte cinci tarcuri mici unde animalele sunt tinute separat cand sunt bolnave sau cand sosesc si trebuie sa se adapteze. Traumele prin care au trecut persista si multi dintre ursii proaspat adusi la sanctuar se miscau ca si cand ar fi fost in niste custi imaginare, desi aveau in jurul lor iarba, copaci si oameni care-i ingrijeau, lucruri pe care niciodata nu le-au cunoscut, spune Liviu Cioineag de la Asociatia Milioane de Pieteni, cel care ne-a fost ghid in vizita organizata de Canon.

O parte dintre ursi au suferit atat de mult incat nu-si revin nici dupa un an sau doi de stat in rezervatie. In afara de traumele psihice, persista si ranile fizice, le este greu sa manance si vomita des. Totusi, foarte multi isi revin si ajung sa se simta ca acasa, sa se relaxeze si chiar sa stea atarnati in copaci, precum „rufele la uscat”. Sau isi lasa urmele pe „copacii Facebook”, cum plastic i-a numit ghidul nostru pentru ca ursii isi lasa pe trunchiuri profilul, adica urmele labelor, dar si urme de blana, ca semnale pentru ceilalti ursi.

O vizita discreta, fara zarva. „Aici nu este gradina zoologica!”

O vizita la sanctuarul de la Zarnesti este gandita sub semnul linistii si al relaxarii. Ideea pe care cei de la Milioane de prieteni insista este ca nu avem de-a face cu o gradina zoologica, ci cu un sanctuar, un loc in care ursii sunt nu doar respectati, ci tratati regeste, nefiind considerati niste biete obiecte neimportante, precum la gradinile zoologice. Rezervatia nu traieste din biletele de intrare si nici macar nu-si doreste o crestere imensa a numarului de vizitatori fiindca nu din bilete obtine fonduri, ci de la fundatii din Marea Britanie, mai ales.

in plus, padurea este a ursilor, ei nu sunt acolo pentru a face slus in fata vizitatorilor, ci de la oamenii care vin sa-i vada se asteapta un comportmament super decent.

Si tocmai de aceea, sanctuarul poate fi vizitat doar cu programare facuta cu cel putin trei zile inainte, biletul de intrare este de 6 euro/persoana, insa se accepta grup de minim zece oameni.

Regulile sunt stricte in timpul vizitei si este interzis nu doar sa hranesti animalele, ci si sa vorbesti tare, sa te departezi de grupul ghidat, sa faci poze cu blitz, sau sa mananci in fata animalelor. Ideea este sa fie descurajati cei care vin sa rada zgomotos sau sa dispretuiasca animalele.

Cum se ajunge la rezervatie

Cum se ajunge la rezervatie

Foto: Hotnews

Nu va asteptati sa vedeti scene din filmele cu safari, nici punti suspendate la jumatate de metri de barlog, nici constructii futuriste si nici terase cu mititei sau semne ale consumerismului. Vizita se face in liniste, nici macar ghidul nu riridca vocea, se cere ordine desavarsita, iar daca ai fost atent la cele povestite, spre finalul vizitei incepi sa simti ca gardurile care te separa fata de zonele cu ursi nu sunt puse acolo pentru protectia oamenilor, ci din cntra, pentru apararea ursilor care au avut mult de suferit de pe urma oamenilor fara minte… Interesant este ca unul dintre ursi a fost botezat Printul Charles si nu a avut deloc o viata usoara fiindca 40 de ani a stat la o gradina zoologica de langa Focsani, iar acum, ca un senior care si-a gasit bunastarea la batranete, are zile mai usoare la sanctuarul de langa Zarnesti.

Mesajul cu care cei de la Fundatia Milioane de prieteni vor sa parasesti rezervatia este unul educational: nu va mai duceti la circ si nizi la zoo, animalele sunt chinuite acolo. Si acest mesaj este adresat mai ales copiilor mici

Canon si un cunoscut fotograf de natura

Vizita la rezervatie a fost organizata de Canon care a invitat si unul dintre cei mai cunoscuti fotografi de natura din Europa, suedezul Brutus Ostling care este unul dintre „ambasadorii” marcii la nivel mondial.

Artileria grea Canon

„Artileria grea” Canon

Foto: Hotnews

Acesta s-a nascut in 1958 in Stockholm si a infiintat, in 1981, o editura care a publicat peste 1.000 de titluri. In 2005, s-a apucat de fotografie si s-a specializat pe cea de natura. Trei dintre albumele foto pe care le-a publicat au devenit bestseller-uri in Suedia, iar unele au fost traduse in limba engleza si nu numai. Unul dintre albume continea cu fotografii cu pasari din zona arctica si din Antarctica, imaginile sale fiind premiate, un an mai tarziu, cu WWF Panda Prize pentru cea mai buna carte de natura din Suedia. La finele anului 2007, a fost numit fotograful scandinav de natura 2007-2008.

Canon a pus la dispozitia presei, pentru testare, aparate foto. Pozele din articol, cu o singura exceptie, au fost facute cu un model Canon EOS 60D.

Click aici pentru a vedea un reportaj video pe care HotNews a realizat in februarie la rezervatie

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro