Sari direct la conținut

​​FOTOGALERIE Sfidare la adresa bucurestenilor: Doua masini parcate neregulamentar au blocat minute in sir circulatia tramvaielor 21 si 16 in centrul Bucurestiului

HotNews.ro
Tramvai 21 blocat 1, Foto: Hotnews
Tramvai 21 blocat 1, Foto: Hotnews

Trei tramvaie ale liniei 21 au ramas zeci de minute blocate pe Calea Mosilor (Mosii Vechi) din cauza unei masini parcate neregulamentar. Soferul a parcat atat de aproape de sina de tramvai incat acesta nu a mai avut loc sa treaca. Calatorii si cativa trecatori au incercat sa ridice masina ca sa faca loc tramvaiului, insa fara succes. Cateva sute de metri mai in fata, pe aceeasi artera, un tramvai al liniei 16 s-a aflat in aceeasi situatie. Din fericire, aici soferul a venit mult mai repede si drumul a fost deblocat.

In acest moment, ridicarea masinilor parcate neregulamentar nu mai este posibila deoarece, in luna mai 2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca aceasta activitate nu trebuie reglementata prin hotarari ale consiliilor locale, ci de Guvern sau Parlament. Instanta a analizat aceasta situatie la cererea Avocatului Poporului. Astfel, primariile au ramas fara nicio parghie de a-i sanctiona pe soferii care parcheaza pe trotuar, pe trecerile de pietoni, pe linia de tramvai sau blocheaza traficul.

In prezent, singura masura coercitiva ramasa este amenda data de politie, ce ii sanctioneaza pe soferi cu doua pana la cinci puncte penalizare si sume cuprinse intre 195 si 487 lei. Politistii spun insa de multe ori ca nu ii pot amenda pe soferi decat daca sunt la masina.

O alta masura, cel putin pentru a impiedica parcarea masinilor pe trotuar, ar fi ingradirea spatiilor pietonale cu stalpisori, insa asta inseamna cheltuirea unor sume mari de la bugetul local.

Pana in 2012, toate sectoarele din Bucuresti, cu exceptia Sectorului 5, aveau contracte pentru ridicarea masinilor parcate neregulamentar. In preajma alegerilor locale din 2012, Sectorul 2 si Sectorul 3 au renuntat, masura fiind una nepopulara, desi foarte eficienta pentru eliberarea traficului. De la inceputul anului 2015 a renuntat si Primaria Sectorului 4 la aceasta masura, mai fiind ridicate doar masinile parcate neregulamentar in sectorul 1 si 6. De asemenea, Sectorul 3 dorea sa reia aceasta activitate, licitatia pentru desemnarea firmei care ar urma sa ridice masinile parcate neregulamentar fiind in desfasurare.

Citeste AICI MAI MULT.

In luna iunie, Asociatia Municipiilor din Romania a cerut Guvernului sa adopte in procedura de urgenta regulamentul pentru ridicarea masinilor parcate neregulamentar.

„O alta problema este legata de masinile stationate pe trotuare, care blocheaza spatiile pietonale. Bucurestiul este un exemplu in acest sens. Prin anularea posibilitatii ca local sa se adopte regulamente in acest sens practic este blocata punerea in practica a acestor prevederi legale. Se impune ca Guvernul Romaniei sa adopte hotarari care sa stabileasca norme pentru intreaga tara, astfel incat pentru cei indisciplinati in totalitate sa putem lua aceste masuri si sa cream posibilitatea de circulatie normala si acces a vehiculelor care intervin in situatii de urgenta”, a declarat Ilie Bolojan, presedintele executiv al Asociatiei Municipiilor din Romania si primarul municipiului Oradea.

Desi a adoptat zeci de hotarari de Guvern, executivul nu si-a gasit timp pana acum sa adopte si acest regulament.

Si Cristian Cojocaru, bucuresteanul care a cerut banii inapoi de la Casa de Asigurari de Sanatate pentru ca a fost nevoit sa isi plateasca singur medicamente vitale supravietuirii, desi statul ar fi trebuit prin lege sa i le puna la dispozitie – caz prezentat in Campania Reteaua Citostaticelor- a cerut institutiilor sa acopere de urgenta vidul legislativ din cauza caruia masinile parcate neregulamentar nu se mai pot ridica. Situatia a aparut dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit pe 25 mai 2015 ca aceasta activitate nu trebuie reglementata prin hotarari ale consiliilor locale, ci de Guvern sau Parlament, iar activitatea de ridicare a masinilor parcate neregulamentar, inclusiv pe locurile persoanelor cu handicap, a fost suspendata. Cristian Cojocaru sustine ca hotarirea luata de Inalta Curte referitor la ridicarea masinilor oprite neregulamentar creeaza o mare problema pentru persoanele cu handicap care beneficiaza de locuri de parcare specifice si le cere autoritatilor sa rezolve situatia. Citeste AICI mai mult.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro