FOTOGALERIE Turnul de pe strada Mantuleasa a fost taiat la sase etaje, s-a micsorat si a primit aviz de oportunitate de la Primaria Capitalei. Vezi cum arata proiectul
In urma cu cativa ani, Consiliul Local sector 3 a aprobat ilegal construirea unui turn de 17 etaje, pe str. Mantuleasa, pe terenul unde a fost demolata scoala unde a invatat Mircea Eliade. Aprobarea a fost revocata la vremea respectiva dupa un scandal public. Acum, proprietarii au venit cu un alt proiect, care prevede construirea unui ansamblu de cladiri cu inaltimea maxima de 6 etaje, cat are si una dintre cladirile invecinate, existente pe strada. Propunerea a primit deja aviz de oportunitate de la Primaria Capitalei, iar acum se doreste si avizul de urbanism, un pas important in aprobarea proiectului.
- Da click pe FOTOGALERIE pentru a vedea imagini cu proiectul
Potrivit planselor prezentate de proiectanti la Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei, miercuri, se doreste construirea unui corp jos de cladire de 3 etaje la strada Mantuleasa, apoi, mai in spate un corp de 6 etaje, iar spre strada Paleologu, inaltimea scade din nou la patru etaje. In ceea ce priveste corpul de trei etaje de la strada Mantuleasa, in partea dreapta acesta scade la inaltimea de un nivel in partea dreapta, pentru a se lipi de casa de alaturi, iar in partea stanga creste la patru etaje pentru a se lipi de blocul vecin. Castanii existenti pe teren vor fi pastrati.
Potrivit proiectantilor, cladirile vor adaposti: 30% locuinte, 20% spatii comerciale (parterul) si 50% birouri. Suprafata terenului este de 2.700 mp.
Indicatorii urbanistici propusi sunt:
– inaltimea maxima: parter plus sase etaje – 28 metri;
– Procent de Ocupare al Terenului : 65%
– Coeficient de Utilizare al Terenului: 2,4.
In prezent, indicatorii urbanistici din zona protejata Mantuleasa sunt:
– inaltimea maxima: 16 metri;
– Procent de Ocupare al Terenului : 65%
– Coeficient de Utilizare al Terenului: 2.
Proiectant este firma KXL si beneficiar Leader Properties.
Arhitectii spun ca, la proiectul propus, culorile folosite pentru fatada sunt in tonul zonei, iar din punct de vedere al inaltimii se incadreaza in zona.
Istoricul proiectului
Consiliul local al sectorului 3 a aprobat la sfarsitul anului 2008 construirea unui turn de 17 etaje pe Mantuleasa. Cladirea a fost aprobata printr-un Plan Urbanistic de Detaliu, la pachet cu alte doua constructii de patru si de zece etaje, pe data de 6 noiembrie 2008.
Turnul avea aviz de la Primaria sectorului 3, semnat de arhitectul-sef de sector, Stefan Dumitrascu, insa lipsea avizul obligatoriu de la Ministerul Culturii.
Dupa ce HotNews.ro a sesizat acest abuz, iar proprietarii din zona si ONG-urile s-au mobilizat, Consiliul Local sector 3 a abrogat hotararea prin care s-a aprobat PUD-ul.
Proprietarii au revenit in 2010, cerand la data respectiva permisiunea sa construiasca un bloc de 8 etaje. Nici acesta nu a fost aprobat.
Pe terenul din strada Mantuleasa nr. 7-9 au fost mai multe constructii datand de la inceputul secolului XIX, dar acestea au fost demolate in 2002, fara aviz de la Ministerul Culturii si Cultelor. Una dintre ele a fost chiar scoala unde a invatat scriitorul Mircea Eliade. De aceste locuri este legata actiunea nuvelei „Strada Mantuleasa”.