Sari direct la conținut

Fotoliile PNL inseamna pomana catre PSD

Gazeta de Maramures

Cu cutitul la os, hamesiti dupa sustinerea politica a altui partid, liberalii de la Centru au pansat ceva goluri financiare pentru a-si pastra fotoliile. 19 primarii din Maramures au primit bani direct de la Guvern. Culmea, toate sunt conduse de primari PSD.

In 7 august, Guvernul a dat o hotarare privind alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara, prevazut in bugetul de stat pe anul 2007, pentru asigurarea unor cheltuieli curente si de capital ale autoritatilor publice locale. Maramuresului i-a revenit un pot important – 81 de miliarde de lei vechi.

Din aceasta suma, 48 de miliarde s-au alocat pentru cheltuielile curente si de capital ale UAT-urilor (adica ale primariilor). Absolut minunat daca acesti bani ar fi fost impartiti in functie de nevoile comunitatilor. Numai ca fondurile au fost repartizate dupa o schema simpla: totul pentru PSD. Cele 19 primarii din Maramures cuprinse in Hotararea de Guvern sunt conduse de primari PSD.

Coincidenta? Ne cam indoim. Fiecare comunitate are probleme serioase, indiferent de coloratura politica a primarului, dar aceasta distributie de fonduri catre primarii e prea flagranta, spre jenanta.

Fara nici o exceptie, toti banii pentru cheltuieli curente si de capital au ajuns in primarii conduse de PSD! Primarii PSD – grupul vesel Am incercat sa aflam parerea fericitilor beneficiari privind smecheria nu prea bine orchestrata de Guvernul Tariceanu. Evident sunt bucurosi, cum sa fie altfel? Ca e treaba curata sau nu, se abtin, desigur.

Primarul din Bocicoiu Mare, Liviu Lazarciuc, zice ca din punctul lui de vedere banii sunt foarte bine veniti. Normal. Are ceva de comentat? „Nu am ce sa comentez, va dati seama”. Ne dam seama. Lui Nicolae Sabau, primarul din Cicirlau, PSD si el, parca nu i-a venit a crede ca primari din alte partide nu au primit nimic. Cand i-am spus ca hotararea a aparut deja in Monitorul Oficial…

„Nu pot aprecia gestul ca unul bazat pe politica, ci o necesitate care trebuia sa ni se dea pentru realizarea obiectivelor” (!) Obiective au avut, in mod cert si alti primari, si alte comunitati. Vina nu e a primarilor, nu-i luam la rost. Am fi vrut insa sa auzim o parere obiectiva.

Nicolae Sabau zice ca si el e purtat pe drumuri pentru sala de sport, desi e eligibila de doi ani jumatate… La Petrova am auzit un primar PSD ceva mai realist. Si lui i se pare bizar ca fondurile au curs doar spre PSD. „La ceilalti le-au dat pana acuma miliarde si poate ca s-au gandit sa ne dea si noua. Am solicitat si nu stiu daca numai la PSD s-o dat.

Probabil, eu nu am vazut lista, dar, avand atatea nevoi, ne-o dat si noua, ase, sa ne inchida ochii. Stiu ce miscari sunt la nivel central, dar nu cunosc jocurile lor de culise. Si eu as zice ca-i ciudat, dar nu stiu ce aranjamente sunt. Ce-o zis, „hai sa le dam sa le inchidem gura”.

Nu cunosc amanuntele, acolo la nivel superior se intampla toate astea”, a spus primarul Vasile Bilasco. „Organele” PSD se lupta bine La Ruscova, banii acestia au salvat Primaria, din cate ne-a povestit primarul Gheorghe Visovan. „Am primit banii aceia pentru echilibrarea bugetelor locale.

Cum apreciez faptul ca toate sunt la PSD? Poi, daca nu primeam banii astia, eu trebuia sa inchid Primaria, pentru ca eu pe trimestrul IV nu mai aveam de unde sa dau salar la personal”, afirma Visovan. Din cele spuse de primar, alocarea acestor bani e urmare a bugetului prea mic pe care l-a primit initial. Nici el nu crede ca decizia a fost politica. „Eu nu stiu cum sa fac, ca toata lumea zice ca politic-politic.

Dar atunci nu a fost politic cand mi s-au dat mie mai putini bani si nu aveam asigurate salariile?” Visovan zice ca el nu e primarul PSD, ci al comunitatii, si ca e falsa afirmatia vehiculata la sedinta Colegiului Prefectural potrivit careia bani pentru reabilitarea scolilor au venit doar in contul primariilor conduse de PSD.

„Cum numai la primarii PSD s-au dat pentru scoli? Eu de abia acuma reusesc sa imi pun scolile la punct si inca nu ajung banii care mi s-au dat. Eu, pe trimestrul IV, am ramas descoperit la toate capitolele. Nu am avut bani, am tras de ei, inclusiv cu cheltuieli materiale si la scoala, ca sa pot sa ajung sa inchei macar primele trei trimestre.

Daca nu primeam banii astia, eu nu puteam sa mai continui activitatea la Primarie. Vedeti ca ni se cere internet, sa avem adresa de e-mail sa putem tine legatura cu institutiile cu care colaboram. Cu ce sa le fi facut?” Situatie similara la Sieu: primar PSD=fonduri pentru cheltuieli curente si de capital.

Primarul Valentin Tuvene spune ca lor li s-au suplimentat fondurile pentru ca la cealalta repartizare au fost mai vitregiti decat alte comunitati.

Ajutor de la Centru? Nu se stie, „daca o facut presiuni la centru PSD, atunci ii stimez pe tema asta, dar nu am tinut cont ca-i un santaj sau altceva, eu am zis ca daca organele noastre se lupta pentru noi, se lupta bine.” Motiunea, spaima Guvernului Sa fie motiunea de cenzura asul din maneca pesedeilor, sau sabia ce sta deasupra capului Guvernului Tariceanu? Oricum, victima e in

continuare cetateanul care in localitatea X nu are drumuri bune, sau copilul ce va sta cu umbrela in sala de clasa. Vasile Maris, primarul din Viseu de Jos, crede ca e o reglare de conturi. Data trecuta au luat ceilalti, acum ia PSD. Simplu, nu? „Cred ca e pentru o echilibrare mai corecta, pentru ca si noi am facut promisiuni la lume.

Si noi suntem oameni, nu facem pentru noi, facem pentru populatia comunelor care ne-au votat. Nu ar trebuie sa faca deosebire. Nu trebuiau sa faca nici la inceput, cand au dat la primarii PD si PNL mai mult si noua aproape deloc. Probabil ca de aceea acuma e o reglare de conturi. Deci e o recompensa sau o echilibrare cu bugetul celor care au primit inainte.

Banii nici asa nu ajung, dar poate or mai da, or mai pune o motiune de cenzura si…” Primarita din Sighet crede ca e un fapt absolut normal. Multumita, evident, ca a primit bani, spune ca lucrurile au fost reglementate prin negociere. Ce s-a negociat mai exact, nu stim. „Noi am primit 9 miliarde.

Or fi ajuns sa inteleaga ca si comunitatile locale in care primarii sunt PSD au aceleasi nevoi ca si comunitatile in care primarii sunt liberali sau PD sau UDMR si asa mai departe. Nu cred ca este rezultatul niciunei presiuni, cred ca este rezultatul apararii intereselor comunitatilor locale care au nevoi ca toate celelalte comunitati”, sustine Eugenia Godja.

In Budesti, fericire, s-au primit bani. Pe primarul Vasile Liviu Tamas asta-l bucura. Daca fondurile au rezultat dintr-un troc politic, nu stie, nu comenteaza si nu conteaza. Ei au primit bani.

Clubul Cenusareselor Am intrebat, aletoriu, cativa primari de alta coloratura politica, cum e sa stai la masa saracilor. Ioan Deac, primarul din Bogdan Voda, zice ca el a fost la PSD, dar cum a trecut la PD, a fost uitat de pe lista. „Io am cazut la PD si s-o dat numai la pesedeu’. Io cred ca asta o fost. De asta nu am primit.

Nu imi pot justifica de ce s-a procedat asa si degeaba ma pronunt ca nu-mi dau seama. Nu pot imputa nimanui, ca vorbesc degeaba si vorbesc singur.” Ca de altfel multi altii. In fine, primarul din Gardani, penelist ca orientare, zice ca nu are cum sa comenteze. Banii s-au dat, ei nu au primit nimic. Punct. Curat treaba becisnica, zice primarul din Lapus.

PRM-istul Nicolae Podea se lupta cu o canalizare distrusa, cu scoli in care ploua si un camin cultural de construit. Asadar, criteriul nu a fost in functie de nevoi pentru ca nevoi existau si aici. „Nu am primit nimic.

Cum mi s-ar putea parea? Ii lucru becisnic, intrucat nu trebuie sa tinem cont de coloratura politica, noi trebuie sa tinem cont de oameni, ca ei ne-au votat pe toti”, spune primarul din Lapus. Se aude acolo la centru, in cercul de smecheri? Primarul va incerca sa-i „pacaleasca” sa ii dea si lui ceva bani.

Numai cu cereri nu prea merge, „trebuie sa stii smecherii, ca guvernul”. „Deci, ii un lucru nemernic la urma urmei. Si io am crezut ca, cat de cat, ceva oi primi, ca am lucrari, am cu SAPARD, incep o canalizare, am treaba cu apa ca ne e distrusa reteaua, schimbam conductele, astea din bugetul local. Am un camin cultural de construit, deci am mai multe.

Mi-ar fi prins bine banii astia, ase, ca pita cea calda, si un miliard. Am doua scoli la care stau foarte rau acoperisurile, eu am facut interiorul, totul e foarte frumos, dar trebe sa pun lighean in pod ca ploua si dincoa, si dincolo.

Nu pot sa condamn, ca nu am niste elemente concludente, dar, dupa cum sa vede, si dupa cum o fost repartizarea, reiese ca aici o fost o presiune din partea PSD asupra PNL. Eu bani nu am primit, m-am tot uitat, am crezut ca nu mi-s buni ochelarii, am rasfoit tate Monitoarele, dar n-o iesit bani de nicari”, spune Podea.

Troc politic „A fost un troc politic intre PNL si PSD pentru a ramane pe fotoliile guvernamentale. Asa ceva nu s-a intamplat in nicio guvernare, sa nu dea la proprii colegi de partid si sa dea la PSD, care ii sustin pentru a ramane la guvernare. Nu s-a avizat la nivel de judet, cum este in conformitate cu metodologia de promovare a unei Hotarari de Guvern, ci s-a facut direct la Bucuresti.

Banii vin direct la unitatile administrativ teritoriale, 19 ale PSD. Destul de ciudat. Nu e doar o coincidenta, e un joc politic murdar”, Pamfil Bercean, vicepresedintele Consiliului Judetean.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro