Sari direct la conținut

Fraudă de peste 115 milioane de euro: Un site web folosit pentru a sustrage sume de bani, închis după o operaţiune internaţională

HotNews.ro
Site inchis pentru spoofing, Foto: Europol
Site inchis pentru spoofing, Foto: Europol

​Un site de internet folosit de escroci pentru a sustrage sume masive şi a obţine acces la conturi bancare a fost închis în urma unei operaţiuni internaţionale, au anunţat joi Scotland Yard şi Europol, transmite AFP, citat de Agerpres.

Prejudiciul total pe plan global depăşeşte 100 de milioane de lire sterline (115 milioane de euro), a precizat Europol, agenţia Uniunii Europene pentru cooperare poliţienească. Au fost reţinuţi 142 de suspecţi.

La operaţiunea internaţională lansată de Marea Britanie au participat serviciile de poliţie din mai multe ţări ale UE, dar şi din Australia, SUA, Canada şi Ucraina.

Este vorba de cea mai importantă operaţiune de luptă împotriva fraudei desfăşurată vreodată de poliţia britanică, a notat Scotland Yard.

Doar în Marea Britanie au fost arestate peste 100 de persoane, în principal pentru fraudă. Între acestea se numără şi presupusul iniţiator al site-ului iSpoof, Teejai Fletcher, în vârstă de 34 de ani, care a şi fost inculpat şi plasat în arest preventiv.

Alţi suspecţi identificaţi în Marea Britanie le-au fost semnalaţi serviciilor de anchetă din Ţările de Jos, Australia, Franţa şi Irlanda.

Numărul potenţialelor victime se ridică la peste 200.000, prejudiciul mediu semnalat fiind estimat la 10.000 de lire sterline (11.600 euro), la un total declarat de 48 de milioane de lire (55 de milioane de euro) în Regatul Unit.

Site-ul iSpoof le permitea răufăcătorilor să se dea drept reprezentanţi ai unor mari bănci, afişând numere de telefon demne de încredere pentru a sustrage, prin telefon sau SMS, bani sau coduri de acces la conturi.

În decurs de un an, până în august a.c., fuseseră efectuate în total 10 milioane de apeluri, dintre care circa 40% către SUA şi o treime către Marea Britanie.

Escrocii care utilizau site-ul plăteau pentru aceste servicii, în moneda virtuală bitcoin, sume echivalente între 150 şi 5000 de lire sterline.

A fost o operaţiune vastă, realizată în coordonare cu Europol, agenţia judiciară europeană Eurojust şi cu FBI.

Au fost închise mai multe servere aflate în Ţările de Jos şi în Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro