Sari direct la conținut

Frecventele pentru comunicatii fixe in banda de 3,4-3,6 Ghz vor fi utilizat si pentru telefonia mobila

HotNews.ro

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) intentioneaza sa extinda utilizarea benzilor de 3400 – 3600 Mhz, folosite acum doar pentru comunicatii fixe, si pentru comunicatiile mobile.

Aceasta decizie a fost luata in cadrul Conferintei Mondiale a Radiocomunicatiilor, unde a fost dezbatuta problematica utilizarii frecventelor radio la nivel mondial si a satisfacerii necesitatilor globale in spectrul de frecvente radio.

„La Conferinta Mondiala a Radiocomunicatiilor s-a decis ca benzile de 3400 – 3600 Mhz, folosite acum doar pentru comunicatii la punct fix, vor putea fi folosite si pentru comunicatii mobile. Vom analiza in perioada urmatoare care este modalitatea cea mai potrivita de a extinde modul de utilizare a spectrului de frecvente in aceste benzi”, a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

In prezent, in Romania, benzile de 3400 – 3600 Mhz sunt utilizate pentru comunicatii fixe, acces la internet, mai multi operatori avand licente de utilizare nationale si locale.

Conferinta Mondiala a Radiocomunicatiilor a debutat la Geneva in data de 22 octombrie, lucrarile conferintei incheindu-se vineri, 16 octombrie.

Pe agenda conferintei s-au numarat identificarea unor noi resurse de spectru pentru comunicatiile mobile, in special pentru aplicatiile in banda larga, protejarea frecventelor utilizate de serviciile si sistemele folosite pentru detectarea dezastrelor naturale si reducerea efectelor acestora, precum si identificarea cerintelor de spectru pentru sistemele globale de banda larga prin satelit.

Coordonarea spectrului de frecvente radio la nivel mondial revine UIT, organizatie internationala sub egida Organizatiei Natiunilor Unite, in cadrul careia guvernele si sectorul privat coopereaza in vederea coordonarii retelelor si serviciilor globale de telecomunicatii.

In prezent, UIT are in componenta 189 de state membre si peste 650 de membri de sector, reprezentand un forum global care stabileste viitoarele directii de dezvoltare ale domeniului comunicatiilor si tehnologiei informatiei.

Romania este membra cu drepturi depline a UIT si detine o pozitie in consiliul UIT. Atributiile de implementare a deciziilor UIT revin ANRCTI si MCTI.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro